Beveiliging

Uit MozBrowser wiki
Versie door Adri (overleg | bijdragen) op 9 jul 2005 om 21:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Mozilla-browsers zijn lekker veilig. Surfen met Mozilla is aangenaam rustig in vergelijking met bijvoorbeeld Internet Explorer. Het Internet is namelijk sinds 1995 steeds drukker en daardoor ook steeds agressiever geworden. Er zijn bedrijven die proberen om koste wat het kost hun software op te dringen aan nietsvermoedende gebruikers.

Veel gebruikers van Microsoft Internet Explorer kennen de volgende problemen wel:

  1. je komt op een website en opeens komt er een nieuw venster met een advertentie opzetten (pop-upadvertentie)
  2. je sluit de browser en opeens blijkt er nog een venster met een advertentie open te staan (pop-underadvertentie)
  3. iedere keer dat Windows opstart is de startpagina aangepast (dit duidt op de aanwezigheid van spyware die samen met Windows opstart)
  4. je komt op een website en opeens krijg je een schermpje voor je neus met de keuze Ja/Nee. Klik je op Ja, dan wordt een ActiveX-control geïnstalleerd waarvan je niet weet wat die gaat doen (maar bereid je maar voor op het ergste)
  5. spyware die zichzelf installeert als je per ongeluk even op een OK-venstertje klikt. Deze spyware is meestal moeilijk te verwijderen.

Dit zijn zo wat gevaren die allemaal op Internet Explorer zijn gericht omdat dit vooralsnog de browser is die het meest wordt gebruikt. Dan hebben we het nog niet eens over de diverse lekken die in Internet Explorer zitten en waar virusschrijvers dankbaar gebruik van maken om controle over de computer te verkrijgen.

Gelukkig is er Mozilla om hier iets aan te kunnen doen. Waarschijnlijk wil je graag weten wat er in Mozilla tegen gedaan kan worden.

  1. Allereerst is het nog niet interessant voor kwaadwillenden om iets voor Mozilla te schrijven aangezien de kans nog altijd veel groter is dat iemand Internet Explorer gebruikt dan dat deze persoon Mozilla gebruikt.
  2. Mozilla biedt een ingebouwde popupblocker die standaard AAN staat. Wil je toch een website een pop-upscherm laten openen, dan geef je de website daarvoor speciaal toestemming.
  3. Mozilla ondersteunt standaard geen ActiveX. Wel is er de Mozilla ActiveX plugin waarmee alsnog ActiveX-controls te gebruiken zijn in Mozilla. Er zijn namelijk ook plugins die alleen via het ActiveX-model beschikbaar worden gesteld.
  4. Verder worden beveiligingsfouten in Mozilla doorgaans met de grootste zorgvuldigheid behandeld en snel opgelost.
  5. Mozilla biedt de gebruiker veel mogelijkheden om zich te beveiligen. Zo kan standaard bepaalde content van websites geweerd worden. Ook kunnen advertenties selectief geblokkeerd worden middels de AdBlock-extensie.

Aanvullingen op bovenstaande lijst ? Log in en voeg ze toe