Firefox Nieuwe Gebruikers: verschil tussen versies

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(→‎Cursus: verwijzing naar de cursus verwijderd, want die staat niet meer online)
k (→‎Uiterlijk: FirefoxIE vervangen, want die site bestaat niet meer)
Regel 26: Regel 26:
  
 
== Uiterlijk ==
 
== Uiterlijk ==
Als je niet zonder het IE-uiterlijk kunt, maar toch een veiliger browser wilt gebruiken, dan kun je altijd nog je heil zoeken bij [http://www.firefoxie.net/ FirefoxIE]. Dat toont de flexibiliteit van Firefox met thema's en extensies. Het is een Firefox-browser, maar hij lijkt erg veel op Internet Explorer en biedt plugins om bepaalde zaken eenvoudiger te maken. Daarmee moet een overstap naar een betere browser als Firefox eenvoudiger worden.
+
Als je niet zonder het IE-uiterlijk kunt, maar toch een veiligere browser wilt gebruiken, dan kun je altijd nog je heil zoeken bij [https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/4129 MyFirefox] of [https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/4988 Vista-Aero]. Zie ook [http://www.howtogeek.com/howto/internet/firefox/make-firefox-look-like-internet-explorer-7mostly-on-windows-vista/ dit artikel] als je hiermee nog wat verder wilt gaan. Dit alles toont de flexibiliteit van Firefox op het gebied van thema's en extensies. Het is een Firefox-browser, maar hij op deze manier erg veel op een andere browser en biedt plugins om bepaalde zaken eenvoudiger te maken. Daarmee moet een overstap naar een betere browser als Firefox eenvoudiger worden. Zo is er ook een thema [https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/8782 dat Firefox op Google Chrome laat lijken].

Versie van 4 mrt 2010 23:41

Als je Firefox voor het eerst gebruikt, dan kom je waarschijnlijk wel verschillen tegen met de browser die je tot dat moment veel gebruikte. Voor veel mensen is dat Microsoft's Internet Explorer (IE) geweest. De Firefox-ontwikkelaars zijn vooral een stuk voorzichtiger in wat ze aan de browser toevoegen (geen ActiveX bijvoorbeeld). Daarnaast worden webstandaarden ook beter ondersteund.

Soms sluit de ondersteuning van webstandaarden minder goed aan bij bepaalde websites die alleen zijn gemaakt om het goed in Internet Explorer te doen. De maker van die site heeft dan nooit de moeite genomen om de website ook eens met een andere browser te bekijken (en dient dat dan alsnog te doen).

Aan de slag met Firefox

In de onderstaande lijst worden allerlei weetjes van Firefox behandeld en daardoor is het goed om hiermee te beginnen:

Extensies

Er zijn ook enkele extensies die bepaalde zaken oplossen die website-makers soms fout doen, maar waar Internet Explorer hen nog nooit op heeft gewezen.

Popup Alt Attributes

Zo is er een verschil tussen het alt- en het title-attribuut van een afbeelding. Internet Explorer toont een (gele) tekst (tooltip) als je op een afbeelding gaat staan en daar is een tekst aan gekoppeld. Vaak staat die tekst in het alt-attribuut van de afbeelding en die wordt door Mozilla op een andere manier ondersteund. Mozilla gebruikt daarvoor de tekst in het title-attribuut. Alt-tekst is bedoeld als alternatieve tekst tijdens het laden van een pagina en title-tekst is bedoeld om in een tooltip weer te geven. Internet Explorer maakt daar geen verschil in en daarom gebruiken veel website-makers daar nog standaard de alt-tekst voor. Als ze de tekst in het title-attribuut zouden plaatsen, dan zou het direct onder Internet Explorer en Mozilla werken. Om het net zo te laten werken bij Mozilla als bij IE is er de Popup Alt Attributes-extensie. Ook is hiervoor een GreaseMonkey userscript.

Slashy

Een andere fout die wel gemaakt wordt is dat de verkeerde / (spreek uit: slash) gebruikt wordt. Op het Internet wordt altijd de voorwaartse slash gebruikt in plaats van de backslash: \. De backslash wordt in DOS en Windows gebruikt om mapstructuren aan te duiden en de voorwaartse slash wordt onder Unix-systemen gebruikt. Aangezien het Internet van oudsher op Unix is gebaseerd worden die conventies daar gehanteerd. Dat is voor Windows-gebruikers soms even wennen en dan geven ze een verwijzing naar een afbeelding een backslash mee. Internet Explorer draait deze slashes automatisch om, zodat de vergissing verborgen blijft. Maar Firefox weigert dit en toont de afbeelding niet, zodat de maker van de website direct weet dat er iets niet goed zit en het aan kan passen. Om hetzelfde gedrag te krijgen als onder Internet Explorer is er de Slashy-extensie die verkeerde slashes ook automatisch omdraait.

Niet aanraden

We raden het gebruik van de beide bovengenoemde extensies af, maar als een website niet wordt aangepast om deze problemen te verhelpen dan kunnen deze van pas komen om de site toch te kunnen bekijken zoals ze bedoeld is.

Uiterlijk

Als je niet zonder het IE-uiterlijk kunt, maar toch een veiligere browser wilt gebruiken, dan kun je altijd nog je heil zoeken bij MyFirefox of Vista-Aero. Zie ook dit artikel als je hiermee nog wat verder wilt gaan. Dit alles toont de flexibiliteit van Firefox op het gebied van thema's en extensies. Het is een Firefox-browser, maar hij op deze manier erg veel op een andere browser en biedt plugins om bepaalde zaken eenvoudiger te maken. Daarmee moet een overstap naar een betere browser als Firefox eenvoudiger worden. Zo is er ook een thema dat Firefox op Google Chrome laat lijken.