Microsoft vraag patent aan op webfeeds

Plaats hier berichten die in eerste instantie niets te maken hebben met Mozilla, de activiteiten van ProMozilla en ThunderbirdNL of met de artikelen op MozBrowser.
Gebruikersavatar
vulture
Berichten: 3981
Lid geworden op: 20 november 2004, 17:58
Locatie: Zoo (aasgier)
    unknown unknown

Microsoft vraag patent aan op webfeeds

Bericht door vulture » 23 december 2006, 8:52

Gekker moet het niet worden. Het bedrijf dat jaren achterloopt met feeds heeft 2 patenten aangevraagd op het beheren en lezen van feeds.
Microsoft heeft twee patenten aangevraagd op technologie die het mogelijk maakt om web feeds, zoals de bekende rss-feeds, te beheren en te lezen. De bedenkers van deze standaarden zijn niet blij met de patentenaanvragen van Microsoft.

De patentaanvragen van Microsoft zijn afgelopen donderdag bekendgemaakt door de US Patent and Trademark Office (USPTO), nadat de standaard periode van 18 maanden waarin een patentaanvraag geheim wordt gehouden, was verlopen. De aanvragen voor de patenten zijn ingediend op 21 juni 2005, drie dagen voordat Microsoft officieel bekendmaakte dat het in Internet Explorer 7 en Windows Vista uitgebreide rss-ondersteuning zou gaan opnemen. Wanneer de aanvragen worden goedgekeurd door de Amerikaanse patentorganisatie, zou dit betekenen dat Microsoft rechten kan claimen op technologieën die het mogelijk maken om 'web subscriptions op te zoeken en te lezen in een webbrowser'. In de nadere uitleg van de patentaanvraag staat dat het bijvoorbeeld mogelijk is een abonnement te nemen op een webfeed, waarbij een 'gebruikersinterface die duidelijke indicatoren geven over de inhoud van de nieuwe feed' wordt geleverd. Ook het lezen van rss-feeds door middel van een rss-reader of webbrowser vallen volgens deze beschrijving onder het patent.


Dave Winer, zelfbenoemd mede-uitvinder van rss, is niet erg blij met de patentaanvraag van Microsoft. Volgens Winer is het niet uitgesloten dat uiteindelijk Microsoft de 'uitvinders' van rss zal laten betalen voor het gebruik van hun eigen technologie. Hij roept dan ook iedereen op die betrokken is bij het tot standkomen van de rss-standaard, actie te ondernemen om het toekennen van het uiteindelijke patent te voorkomen. Microsoft wil geen commentaar geven op de patentaanvraag, maar liet weten dat iedereen die wat over dit patent heeft te zeggen, de gelegenheid moet aangrijpen om dat ook te doen. Ook prior-art kan volgens het softwarebedrijf worden aangedragen, zodat de kwaliteit van patenten op niveau blijft. Overigens is Microsoft niet het enige bedrijf wat probeert patenten te krijgen op rss-technologieën. Google probeerde vorig jaar een patent te krijgen op het leveren van advertenties via rss-feeds.
bron Tweakers.net
MAC OSX 10.48 en Ubuntu 6.10
Ferdi's World en Ferdi's Photo's

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11378
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Bericht door nirwana » 23 december 2006, 10:40

Als ze nu patent zouden aanvragen op RSS dan is dat nog tot daar aan toe. Dan gebruiken we toch een ander protocol daarvoor ? Maar de patent-denkers willen altijd een zo breed mogelijk patent aanvragen. Dus dan vraag je iets omtrent het nemen van een abonnement aan. En als je toch bezig bent, dan plaats je ook de 'auto-discovery' in de aanvraag erbij onder het motto "nee heb je en ja kun je krijgen" (zucht). Ik kan me niet indenken dat er op dit punt niet wat 'prior art' naar boven komt drijven.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Gebruikersavatar
vulture
Berichten: 3981
Lid geworden op: 20 november 2004, 17:58
Locatie: Zoo (aasgier)
    unknown unknown

Bericht door vulture » 27 december 2006, 18:13

Vorige week deden twee rss-gerelateerde patentaanvragen van Microsoft nogal wat stof opwaaien. Veel mensen waren bang dat de technologie achter webfeeds minder toegankelijk zou worden. Op zijn blog reageert rss-programmanager Sean Lyndersay.

'We hebben altijd het werk van rss-uitvinders en -promotors, zoals Dave Winer en Nick Bradbury, erkend. Mijn collega's en ik hebben veel respect voor hun waardevolle bijdragen aan de rss-technologie', aldus Lyndersay. 'Microsoft heeft altijd op een goede manier willen communiceren met de rss-community. De patentaanvragen bevestigen slechts onze vastbeslotenheid om bij te dragen aan deze technologie, en om onze bijdragen aan de community ter beschikking te stellen.' Hij wees ook nog op een aantal rss-extensies die Microsoft onder de creative-commonslicentie heeft uitgebracht.

De ophef die is ontstaan over de patentaanvragen lijkt overigens wat voorbarig. Microsoft probeert niet de rss-specificatie of -technologie als zodanig te patenteren; dit zou door het 'prior-art'-principe ook vrijwel onmogelijk zijn. De patenten beschrijven een centrale plaats om webfeeds op te slaan, die vervolgens via een api beschikbaar gesteld worden zodat verschillende applicaties de feeds kunnen beheren. Door een centrale opslaglocatie moet het eenvoudiger worden de verschillende lijsten van rss-applicaties die op een pc kunnen staan te beheren. Daarnaast moet het door de api voor ontwikkelaars eenvoudiger worden webfeeds in hun applicaties te implementeren. De ontstane ophef is, gegeven het belang dat bedrijven als Microsoft aan het bezit van intellectueel eigendom toekennen, natuurlijk wel te verklaren.
Bron Tweakers.net
Blog Sean Lyndersay
MAC OSX 10.48 en Ubuntu 6.10
Ferdi's World en Ferdi's Photo's