Netscape

Uit MozBrowser wiki
Versie door Martijn (overleg | bijdragen) op 30 apr 2004 om 03:11
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Netscape Communications is het bedrijf van Marc Andreessen dat een van de eerste commerciele Internet-browsers op de markt heeft gebracht. Dit is gebaseerd op de Mosaic-browser. Eerst heette dit programma Netscape Navigator, maar met versie 4 was het pakket zodanig compleet geworden dat het veel meer was dan alleen een programma om van de ene naar de andere pagina te navigeren. Zo is de naam NetscapeCommunicator bedacht.

Dat was een compleet pakket met browser, programma voor e-mail en nieuwsgroepen en ingebouwd programma om websites mee te maken. Tegen die tijd was Microsoft ook al vergevorderd met hun InternetExplorer. Die werd uiteindelijk standaard met Windows meegeleverd, waardoor voor veel mensen de noodzaak verviel om zelf een browser op hun besturingssysteem te installeren. Daardoor verloor Netscape een groot marktaandeel.

Uiteindelijk is Netscape Communications overgenomen door het AOL/TimeWarner-concern. Netscape heeft de keuze gemaakt om hun broncode aan de opensource-gemeenschap ter beschikking te stellen om zo ervoor te zorgen dat die code verder ontwikkeld kon worden. Daarvoor is toen het Mozilla-project opgericht.

Inmiddels is Mozilla volwassen en is de MozillaFoundation opgericht als organisatie om Mozilla te ondersteunen. Tegenwoordig stelt Netscape niet veel meer voor. AOL/TimeWarner heeft de programmeurs ontslagen en alle ontwikkelingen worden nu door de Mozilla-organisatie gecoordineerd.

De Netscape-website is nu een portaal-site en de NetscapeCommunicator is nog wel te downloaden. Ook gaan er inmiddels geruchten dat Netscape nog wel met een nieuw programma wil komen, maar de vorm waarin dat programma zal verschijnen is vooralsnog onduidelijk.

Wat dat betreft is de rol van Netscape redelijk uitgespeeld, maar gelukkig hebben we daaraan een springlevend Mozilla overgehouden en daaruit is al mooie software voortgekomen en het geheel wordt steeds beter en bindt zo steeds meer gebruikers aan zich.