Microsoft .Net Framework

Uit MozBrowser wiki
Versie door Martijn (overleg | bijdragen) op 4 jul 2005 om 22:55 (Beschrijving MS .Net en Sun Java)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Microsoft .Net Framework is te vergelijken met het Java-platform van Sun Microsystems. Voor Java gebruik je een Virtual Machine (JVM; ook wel Java Plugin genoemd)gebruik je om Java-programma's te draaien en het .Net-framework om .Net-programma's mee uit te voeren.

Hoewel de beide platformen verschillende uitgangspunten hebben, lijken ze wel verdacht veel op elkaar. Sun kwam als eerste met een dergelijk platform en enkele jaren daarna zette Microsoft als haar .Net-platform daar tegenover. Op dit moment is nog niet te zeggen welk van beide platformen uiteindelijk het meest gebruikt zal worden, aangezien beide platformen voortdurend in ontwikkeling zijn.

Overeenkomsten

Beide platformen vertonen opvallende overeenkomsten. Waar Sun praat over bytecode, heeft Microsoft het over intermediate language (IL). Sun spreekt over een JVM en Microsoft over een Common Language Runtime. In beide gevallen is het een stuk software om de eerder genoemde bytecode mee uit te voeren (soort interpreter).

Verschillen

Een opvallend verschil is dat Sun uitgaat van 1 programmeertaal (Java) en dat Microsoft juist meerdere programmeertalen ondersteunt. Bij Microsoft kun je iedere programmeertaal gebruiken die intermediate language kan opleveren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook programmeertalen als Cobol en Python gebruikt worden om programma's voor het .Net-platform te schrijven. Ook heeft Microsoft gezorgd voor een Java-achtige programmeertaal en die noemt men C# (spreek uit: C-sharp). Ook is er J# als een soort migratiepad van Java-programma's richting het .Net-platform.

Opensource / vrije software ?

Beide platformen zijn opgebouwd uit gesloten software, maar er bestaan ook opensource implementaties van. Zo zijn er naast de JVM van Sun ook diverse andere JVM-versies (zowel open als closed source). Ook voor Microsoft .Net zijn er diverse opensource-versies, zoals Mono en DotGNU. Zowel Sun als Microsoft hebben de specificaties van hun platformen beschikbaar gesteld en daardoor kunnen anderen ook dergelijke platformen maken voor andere besturingssystemen. Microsoft maakt voor het .Net-platform enkel de Windows-versie en laat de andere besturingssystemen aan andere partijen over. Sun heeft van oudsher voor diverse besturingssystemen een JVM-versie ontwikkeld. Sun vindt het dan ook van belang dat Java-software op diverse platformen draait en voor Microsoft is dit bijzaak. Voor Microsoft is eigenlijk alleen het Windows-platform van belang.