Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Mozilla Firefox is de webbrowser van Mozilla. Volg in geval van problemen eerst onze standaard diagnose.
Gijs
Berichten: 287
Lid geworden op: 15 november 2004, 20:49
    Windows 10 Firefox

Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Bericht door Gijs »

Goedemiddag,

Ik wil Instant Wordpress gaan gebruiken voor het offline ontwikkelen van een Wordpress site.
Helaas wil geen enkele browser meewerken omdat het programma gebruik maakt van een offset van 10000 bij het gebruik van de poorten. Firefox meldt:
Dit adres heeft beperkte toegang

Dit adres gebruikt een netwerkpoort die normaal gesproken voor andere doeleinden dan webbrowsen wordt gebruikt. Firefox heeft de aanvraag geannuleerd om u te beschermen.

Hoe kan ik Firefox vertellen dat de gebruikte poorten ok zijn ?
groet
Gijs
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11456
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 10 Firefox

Re: Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Bericht door nirwana »

Gijs,

Dat is dan inderdaad vervelend. Beveiliging is goed, maar kan ook tegen je gaan werken :-)

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=1689107 zegt hierover het volgende:
- Go to about:config
- Create a new pref of type String with the name network.security.ports.banned.override
- Add the required ports as the preference value (you can also add multiple as a comma-separated list or as ranges).

This change does not require a restart.
Je kunt dus about:config intikken in de adresbalk van Firefox (gevolgd door Enter).

Dan zie je alle instellingen van Firefox. Vervolgens filter je bovenaan op deze waarde: network.security.ports.banned.override
Bestaat die instelling nog niet, dan klik je op String om aan te geven dat je die wilt aanmaken en dat die van het type string is.
Daarna geef je deze instelling de waarde 10000 (gevolgd door Enter).

Nu zou je direct poort 10000 wel moeten kunnen gebruiken, so please give it a try. En laat ons even weten of het goed werkt.

PS: dit artikel geeft aan dat InstantWP niet meer beschikbaar zou zijn: https://wpress-cursus.nl/een-lokale-wor ... -opzetten/

Al zou ik denken dat ik de software via https://instantwp.com/ gewoon kan downloaden.
https://wpress-cursus.nl/wordpress-op-j ... -flywheel/ geeft aan dat InstantWP ook zo z'n nadelen heeft en raadt daarom Local aan: https://localwp.com/
Kortom, zo zijn er diverse mogelijkheden om Wordpress lokaal te installeren, vooral voor ontwikkel-doeleinden.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11456
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 10 Firefox

Re: Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Bericht door nirwana »

Gijs,

https://www.oneminutevideotutorials.com ... safe-port/ gaat specifiek over InstantWP (al wordt daar 10080 als poort genoemd).

Die gebruiker is daarvoor zelfs van Google Chrome naar Mozilla Firefox overgeschakeld :-)
Want Firefox is nu eenmaal behoorlijk vergaand aan te passen met allerlei instellingen.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gijs
Berichten: 287
Lid geworden op: 15 november 2004, 20:49
    Windows 10 Firefox

Re: Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Bericht door Gijs »

Martijn,
Bedankt voor je uitvoerige antwoorden. Ik wil Wordpress gaan proberen omdat ik tussen nu en 2 jaar mijn Joomla websites volledig opnieuw moet aanmaken ivm een grote upgrade van Joomla die mijn template niet langer ondersteund. Daarom wil ik kijken wat Wordpress kan betekenen. Ik las in een boek uit 2019 dat Instant Wordpress het makkelijkst is om op je pc te installeren omdat in de installatiescripts bijna alles voor je wordt ingesteld. Maar ik zal zeker ook de door jou aangedragen alternatieven onderzoeken.
Ik heb inmiddels de string gemaakt en het werkt. En ja het is poort 10080, ik had in één van de config files van Instant WP een offset gezien van 10000.

Leidt het openzetten van deze poort niet tot minder veiligheid van buitenaf ?

Groet
Gijs
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11456
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Android Firefox

Re: Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Bericht door nirwana »

Gijs,

OK, duidelijk. Ik neem aan dat je Joomla 4 bedoelt. Welk thema gebruik je nu bijvoorbeeld?

Qua veiligheid verandert er niets door het toevoegen van die instelling in Firefox, want je geeft alleen aan dat Firefox vanaf dan specifiek met die poort mag verbinden, als je dat zelf expliciet opgeeft.

Ook de installatie van een webserver op zo'n hoog poortnummer valt wel mee, want het is niet waarschijnlijk dat die ook direct van buitenaf bereikbaar is. Moderne besturingssystemen hebben standaard een firewall, dus dat betekent dat hooguit enkele standaardpoorten voor toegang van buitenaf open staan.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gijs
Berichten: 287
Lid geworden op: 15 november 2004, 20:49
    Windows 10 Firefox

Re: Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Bericht door Gijs »

Martijn,
Inderdaad Joomla 4. Ik gebruik een template jij noemt het Thema dat ik heb gekocht van joomspirit, maar die is niet geschikt voor Joomla 4 wordt aangegeven. Ik twijfel nog of ik bij Joomla blijf en dus een andere template moet uitzoeken, of naar Wordpress. Instant Wordpress werkte na de poortsetting wel, maar ze weken met een oude versie van Wordpress en PHP. Je kan wel Wordpress updaten maar PHP niet. De support afdeling van Instant reageert al weken niet
Dus ben ik overgestapt op Local, na die tip van jou. Ziet er goed uit.
Nogmaals bedankt

Met vriendelijke groet
Gijs
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11456
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 10 Firefox

Re: Firefox staat bepaalde poorten niet toe

Bericht door nirwana »

Gijs,

Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om zoiets draaiende te krijgen. Zo kun je ook een compleet ingerichte Virtual Machine met Wordpress downloaden en draaien via VMWare of VirtualBox (en dergelijke).
Bijvoorbeeld via Bitnami: https://bitnami.com/stack/wordpress/virtual-machine
Of via Turnkey Linux: https://www.turnkeylinux.org/wordpress

Zie ook https://wordpress.org/support/article/i ... -computer/ voor diverse manieren om Wordpress lokaal te installeren.

Maar ik ga ervan uit dat het je wel gaat lukken om dit via Local draaiende te krijgen. Dan heb je bovenstaande niet eens nodig. Ik vermeld het hier vooral voor de volledigheid, voor als iemand in de toekomst deze thread tegenkomt.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu