OpenDNS - snelle en gratis DNS-dienst

Plaats hier berichten die in eerste instantie niets te maken hebben met Mozilla, de activiteiten van ProMozilla en ThunderbirdNL of met de artikelen op MozBrowser.
Gebruikersavatar
ByteWarrior
Berichten: 3825
Lid geworden op: 15 oktober 2003, 14:56
Locatie: Tielt-Winge, België
    unknown unknown

OpenDNS - snelle en gratis DNS-dienst

Bericht door ByteWarrior » 12 januari 2007, 20:45

Ik ben even zo vrij om een linkje te posten naar mijn eigen weblog. Vorige maand vond ik OpenDNS, een gratis DNS dienst. Ik gebruik die dienst nog steeds en ik ben er nog steeds van onder de indruk. Zeker als je eigen ISP trage DNS servers heeft, kan ik je aanraden om OpenDNS te gebruiken.

PS: Een DNS server zorgt ervoor dat een URL (www.google.be) omgezet wordt naar een IP-adres (152.154.15.155). Hoe sneller de URL omgezet kan worden naar een IP-adres, hoe minder lang je moet wachten eer de website weergegeven wordt (hoewel het meestal maar over een fractie van een seconde gaat).

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11339
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Bericht door nirwana » 12 januari 2007, 22:54

Bedankt voor de tip.
Ik had het zelfs binnen de 2 minuten ingesteld ;-)

Ben benieuwd of het websurfen hierdoor merkbaar sneller wordt.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11549
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri » 13 januari 2007, 0:09

Ik zou zeggen: laat het over enkele dagen even weten. :)
Ben benieuwd.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Z_God
Berichten: 417
Lid geworden op: 12 oktober 2003, 22:36
Locatie: Enschede
    unknown unknown

Bericht door Z_God » 14 januari 2007, 10:50

Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de boel hier echt sneller door wordt, of je ISP moet wel hele brakke DNS servers hebben.

Gebruikersavatar
ByteWarrior
Berichten: 3825
Lid geworden op: 15 oktober 2003, 14:56
Locatie: Tielt-Winge, België
    unknown unknown

Bericht door ByteWarrior » 14 januari 2007, 13:39

Z_God schreef:Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat de boel hier echt sneller door wordt, of je ISP moet wel hele brakke DNS servers hebben.
Ik zie vooral verschil met buitenlandse (Amerikaanse, Britse e.d.) website. Voor websites uit Nederland/Vlaanderen, zal je weinig verschil zien.

Het verschil zit 'em in de DNS cache van OpenDNS. Die is ietsje groter dan die van je ISP. ;-)

Het surfen gaat er niet sneller door, maar je verdoet geen tijd meer door eindeloos op een connectie zitten te wachten, als je naar die ene site moet die niet in de cache van je ISP zit).

Het leuke (en waarom ik het hier ook vermeld): hoe meer Nederlanders/Vlamingen OpenDNS instellen, hoe beter dat het ook gaat werken met NL-sites (want dan komen die ook in de cache terecht, als er maar genoeg mensen naartoe surfen).

Gebruikersavatar
Z_God
Berichten: 417
Lid geworden op: 12 oktober 2003, 22:36
Locatie: Enschede
    unknown unknown

Bericht door Z_God » 16 januari 2007, 17:46

ByteWarrior schreef:Het verschil zit 'em in de DNS cache van OpenDNS. Die is ietsje groter dan die van je ISP. ;-)

Het surfen gaat er niet sneller door, maar je verdoet geen tijd meer door eindeloos op een connectie zitten te wachten, als je naar die ene site moet die niet in de cache van je ISP zit).
Hmm, ik heb effe wat vage namen geprobeerd, maar ik zie 'm echt niet wachten op de DNS. Sowieso gaat surfen natuurlijk wel *ietsje* sneller als je DNS sneller is bij nieuwe sites. Maar ik zie m'n browser gewoon nooit op DNS wachten dus vind ik dit nogal extreem. Daarnaast lijkt OpenDNS eerder trager, omdat hun servers verweg staan. Zeker als meer mensen hen zullen gebruiken zal dat misschien ook vertragingen opleveren.

Mijn DNS is trouwens die van de Universiteit Twente. Ik kan me voorstellen dat er wel providers zijn met een tragere DNS server.

Gebruikersavatar
ByteWarrior
Berichten: 3825
Lid geworden op: 15 oktober 2003, 14:56
Locatie: Tielt-Winge, België
    unknown unknown

Bericht door ByteWarrior » 16 januari 2007, 21:29

Z_God schreef:Daarnaast lijkt OpenDNS eerder trager, omdat hun servers verweg staan.
Londen is niet zover weg hoor. ;-)
Zeker als meer mensen hen zullen gebruiken zal dat misschien ook vertragingen opleveren.
Ze maken van de DNS-dienst hun business. Het verschil met ISPs is dat, als hun DNS-server trager zijn/uitvallen, ze geen inkomsten meer hebben (die ze halen uit advertenties als je een verkeerde URL typt).
Ik vermoed dus dat de servers wel zullen meegroeien met het publiek. De server in Londen is er trouwens gekomen door de vele DNS-requests vanuit Europa.
Mijn DNS is trouwens die van de Universiteit Twente. Ik kan me voorstellen dat er wel providers zijn met een tragere DNS server.
Universiteiten zijn meestal wel goed voorzien wat betreft bandbreedte enzo. Dat zal dus wel goed gaan. :-)

Gebruikersavatar
Z_God
Berichten: 417
Lid geworden op: 12 oktober 2003, 22:36
Locatie: Enschede
    unknown unknown

Bericht door Z_God » 2 februari 2007, 1:23

ByteWarrior schreef:
Z_God schreef:Daarnaast lijkt OpenDNS eerder trager, omdat hun servers verweg staan.
Londen is niet zover weg hoor. ;-)
Wel tov m'n ISP's DNS natuurlijk ;)
ByteWarrior schreef:
Zeker als meer mensen hen zullen gebruiken zal dat misschien ook vertragingen opleveren.
Ze maken van de DNS-dienst hun business. Het verschil met ISPs is dat, als hun DNS-server trager zijn/uitvallen, ze geen inkomsten meer hebben (die ze halen uit advertenties als je een verkeerde URL typt).
Ik vermoed dus dat de servers wel zullen meegroeien met het publiek. De server in Londen is er trouwens gekomen door de vele DNS-requests vanuit Europa.
Mijn DNS is trouwens die van de Universiteit Twente. Ik kan me voorstellen dat er wel providers zijn met een tragere DNS server.
Universiteiten zijn meestal wel goed voorzien wat betreft bandbreedte enzo. Dat zal dus wel goed gaan. :-)
Ik zie je punt. Ik ben nog wel enigszins sceptisch hierover, maar goed, gratis DNS is altijd meegenomen :)

rebil
Berichten: 507
Lid geworden op: 25 april 2006, 20:07
    unknown unknown

Bericht door rebil » 9 februari 2007, 19:11

Sweet.
De DNS servers van Skynet liggen er vanavond weer uit. Gelukkig heb ik altijd een IP-adres van Google bij, zodat ik de IP-adressen van OpenDNS uit hun cache kon peuteren. Even /etc/resolv.conf aangepast en voila, ik ben hier aan het vertellen hoe geweldig het is. 8)

Gebruikersavatar
ByteWarrior
Berichten: 3825
Lid geworden op: 15 oktober 2003, 14:56
Locatie: Tielt-Winge, België
    unknown unknown

Bericht door ByteWarrior » 11 februari 2007, 13:44

rebil schreef:De DNS servers van Skynet liggen er vanavond weer uit. Gelukkig heb ik altijd een IP-adres van Google bij, zodat ik de IP-adressen van OpenDNS uit hun cache kon peuteren. Even /etc/resolv.conf aangepast en voila, ik ben hier aan het vertellen hoe geweldig het is. 8)
Hehe, ik zit ook bij Skynet, maar ik heb van de DNS-uitval geen last gehad. Ook dankzij OpenDNS. :-)

Sebazzz
Berichten: 368
Lid geworden op: 14 augustus 2006, 15:12
Locatie: Spijkenisse
    unknown unknown

Bericht door Sebazzz » 11 februari 2007, 13:56

Ik denk niet dat me pa het leuk gaat vinden als ik aan de Orange Livebox zit(dat ding is toch al instabiel), dus ik heb het maar in me Windoos en Ubuntu gedaan. En ik merk zeker tijdwinst. :)

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11339
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Bericht door nirwana » 11 februari 2007, 23:28

Sebazzz schreef:(dat ding is toch al instabiel),
En dus kan dat ding er alleen maar stabieler van worden ? ;-)
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Sebazzz
Berichten: 368
Lid geworden op: 14 augustus 2006, 15:12
Locatie: Spijkenisse
    unknown unknown

Bericht door Sebazzz » 12 februari 2007, 8:42

Ja, zo kan je het ook zien :)
Maar je hoeft al tegen die Livebox aan te blazen (figuurlijk) en telefonie of internet knalt er weer uit, moet je hem weer herstarten, twee minuten wachten, hopen dat Ubuntu of Windoos weer automatisch connectie maakt en Azureus weer automatisch doorgaat met downloaden. Nu valt het sinds de laatste firmware update wel mee, maar eerst was het echt erg.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11549
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri » 3 mei 2007, 21:54

Nou, ik heb het dan ook maar eens ingesteld. Duurde ietsje langer dan twee minuten... ;)
En vooralsnog alleen op m'n Slackbox, op Ubuntu wil het maar niet lukken. Ik gebruikte wel DHCP en dat zorgt voor enige moeilijkheden. Dat DHCP liep m.n. op mijn Slackbox niet lekker (te vaak gedoe met m'n router), vandaar dat ik hier aan moest denken.
Ik hoop dat die probleempjes nu opgelost zijn. :)
Afbeelding

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11549
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri » 3 mei 2007, 22:28

adri schreef:Nou, ik heb het dan ook maar eens ingesteld. Duurde ietsje langer dan twee minuten... ;)
En vooralsnog alleen op m'n Slackbox, op Ubuntu wil het maar niet lukken. Ik gebruikte wel DHCP en dat zorgt voor enige moeilijkheden. Dat DHCP liep m.n. op mijn Slackbox niet lekker (te vaak gedoe met m'n router), vandaar dat ik hier aan moest denken.
Ik hoop dat die probleempjes nu opgelost zijn. :)
En inmiddels op Ubuntu ook OpenDNS. :)

Code: Selecteer alles

prepend domain-name-servers 208.67.222.222, 208.67.220.220;
Maar dan moet je wel de hash (#) ervoor weghalen... :oops:
Afbeelding