Firefox4: verschil tussen versies

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Firefox 4''' is een veelbelovende nieuwe versie van de Firefox-browser. Deze versie biedt vooral veel snelheid, bijvoorbeeld met het opstarten van de browser, m...')
 
k
Regel 1: Regel 1:
 
'''Firefox 4''' is een veelbelovende nieuwe versie van de [[Firefox]]-browser.
 
'''Firefox 4''' is een veelbelovende nieuwe versie van de [[Firefox]]-browser.
Deze versie biedt vooral veel snelheid, bijvoorbeeld met het opstarten van de browser, maar ook voor het uitvoeren van Javascripts.
+
Deze versie biedt vooral veel snelheid, zowel met het opstarten van de browser als ook bij het uitvoeren van Javascripts op webpagina's.
 +
Hieronder staan de meest in het oog springende veranderingen en wordt aangegeven hoe deze werken (en hoe je deze naar je hand kunt zetten).
  
 
== Uiterlijk ==
 
== Uiterlijk ==

Versie van 3 apr 2011 14:26

Firefox 4 is een veelbelovende nieuwe versie van de Firefox-browser. Deze versie biedt vooral veel snelheid, zowel met het opstarten van de browser als ook bij het uitvoeren van Javascripts op webpagina's. Hieronder staan de meest in het oog springende veranderingen en wordt aangegeven hoe deze werken (en hoe je deze naar je hand kunt zetten).

Uiterlijk

Het uiterlijk van de browser is onder handen genomen. Hiermee is gestreefd om de diverse onderdelen van de browser zo min mogelijk ruimte in te laten nemen. Over de gemaakte keuzes kun je soms twisten. Gelukkig zijn er ook extensies gemaakt die deze keuzes aanpasbaar maken.

Menubalk

Standaard is de menubalk niet zichtbaar en is deze vervangen door een oranje Firefox-knop. Via deze knop zijn de belangrijkste onderdelen van Firefox alsnog te bereiken. Als je toch de menubalk wilt gebruiken dan kun je de Alt-toets indrukken om alsnog de menubalk te tonen. Als je de menubalk permanent wilt tonen dan kan dat via het menu Beeld > Werkbalken > Menubalk.

Oranje Firefox-knop

Je krijgt de oranje Firefox-knop te zien als je de menubalk verborgen hebt. De menubalk kun je verbergen via het menu Beeld > Werkbalken > Menubalk.

Zie ook dit forumonderwerp.

Stoppen / Verversen-knop

De knop om een webpagina te verversen heeft ook een andere plaats gekregen. Deze staat nu rechts van de locatiebalk en is samengevoegd met de Stoppen-knop. Als een webpagina geladen wordt dan zie je daar de knop om het laden te stoppen. Is een webpagina eenmaal geladen dan verandert deze knop in de Verversen-knop (Refresh).

Zie ook dit forumonderwerp.

SSL-icoon (slotje) in statusbalk

Als je een beveiligde website bezoekt dan krijg je standaard een icoon met een slotje in beeld. In Firefox 4 zie je dit niet meer, maar is dit verplaatst naar de linkerkant van de locatiebalk. Als je deze verandering niet prettig vindt dan kun je hiervoor de PadLock-extensie installeren.

Zie ook dit forumonderwerp.

Add-ons (extensies)

Firefox zou Firefox niet zijn als de browser niet nog steeds vergaand aanpasbaar is. Daarom zijn er ook diverse extensies gemaakt om het gedrag van Firefox 4 naar je hand te zetten. Hieronder worden enkele extensies vermeld waarmee je bepaalde onderdelen van Firefox 4 kunt aanpassen. Het is niet gezegd dat je al deze extensies moet gebruiken. Integendeel, als je Firefox 4 in de basis goed vindt werken dan hoef je hier zeker niets extra's aan toe te voegen. Maar als bepaalde dingen je niet bevallen, dan kun je deze aanpassen met een van de onderstaande extensies.

Aero Window Title titel van de huidige webpagina in de titelbalk tonen
Iconic Firefox Menu alleen een Firefox-icoon tonen in de oranje Firefox-knop
PadLock voeg het slot-icoontje toe aan de locatiebalk van Firefox
Status-4-Evar meer opties voor de nieuwe Add-onbalk van Firefox