Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Iedereen kan hier terecht met vragen over allerhande open source software die niet in de andere fora past.
Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Opera/9.64 (X11; Linux i686; U; en) Presto/2.1.1

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door Koen_92 » 11 juni 2009, 16:29

Dus je kunt nog wel die categorien kiezen? (Ja het is een tijdje geleden dat ik Slackware voor het laatst geinstalleerd heb).
Dan kun je bijvoorbeeld Emacs ook nog uitvinken...

Verder zit ik weer eens op de laptop, hij heeft een tijdje in het stof gelegen maar nu heb ik er weer plezier van.
Helaas komt er geen Firefox 3 voor SW 10.2 uit, daarvoor moeten te veel libs geupdated worden, en dat gaat weer problemen geven met andere programma's. (Of kun je die ook statisch linken?)
FF 2 vind ik op dit moment niet meer veilig, daar zitten inmiddels al veel lekken in.
Daarom ben ik naar Opera gaan kijken. Opera ondersteunt officieel op dit moment zelfs nog Slackware 8!
Verder start Opera een stuk sneller, en reageert een stuk sneller dan FF 2. Dit nog ondanks dat QT geladen moet worden.
Dus ik houd het bij Opera op deze laptop.

Een nadeel van Opera vind ik dat je niet 'automatisch' kunt scrollen. Dit kan bij FF door de middelste muisknop in te drukken.
Dit heb ik nodig, omdat ik het scrollwieltje niet werkend krijg op de laptop.
Op dit moment gebruikt de laptop met Opera + IceWM slechts 60mb ram, dat is heel netjes!
Ik ben er dan ook erg tevreden over.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1pre) Gecko/20090524 Shiretoko/3.5pre

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 11 juni 2009, 22:56

Emacs wordt inderdaad ook altijd uitgevinkt. :)

Ja, daar zit zeker wat in om dan Opera te gebruiken (hoewel het inderdaad irritant is dat je daar niet kunt scrollen met de middelste muisknop).

Hoezo krijg je je muiswieltje niet aan de praat?
Hoe ziet je xorg.conf er op dat gebied uit?
Afbeelding

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Opera/9.64 (X11; Linux i686; U; en) Presto/2.1.1

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door Koen_92 » 14 juni 2009, 12:07

Dit heb ik in xorg.conf staan:

Code: Selecteer alles


# **********************************************************************
# Core Pointer's InputDevice section
# **********************************************************************

Section "InputDevice"

# Identifier and driver

    Identifier	"Mouse1"
    Driver	"mouse"

Option     "Protocol"      "IMPS/2"
Option "Device"      "/dev/mouse"
Ik heb dit ook al geprobeerd:

Code: Selecteer alles

Option     "Protocol"  " auto" 
Verder weet ik niet wat ik er nog meer in zou kunnen vullen.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1pre) Gecko/20090524 Shiretoko/3.5pre

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 14 juni 2009, 22:02

Zet er dit maar eens bij:

Code: Selecteer alles

Option         "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
Afbeelding

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Opera/9.64 (X11; Linux i686; U; en) Presto/2.1.1

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door Koen_92 » 15 juni 2009, 19:40

Och adri, geweldig :D
Hoe wist je dat ooit?

Ik kan weer heerlijk scrollen.
Verder heb ik nog meer nieuws:
Ik heb namelijk een tweede laptop gekregen :)
Dit keer een Pentium II 333mhz met 192MB ram (dus ook al een oudje). Ietsje sneller dan deze PII 233.
Om precies te zijn deze.
Op dit moment staat er nog Windows 98 op, maar dat gaan natuurlijk snel veranderen.

Kan ik nu gewoon een image met dd van mijn laptop maken en die op de nieuwe laptop zetten?
Dan heb ik wel twee precies dezelfde laptops, misschien een beetje overbodig, maar zonde om weg te doen.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1pre) Gecko/20090524 Shiretoko/3.5pre

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 15 juni 2009, 22:05

Koen_92 schreef:Och adri, geweldig :D
Hoe wist je dat ooit?
Ik kan weer heerlijk scrollen.
Ehm, dat heb ik altijd in mijn xorg.conf staan.
't Is een vrij algemene tweak. :)
Koen_92 schreef:
Verder heb ik nog meer nieuws:
Ik heb namelijk een tweede laptop gekregen :)
Dit keer een Pentium II 333mhz met 192MB ram (dus ook al een oudje). Ietsje sneller dan deze PII 233.
Om precies te zijn deze.
Op dit moment staat er nog Windows 98 op, maar dat gaan natuurlijk snel veranderen.

Kan ik nu gewoon een image met dd van mijn laptop maken en die op de nieuwe laptop zetten?
Dan heb ik wel twee precies dezelfde laptops, misschien een beetje overbodig, maar zonde om weg te doen.
In principe moet dat gewoon kunnen ja.
Wat ga je erop zetten (ik weet zo uit het hoofd even niet wat je op die andere laptop hebt staan)?
Ik zou voor Slackware met IceWM gaan.
Maar ik ben dan ook niet geheel onbevooroordeeld. ;)
Afbeelding

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Opera/9.64 (X11; Linux i686; U; en) Presto/2.1.1

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door Koen_92 » 16 juni 2009, 21:15

Op die andere laptop staat Slackware 10.2 met IceWM.
Inmiddels heb ik die met dd overgezet naar deze nieuwe laptop.
Dit ging gelukkig goed, alleen even de videodriver in xorg.conf veranderen.

Het enige dat nog niet werkt is mijn internetkaart (bedraad). De draadloze usb-adapter werkt al wel, maar die is op de laptop lang niet altijd betrouwbaar dus ik wil de draad ook graag werkende hebben.
Omdat er standaard nog geen ethernet poort in deze laptop en die andere laptop zit gebruik ik een pcmcia (laptop uitbreidingsslot) ethernetkaart. Dit is dus dezelfde ethernetkaart als ik in de oude laptop gebruikte. Daar werkte hij wel.
Dit is de hardware van deze laptop:

Code: Selecteer alles

bash-3.00# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (AGP disabled) (rev 03)
00:04.0 VGA compatible controller: Neomagic Corporation NM2200 [MagicGraph 256AV] (rev 12)
00:05.0 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
00:05.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:05.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
00:05.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 02)
00:09.0 Communication controller: Toshiba America Info Systems FIR Port (rev 23)
00:0b.0 CardBus bridge: Toshiba America Info Systems ToPIC97 (rev 05)
00:0b.1 CardBus bridge: Toshiba America Info Systems ToPIC97 (rev 05)
14:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
bash-3.00# 
Als ik hem nu via ifconfig probeer up te zetten krijg ik dit:

Code: Selecteer alles

bash-3.00# ifconfig eth0 up
SIOCSIFFLAGS: Device or resource busy
bash-3.00#  
Wat moet ik daar tegen doen? Ik zou niet weten waarmee hij busy zou zijn...
Overigens werkte hij trouwens wel in de slax-live cd (die ik gebruikte om Linux via dd op deze laptop te zetten).

Verder gaat het scrollen in venster en het verplaatsen van vensters op deze laptop veel haperiger. Het is zelfs zo erg dat het storend is. Dit terwijl er een snellere videokaart/processor in zit. Bij deze laptop gebruik ik de neomagic xorg driver, bij die andere was dat de chips xorgdriver. Beide maken geen gebruik van direct rendering.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1pre) Gecko/20090524 Shiretoko/3.5pre

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 16 juni 2009, 22:38

Heb je netconfig al gedraaid (en dan kiezen voor DHCP, als je dat tenminste gebruikt)?
Misschien ook gerelateerd: http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=21264

Wat je videokaart betreft: heb je dit al gelezen, misschien dat je er wat aan hebt?
Afbeelding

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/3.5; Linux) KHTML/3.5.10 (like Gecko)

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door Koen_92 » 17 juni 2009, 22:41

Netconfig haalde helaas niets uit.
Maar die tip op dat Fedora-forum was wel handig. Daar stond namelijk dat je iets in de Bios moest veranderen.
Deze laptop heeft dezelfde bios als die andere, dus ik ben even naar de verschillen gaan kijken. En ja: PCMCIA stond hier op automatisch, en bij die oude laptop op Cardbus 16-bit.
Na het veranderen werkte het internet perfect :)

Mijn videokaart-probleem ben ik nog niet helemaal uit. Het blijft allemaal onwerkbaar haperig. Daarom heb ik de slax-cd eens gepakt en die eens opgestart. Hierin werkt het allemaal wel soepel! Het kan dus wel werken. Ook glxgears geeft nu 80fps ipv 60 (wel nog indirect, maar daar iets niets aan te doen en 3d is toch niet nodig).
Nu zit ik dus naar de xorg.conf van deze slax-cd te kijken, en ik zie niet veel verschillen met die andere.Het kopieren van deze xorg.conf naar mijn Slackware 10.2 installatie werkt niet. Ook de device VESA Framebuffer in de screen sectie van SW 10.2 vervangen door 'Card0' van Slax werkt niet omdat X dan niet meer start.
Is er nog een oplossing? Is er een commando om je hele xorg.conf opnieuw te genereren? In Debian kan dan met sudo dpkg --reconfigure xserver-xorg, maar hoe moet dat in Slackware?

Verder (misschien leuk om te melden) gebruikt slax met iceWM (gebasseerd op slackware 12.2) veel meer geheugen van slackware 10.2: 160mb tegen over 40mb kaal opgestart.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1pre) Gecko/20090524 Shiretoko/3.5pre

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 18 juni 2009, 22:13

Is er een commando om je hele xorg.conf opnieuw te genereren?
Ja hoor:

Code: Selecteer alles

# xorgsetup
Afbeelding

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Opera/9.64 (X11; Linux i686; U; en) Presto/2.1.1

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door Koen_92 » 21 juni 2009, 20:18

Nou ja, ik heb xorgsetup gedaan.

De resolutie werd toen teruggezet naar 800x600, dat er niet uitziet op dit scherm.
Dit heb ik handmatig weer goedgezet naar 1024x768.

Maar het werkte helaas niet, nog steeds is alles traag.
Aangezien het op Slax wel out of the box werkte, denk ik dat ik een nieuwe distro nodig heb.
De harde schijf van deze laptop is groter dan die van de oude, dus ik heb nog 2gb ruimte over waar ik iets in kan testen.
Zou ik Slackware 11 moeten proberen? Of dan toch maar meteen Slackware 12.2? Of een hele andere distro?

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1pre) Gecko/20090524 Shiretoko/3.5pre

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 21 juni 2009, 23:07

En als je de driver van "vesa" eens op "neomagic" zet?
Afbeelding

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
Opera/9.64 (X11; Linux i686; U; en) Presto/2.1.1

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door Koen_92 » 24 juni 2009, 20:48

Die stond gek genoeg al op Neomagic,en dat werkte dus helaas niet.
Misschien dat ik het volgende week eens met Slackware 11 probeer, die heeft ook nog een 2.4 kernel.
Mocht dat niet werken dat wordt het Slackware 12.2, want zo is het echt onwerkbaar.

Dit wordt wel allemaal volgende week, want deze week heb ik toetsweek op school dus ik ben erg druk. Vandaar dat ik ook zo laat pas reageer. Volgende week is het schoolvakantie :) en ben ik van alle drukte verlost.

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1pre) Gecko/20090524 Shiretoko/3.5pre

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 24 juni 2009, 22:44

Neem je tijd. :)
Ik ben ervan overtuigd dat je het op gaat lossen.
Afbeelding

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11542
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl-NL; rv:1.9.1b3pre) Gecko/20090223 SeaMonkey/2.0a3

Re: Voor mensen die aan Slackware Linux willen beginnen.

Bericht door adri » 26 juni 2009, 22:32

Een heel aardig artikel (met tal van tips & tricks) is verschenen op TuxRadar: Slackware made easy.
Afbeelding