Nvu

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is Nvu?

Nvu is een programma om websites mee te maken. Het werkt volgens het WYSIWYG-principe en dat betekent dat het vergelijkbaar werkt met tekstverwerkers die je nu al gewend bent.

Nvu is gebaseerd op Mozilla Composer. Het programma wordt ontwikkeld door Disruptive Innovations, olv Daniel Glazman en gesponsord door Linux-distributeur Linspire. Inmiddels is versie 1.0 uitgebracht en hier is ook een Nederlandstalige versie van beschikbaar.

Nvu is net als Firefox en Thunderbird gebaseerd op de Mozilla-code en ondersteunt ook hetzelfde extensieformaat. Op de Nvu-extensies website vind je een overzicht van alle extensies die voor Nvu beschikbaar zijn.

Nvu functies

Nvu is een programma om websites mee te maken. Hiervoor biedt het programma de volgende functies:

  • Sitebeheerder (waarmee je je site via FTP kunt uploaden)
  • Algemene opmaakfuncties
  • Extensies
  • Linialen
  • CSS bewerken (via CaScadeS)

Ondersteuning

Voor Nvu begint steeds meer informatie te komen die gebruikers helpt om beter met Nvu te kunnen werken. Een voorbeeld hiervan is een Engelstalige gebruikershandleiding, geschreven door Chris Cook. Deze handleiding is te vinden op nvudev.org. Nederlandstalige informatie is te vinden in de Nvu help, opgezet door Mozilla NL. In die help zijn tips, veelgestelde vragen en een tutorial te vinden. Deze tutorial is nog niet helemaal af.

Ik heb een cursus NVU gemaakt en is te vinden op www.capconc.ohost.nl. Als je deze site bezoekt zie je het resultaat van het maken van een site. De laatste regel daar staat een link naar een downloadpage, hier vindt je een download met alle bestanden en een NVU-cursus. Veel plezier er mee. Rein Hoen