Enigmail: verschil tussen versies

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 12: Regel 12:
 
<li>[http://firefox.tjaard.nl/enigmailtutorial.html Nederlandstalige tutorial voor het gebruik van Enigmail in Thunderbird]</li>
 
<li>[http://firefox.tjaard.nl/enigmailtutorial.html Nederlandstalige tutorial voor het gebruik van Enigmail in Thunderbird]</li>
 
</ul>
 
</ul>
 +
 +
[[Category: Extensies]]

Versie van 19 jun 2005 10:56

We denken er niet vaak bij na, maar email is eigenlijk een erg onveilig medium. De meest vertrouwelijke teksten vliegen als platte tekst de wereld over waarbij iedereen die het zou willen de inhoud van kapen en kan vervangen door iets anders. Het gebeurt misschien weinig, maar onlangs is in de actualiteit toch gebleken dat zelfs achter een wachtwoord email eigenlijk niet veilig is.

Maar wat kun je eraan doen? Veel. En het kost nieteens veel moeite. OpenPGP is een versleutelingstechniek die op grote schaal voor emails, instant messaging en beveiliging van documenten kan worden toegepast en is een zogenaamde asymetrische versleutelingstechniek. PGP was de eerste implementatie, geschreven door Phil Zimmermann, en tegenwoordig zijn er vele commerciële en open source-implementaties van OpenPGP beschikbaar.

Eén van deze implementaties is de GNU Privacy Guard; een command line-programma oorspronkelijk ontwikkeld voor Linux maar thans voor vele operating systems verkrijgbaar. In theorie zou je hiermee al beveiligd kunnen mailen, maar dat zou erg veel copy/paste-werk vergen en dat is gewoon niet praktisch.

Enigmail is een extensie voor Thunderbird/Mozilla Mail die deze vervelende klusjes voor ons doet. Na installatie is je mailapplicatie van alle OpenPGP-gemakken voorzien en is het versturen en ontvangen van getekende/versleutelde mails kinderspel.

Links: