Netscape

Uit MozBrowser wiki
Versie door Pw1 (overleg | bijdragen) op 19 jun 2005 om 16:37 (Laatste alinea aangepast met info over versie 8 van de browser)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Netscape Communications is het bedrijf van Marc Andreessen dat een van de eerste commerciele Internet-browsers op de markt heeft gebracht. Dit is gebaseerd op de Mosaic-browser. Eerst heette dit programma Netscape Navigator, maar met versie 4 was het pakket zodanig compleet geworden dat het veel meer was dan alleen een programma om van de ene naar de andere pagina te navigeren. Zo is de naam Netscape Communicator bedacht.

Dat was een compleet pakket met browser, programma voor e-mail en nieuwsgroepen en ingebouwd programma om websites mee te maken. Tegen die tijd was Microsoft ook al vergevorderd met hun Internet Explorer. Die werd uiteindelijk standaard met Windows meegeleverd, waardoor voor veel mensen de noodzaak verviel om zelf een browser op hun besturingssysteem te installeren. Daardoor verloor Netscape een groot marktaandeel.

Uiteindelijk is Netscape Communications overgenomen door het AOL/TimeWarner-concern. Netscape heeft de keuze gemaakt om hun broncode aan de opensource-gemeenschap ter beschikking te stellen om zo ervoor te zorgen dat die code verder ontwikkeld kon worden. Daarvoor is toen het Mozilla-project opgericht.

Inmiddels is Mozilla volwassen en is de Mozilla Foundation opgericht als organisatie om Mozilla te ondersteunen. Tegenwoordig stelt Netscape niet veel meer voor. AOL/TimeWarner heeft de programmeurs ontslagen en alle ontwikkelingen worden nu door de Mozilla-organisatie gecoordineerd.

Na een aantal jaren met weinig ontwikkelingen aan de Netscape-browser is in 2005 versie 8 van de Netscape-browser uitgekomen. Deze browser is natuurlijk gebaseerd op Mozilla, maar gebruikt naast de Gecko-engine ook de Internet Explorer-engine om alle websites gegarandeerd juist weer te geven. De naam Netscape Communicator wordt niet langer gebruikt, de browser heet nu simpelweg Netscape Browser.

Externe links