Enigmail

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

We denken er niet vaak bij na, maar email is eigenlijk een erg onveilig medium. De meest vertrouwelijke teksten vliegen als platte tekst de wereld over waarbij iedereen die het zou willen de inhoud kan kapen en vervangen door iets anders. Het gebeurt misschien weinig, maar onlangs is in de actualiteit toch gebleken dat zelfs achter een wachtwoord email eigenlijk niet veilig is.

Maar wat kun je eraan doen? Veel. En het kost nieteens veel moeite. OpenPGP is een versleutelingstechniek die op grote schaal voor emails, instant messaging en beveiliging van documenten kan worden toegepast en is een zogenaamde asymetrische versleutelingstechniek. PGP was de eerste implementatie, geschreven door Phil Zimmermann, en tegenwoordig zijn er vele commerciële en open source-implementaties van OpenPGP beschikbaar.

Eén van deze implementaties is de GNU Privacy Guard; een command line-programma oorspronkelijk ontwikkeld voor Linux maar thans voor vele operating systems verkrijgbaar. In theorie zou je hiermee al beveiligd kunnen mailen, maar dat zou erg veel copy/paste-werk vergen en dat is gewoon niet praktisch.

Enigmail is een extensie voor Thunderbird/Mozilla Mail die deze vervelende klusjes voor ons doet. Na installatie is je mailapplicatie van alle OpenPGP-gemakken voorzien en is het versturen en ontvangen van getekende/versleutelde mails kinderspel.

Links: