Firefox Zoeken

Uit MozBrowser wiki
Versie door Adri (overleg | bijdragen) op 3 jul 2005 om 21:25
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Internet biedt veel informatie. Alleen is deze informatie vaak niet even gestructureerd opgezet. Websites komen en verdwijnen en soms reorganiseren ze hun inhoud en zijn bepaalde zaken niet meer vindbaar. Daarom zijn zoekmachines op het Internet ook zo belangrijk. Het zal niet verbazen dat zoekmachines en browsers zo goed samen gaan. Althans, Firefox wil de gebruiker helpen om zo goed en snel mogelijk te vinden wat gezocht wordt.

Standaard biedt Firefox een zoekveld (rechtsboven in de browser) en is Google als standaard-zoekmachine ingesteld. Door daarin een zoekwoord in te tikken (uiteraard gevolgd door Enter) wordt direct het zoekwoord in Google opgezocht. Naast Google zijn er diverse andere zoekmachines te selecteren. Via het MyCroft-project zijn erg veel andere zoekmachines (zowel Nederlandstalig als internationaal) aan deze lijst toe te voegen.

Andere extensies voor zoeken

Naast dit MyCroft-project zijn er ook nog veel andere zoekgerelateerde extensies voor Firefox te vinden. Zo is er de GoogleBar-extensie die vergelijkbare mogelijkheden (en meer) biedt als de Google-werkbalk in Microsoft's Internet Explorer.

Yahoo!

Wie de Yahoo! Companion-werkbalk prettig vindt werken kan terecht bij het Companion-project. Inmiddels biedt Yahoo! op die website ook een Firefox-versie. Waarschijnlijk is deze gebaseerd op code van het Companion-project.

Encyclopedie

Doorzoek je liever een encyclopedie dan kun je ook de DictionarySearch-extensie installeren. Na installatie kun je een woord in een webpagina selecteren en de rechtermuisknop gebruiken om hiervan eenvoudig een beschrijving in een online encyclopedie op te zoeken.

Verschillende manieren en overlap

Er zijn veel manieren om op het Internet te vinden wat je zoekt. Hierboven werd het zoeken in een encyclopedie beschreven, maar je kunt bijvoorbeeld ook de gratis online Wikipedia-encyclopedie toevoegen aan het zoekveld in Firefox. Zo zijn er vele wegen die naar een goed zoekresultaat leiden en is het aan eenieder om daaruit de methode te kiezen die het beste past.

Ter info

Mozilla Update bevat op het moment van schrijven 84 zoek-gerelateerde extensies. Dit varieert van een complete werkbalk tot een eenvoudiger manier om iets te bereiken (bijvoorbeeld in de vorm van een knop of een extra menu-mogelijkheid).