MozillaActiveXControl

Uit MozBrowser wiki
Versie door Manuel (overleg | bijdragen) op 21 okt 2005 om 00:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Binnen Windows is veel van wat wordt aangeboden via COM-objecten te programmeren. ActiveX is ook een vorm van Microsoft COM. Zo is de Internet Explorer (iexplore.exe) weinig anders dan een programma dat de COM-objecten binnen Windows gebruikt om het Internet te bezoeken. Daarom zit Internet Explorer ook zo diep in Windows verweven.

De browser-mogelijkheden van Internet Explorer worden dus via objecten aangeboden. Op die manier kan ook iemand anders er via een programmeertaal of een script gebruik van maken. Voorbeelden daarvan zijn programma's als AvantBrowser of MyIE2. Die gebruiken Internet Explorer als motor, maar voegen daar de van Mozilla bekende handige mogelijkheden als popupblocking en tabbedbrowsing aan toe.

De Mozilla ActiveX-control maakt ook Mozilla op een dergelijke manier programmeerbaar. Daardoor is ook de Mozilla-browser in programma's te gebruiken. Hierbij is hetzelfde programmeermodel als bij Internet Explorer gebruikt, zodat het erg makkelijk is om van de Internet Explorer naar de Mozilla-control over te stappen. Een kwestie van een regeltje aanpassen, het programma opnieuw compileren en zo gebruik je Mozilla onderliggend. Alleen moet dan wel de Mozilla ActiveX Control ook meegeïnstalleerd worden.

Zie ook Comparator en MozIE die hier gebruik van maken.