Thunderbird Ongewensteberichtenfilter

Uit MozBrowser wiki
Versie door Pw1 (overleg | bijdragen) op 5 sep 2004 om 11:04 (Uitleg bij het ongewenste-berichtenfilter van Thunderbird)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrijwel ieder e-mailgebruiker heeft last van ongewenste e-mail, ook wel spam of junk mail genoemd. Mozilla Thunderbird heeft een uitstekend filter om deze ongewenste berichten er uit te filteren. Dit filter is een zogenaamd "na?ef Bayes-filter". Dit type filters berekent de kans dat een bericht ongewenst is of niet op basis van de woorden die in het bericht voorkomen. Omdat het filter in het begin nog niet weet welke woorden in gewenste en ongewenste berichten voorkomen, moet het filter eerst worden getraind. Tijdens de trainingsperiode moet de gebruiker aangeven welke berichten gewenst zijn en welke ongewenst. Het filter analyseert dan welke woorden in het bericht voorkomen. Naarmate er het filter meer berichten heeft bekeken wordt het herkenningspercentage steeds beter. Na een trainingsperiode een week of twee kunnen zelfs herkenningspercentages van 99% worden gehaald, afhankelijk van het soort e-mail. Omdat spam meestal in het Engels is en de meeste gewenste e-mail in het Nederlands zijn dergelijke herkenningspercentages zonder meer haalbaar.

Het ongewenste-berichtenfilter instellen

Standaard is het ongewenste berichten filter in Mozilla Thunderbird uitgeschakeld. Het filter kan worden ingeschakeld via Extra > Ongewenste-berichtenfilters instellen. Het filter moet voor iedere account apart worden ingeschakeld. Selecteer de account waarvoor het filter moet worden ingeschakeld in het uitklapmenu naast Account:. Ga vervolgens naar het tabblad Zelflerend filter en vink Activeer zelflerend ongewenste-berichtenfilter aan. Ga vervolgens weer terug naar het tabblad Instellingen om het filter in te stellen. Op dit tabblad kan het ongewenste-berichtenfilter worden geconfigureerd.

Witte lijst

Onder Witte lijst kunt u aangegeven dat een bericht waarvan de afzender in je adresboek staat nooit als ongewenst wordt aangemerkt. Met het uitklapmenu kunt u aangeven in welk adresboek naar afzenders gezocht moet worden. Het is over het algemeen een goed idee om deze optie aangevinkt te laten staan.

Behandeling

Onder Behandeling staan een drietal opties waarmee kan worden aangegeven wat moet gebeuren met bericht die als ongewenst zijn aangemerkt.

  • Met de eerste optie kunnen berichten die door het filter automatisch als spam zijn aangemerkt automatisch worden verplaatst naar een aparte map. Het is verstandig om deze optie in het begin nog niet aan te vinken, omdat in het begin het filter namelijk nog vrij veel fouten zal maken.
  • Met de tweede optie kunnen berichten die door de gebruiker als ongewenst worden aangemerkt automatisch worden verplaatst naar de Ongewenste berichten map of direct verwijderd.
  • De derde en laatste optie zorgt er voor dat berichten die zijn aangemerkt als ongewenst en HTML bevatten op een veilige manier worden weergegeven. Het is verstandig om deze optie aangevinkt te laten.

Bijhouden

Met deze laatste optie van het Instellingen tabblad kan worden aangegeven of er een logboek moet worden bijgehouden door het ongewenste berichten filter. Klik op de knop Ongewenste-berichtenlogboek om het logboek te activeren, bekijken of wissen.