Mozilla Firefox: verschil tussen versies

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎Externe links: Link naar het MB-forum)
(Tekst minder duidelijk Wikipedia-achtig gemaakt)
Regel 1: Regel 1:
'''Firefox''' is een [[vrije software|vrije]] [[webbrowser]] die is gebaseerd op de [[Gecko]]-rendermachine uit het [[Mozilla]]project.
+
'''Firefox''' is een opensource [[webbrowser]] die is gebaseerd op de software van het [[Mozilla]]-project.
  
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
In 2004 bevond de versienummering van Firefox zich nog in het stadium 0.x, waarmee de ontwikkelaars aangaven dat de software nog niet 'af' was. Toch was het programma al zeer stabiel, omdat het gebaseerd is op de Mozillacode; eigenlijk ging het hier dus niet meer echt om een bètaversie. Op [[9 november]] [[2004]] werd versie 1.0 gelanceerd, tezamen met een groot opgezette reclamecampagne door [http://www.spreadfirefox.com/ Spreadfirefox]. De Nederlandstalige versie verscheen op [[3 december]].
+
In 2004 bevond de versienummering van Firefox zich nog in het stadium 0.x, waarmee de ontwikkelaars aangaven dat de software nog niet 'af' was. Toch was het programma al zeer stabiel, omdat het gebaseerd is op de Mozillacode; eigenlijk ging het hier dus niet meer echt om een bètaversie. Op 9 november 2004 werd versie 1.0 gelanceerd, tezamen met een groot opgezette reclamecampagne via de  [http://www.spreadfirefox.com/ Spreadfirefox]-website. De Nederlandstalige versie verscheen op 3 december 2004.
  
De webbrowser heette aanvankelijk "Phoenix", maar na een merkenconflict werd het hernoemd tot "[[Firebird]]". Deze naam werd al gebruikt door de open-source-database [[Firebird (database)|Firebird]] dus ging de Mozilla-organisatie over tot de naam ''Firefox''. (''Firefox'' is niet de Engelse naam van een soort vos maar van de [http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_Panda Rode of Kleine Panda].)
+
Zie [[Firefox Geschiedenis]] voor meer Firefox-historie.
  
Firefox is vooral populair bij webontwikkelaars omdat het de [[W3C]]-standaard zo goed volgt. Tevens hebben gebruikers weinig tot geen last van [[spyware]] en lijkt de kans op beveiligingsproblemen kleiner door de afwezigheid van [[ActiveX]]-ondersteuning. Vanaf begin 2005 worden echter wel beveiligingsupdates verstrekt.
+
== Populariteit ==
 +
Firefox is vooral populair bij webontwikkelaars omdat het de [[webstandaarden]] van het World Wide Web Consortium ([[W3C]]) zo goed mogelijk volgt. Tevens hebben gebruikers weinig tot geen last van ongewenste software (virussen, [[spyware]], etc) en lijkt de kans op beveiligingsproblemen kleiner door een minder nauwe integratie met het onderliggende besturingssysteem en de afwezigheid van ondersteuning voor Microsoft's [[ActiveX]]. Ook worden er voor de Mozilla-software (beveiligings-)updates verstrekt, want zoals in elke software worden ook in de Mozilla-software fouten gevonden. Gelukkig worden deze veelal snel opgelost en leiden ze daardoor niet tot ernstige problemen.
  
Op 29 april 2005 passeerde Firefox de mijlpaal van 50 miljoen downloads. Ter ere hiervan werd er een speciale munt uitgebracht die werd gestuurd aan internetters die op een speciale manier iets hadden bijgedragen aan de verspreiding van Firefox.
+
Op 29 april 2005 passeerde Firefox de mijlpaal van 50 miljoen downloads. Ter ere hiervan werd er een speciale munt uitgebracht die werd gestuurd aan mensen die op een speciale manier hadden bijgedragen aan de verspreiding van Firefox.
  
Het "broertje" van Firefox, [[Mozilla Thunderbird]] genaamd, is een [[e-mail]]client en deelt de filosofie van Firefox.
+
Het "broertje" van Firefox, [[Mozilla Thunderbird]], is een programma voor het e-mail en nieuwsgroepen.
  
 
== Mogelijkheden ==
 
== Mogelijkheden ==
Regel 23: Regel 24:
  
 
== Portable Firefox ==
 
== Portable Firefox ==
Portable Firefox maakt het mogelijk om Firefox makkelijk op een USB-stick te gebruiken en zo je gegevens altijd bij te hebben. Zie ook [[Portable_Firefox]].
+
Portable Firefox maakt het mogelijk om Firefox makkelijk op een 'USB pen drive' te gebruiken en zo je gegevens altijd bij de hand te hebben. Zie ook [[Portable_Firefox]].
  
 
== Externe links ==
 
== Externe links ==

Versie van 8 jul 2005 23:19

Firefox is een opensource webbrowser die is gebaseerd op de software van het Mozilla-project.

Geschiedenis

In 2004 bevond de versienummering van Firefox zich nog in het stadium 0.x, waarmee de ontwikkelaars aangaven dat de software nog niet 'af' was. Toch was het programma al zeer stabiel, omdat het gebaseerd is op de Mozillacode; eigenlijk ging het hier dus niet meer echt om een bètaversie. Op 9 november 2004 werd versie 1.0 gelanceerd, tezamen met een groot opgezette reclamecampagne via de Spreadfirefox-website. De Nederlandstalige versie verscheen op 3 december 2004.

Zie Firefox Geschiedenis voor meer Firefox-historie.

Populariteit

Firefox is vooral populair bij webontwikkelaars omdat het de webstandaarden van het World Wide Web Consortium (W3C) zo goed mogelijk volgt. Tevens hebben gebruikers weinig tot geen last van ongewenste software (virussen, spyware, etc) en lijkt de kans op beveiligingsproblemen kleiner door een minder nauwe integratie met het onderliggende besturingssysteem en de afwezigheid van ondersteuning voor Microsoft's ActiveX. Ook worden er voor de Mozilla-software (beveiligings-)updates verstrekt, want zoals in elke software worden ook in de Mozilla-software fouten gevonden. Gelukkig worden deze veelal snel opgelost en leiden ze daardoor niet tot ernstige problemen.

Op 29 april 2005 passeerde Firefox de mijlpaal van 50 miljoen downloads. Ter ere hiervan werd er een speciale munt uitgebracht die werd gestuurd aan mensen die op een speciale manier hadden bijgedragen aan de verspreiding van Firefox.

Het "broertje" van Firefox, Mozilla Thunderbird, is een programma voor het e-mail en nieuwsgroepen.

Mogelijkheden

  • Surfen met tabbladen: Meerdere webpagina's kunnen binnen één browservenster weergegeven worden, elk in een apart tabblad.
  • Popupblokkering: Popupvensters worden automatisch geblokkeerd. Als je wilt dat een bepaalde popup niet geblokkeerd wordt, kun je de website waarvan deze afkomstig is toevoegen aan de witte lijst.
  • Extensies: Er zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar die de functionaliteit van Firefox vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld een Googlebar installeren, waarmee diverse zoekfuncties van Google onder handbereik zijn. Dit kan op andere browsers, zoals Internet Explorer, ook. Een ander voorbeeld is Adblock, waarmee ongewenste advertenties te weren zijn.
  • Zoeken: Firefox beschikt over diverse mogelijkheden om tekst binnen een pagina te zoeken. De eenvoudigste manier, die bij alle browsers in Windows werkt, is het opgeven van een zoekterm in de zoekbalk die wordt opgeroepen met de toetscombinatie Ctrl+F. Met de functie "Zoeken terwijl je typt" is het mogelijk snel een woord te zoeken door de eerste letters ervan in te typen.
  • Zijbalk: In een zijbalk kun je allerlei informatie terugvinden (downloads, geschiedenis, bladwijzers, enzovoort).
  • Thema's: Firefox is aan de persoonlijke wensen aan te passen met behulp van thema's, die het uiterlijk (zoals kleuren en pictogrammen) van de browser beïnvloeden. Intussen zijn er al meer dan 60 thema's voor Firefox.
  • Snel zoeken: Door bijvoorbeeld "goto <term>" in de adresbalk te typen beland je direct bij het eerste zoekresultaat van Google (analoog aan de knop "I'm feeling lucky"/"Ik doe een gok" bij Google). Omdat Google standaard gebruikt wordt is het meestal mogelijk het sleutelwoord "goto" weg te laten. Door een sleutelwoord aan een bladwijzer toe te voegen is zo'n snelzoekfunctie zelf te maken.
  • Live bladwijzers: RSS-feeds kunnen als bladwijzers toegevoegd worden. Elke feed stelt dan een menu voor waarin de items terug te vinden zijn.

Portable Firefox

Portable Firefox maakt het mogelijk om Firefox makkelijk op een 'USB pen drive' te gebruiken en zo je gegevens altijd bij de hand te hebben. Zie ook Portable_Firefox.

Externe links