Voor mensen die aan linux ubuntu willen beginnen.

Iedereen kan hier terecht met vragen over allerhande open source software die niet in de andere fora past.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Ik heb aan de uitvoerige uitleg van Freston weinig toe te voegen. Misschien één ding: installeer gewoon Ubuntu (=Gnome), die KDE-desktop kun je er altijd met enkele muisklikken gewoon bij installeren.
Ik lees wel eens dat Ubuntu met Gnome + KDE eigenlijk beter/stabieler is dan Kubuntu...

Ben trouwens ook wat meer gecharmeerd van KDE (vind het ook mooier), maar dat is dus allemaal volstrekt persoonlijk (en dus hartstikke subjectief).

Succes met je Linux avontuur Cysoon!

@Freston:
Klikloos kopiëren van geselecteerde tekst
Hoe doe je dat?
Afbeelding
Freston
Berichten: 147
Lid geworden op: 24 januari 2007, 14:19
    unknown unknown

Bericht door Freston »

adri schreef:Ik heb aan de uitvoerige uitleg van Freston weinig toe te voegen.
Ja, ik ben IRL ook wel eens lang van stof :-p
adri schreef:Misschien één ding: installeer gewoon Ubuntu (=Gnome), die KDE-desktop kun je er altijd met enkele muisklikken gewoon bij installeren.
Ik lees wel eens dat Ubuntu met Gnome + KDE eigenlijk beter/stabieler is dan Kubuntu...
Ik vond Kubuntu altijd een stuk minder stabiel dan Ubuntu. Terwijl ik onder Slackachtigen nooit problemen heb met KDE. Maar die observatie is subjectief natuurlijk. Daaraan kunnen geen rechten worden ontleend ;-)
adri schreef:@Freston:
Klikloos kopiëren van geselecteerde tekst
Hoe doe je dat?
Gewoon: ctrl-v

Je selecteert tekst (daar moet je dus wel voor klikken en in blok zetten, of shift-cursor) en dan plak je met ctrl-v, of vanuit je rechter muistoets. 't Zit ergens in klipper.
Je kan ook de geselecteerde tekst verslepen met je muis, maar in invoervelden is het dan knippen&plakken, niet kopiëren. Maar dat is ook wel handig.

__
Edit: apropos, zitten jullie op Windows computers ook vergeefs iedere keer die gemaximaliseerde schermen opzij te duwen?? Ik doe het zelfs meerdere keren, zo van 'ik ben toch niet gek'? En van 'die muis doet raar... hij pakt niet'.
Got Slack?
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Freston schreef:
adri schreef:@Freston:
Klikloos kopiëren van geselecteerde tekst
Hoe doe je dat?
Gewoon: ctrl-v

Je selecteert tekst (daar moet je dus wel voor klikken en in blok zetten, of shift-cursor) en dan plak je met ctrl-v, of vanuit je rechter muistoets. 't Zit ergens in klipper.
Je kan ook de geselecteerde tekst verslepen met je muis, maar in invoervelden is het dan knippen&plakken, niet kopiëren. Maar dat is ook wel handig.
Oh, bedoel je dat.
Da's inderdaad één keer klikken, daarom vroeg ik me al af wat ik miste. :)
Freston schreef: Edit: apropos, zitten jullie op Windows computers ook vergeefs iedere keer die gemaximaliseerde schermen opzij te duwen?? Ik doe het zelfs meerdere keren, zo van 'ik ben toch niet gek'? En van 'die muis doet raar... hij pakt niet'.
Nee, nooit...
En waar ik me ook nooit aan erger is dat kopiëren en plakken zo lastig is op Windows... ;)
Afbeelding
Gebruikersavatar
cysoon
Berichten: 745
Lid geworden op: 15 december 2005, 16:41
    unknown unknown

Bericht door cysoon »

adri schreef:Ik lees wel eens dat Ubuntu met Gnome + KDE eigenlijk beter/stabieler is dan Kubuntu...
Gnome+KDE? Kunnen die samen dan?
Ik merk dat ik nog erg M$ Windows denk en zie Gnome en KDE als een soort OS, maar dat is natuurlijk een beetje dom.
Moet ik het meer zien als een soort schil over Linux heen? Ik weet, kan beter even surfen, er is genoeg informatie op internet...

Vandaag de Ubuntu Gnome getracht te installeren, maar dat ging niet... :cry:
Ik kreeg op een bepaald moment een overzicht van de partities:
dev/sda1 ntfs /media/sda1 (mijn 5GB ubuntu partitie)
dev/sda2 ntfs /media/sda2 (WIN XP, ca.12GB)
dev/sda3 ntfs /media/sda3 (PROG, ca. 40GB)

Ik wil linux op sda1 installeren, maar dat ging niet.
Kreeg foutmelding van dat ik iets in de ??? moest veranderen...
Dacht sda1 ntfs te veranderen in ext3, maar dat maakte niet uit :cry:
Ik weet een beetje vaag, maar kan geen schermafdruk maken in ubuntu.

Verder krijg ik ook geen verbinding met mijn draadloosnetwerk.
Hij ziet wel het WiFi netwerk, maar als ik de sleutel ingeef dan krijg ik geen verbinding
en na een 2e poging verdwijnt het netwerk symbool rechts bovenin.
Daarna start geen enkel programma meer op en kan ik ook niet uitloggen.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

cysoon schreef:Gnome+KDE? Kunnen die samen dan?
Ik merk dat ik nog erg M$ Windows denk en zie Gnome en KDE als een soort OS, maar dat is natuurlijk een beetje dom.
Ja hoor, op Slackware bijv. worden een stuk of 6, 7 desktopmanagers meegeleverd (Gnome niet trouwens), waaruit je kunt kiezen tijdens het inloggen.
cysoon schreef: Moet ik het meer zien als een soort schil over Linux heen? Ik weet, kan beter even surfen, er is genoeg informatie op internet...
Ja, de desktopmanager is de grafisch schil om het systeem heen.
cysoon schreef: Vandaag de Ubuntu Gnome getracht te installeren, maar dat ging niet... :cry:
Ik kreeg op een bepaald moment een overzicht van de partities:
dev/sda1 ntfs /media/sda1 (mijn 5GB ubuntu partitie)
dev/sda2 ntfs /media/sda2 (WIN XP, ca.12GB)
dev/sda3 ntfs /media/sda3 (PROG, ca. 40GB)

Ik wil linux op sda1 installeren, maar dat ging niet.
Kreeg foutmelding van dat ik iets in de ??? moest veranderen...
Dacht sda1 ntfs te veranderen in ext3, maar dat maakte niet uit :cry:
Ik weet een beetje vaag, maar kan geen schermafdruk maken in ubuntu.
Dat gaat ook niet want NTFS is een Windows bestandssysteem. Jij moet kiezen voor ext3, reiser3, xfs of zo (ik geloof dat hij standaard op ext3 staat).
cysoon schreef: Verder krijg ik ook geen verbinding met mijn draadloosnetwerk.
Hij ziet wel het WiFi netwerk, maar als ik de sleutel ingeef dan krijg ik geen verbinding
en na een 2e poging verdwijnt het netwerk symbool rechts bovenin.
Daarna start geen enkel programma meer op en kan ik ook niet uitloggen.
Sorry, daar heb ik geen ervaring mee.
Maar Google'en kan ik wel:
https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... sSupported
http://forum.ubuntu-nl.org/message/1104 (let daarbij vooral op het woord Ndiswrapper ;) ).
Afbeelding
Gebruikersavatar
cysoon
Berichten: 745
Lid geworden op: 15 december 2005, 16:41
    unknown unknown

Bericht door cysoon »

adri schreef:Dat gaat ook niet want NTFS is een Windows bestandssysteem. Jij moet kiezen voor ext3, reiser3, xfs of zo (ik geloof dat hij standaard op ext3 staat).
Adri, bedank voor je snelle reactie (wederom).
Ik begrijp dat ik dus eerst de partitie moet wijzigen van NTFS naar ext3?
Maar kan ik straks wel de bestanden op de NTFS partities benaderen? Dat kan n.l. wel met de LiveCD sessie.
Verder zal ik je links over Wifi en Ubuntu gaan lezen, bedankt nogmaals!
Internet verbinding is n.l. wel noodzakelijk omdat ik voor bepaalde grafische effecten wordt doorverwezen naar 'internet' (Nvidia).
We gaan vrolijk verder... :wink:
Sjakko
Berichten: 207
Lid geworden op: 13 december 2005, 19:47
    unknown unknown

Bericht door Sjakko »

cysoon schreef:Maar kan ik straks wel de bestanden op de NTFS partities benaderen?
Ja dat kan wel en je kunt dan ook schrijven naar NTFS.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

cysoon schreef: Ik begrijp dat ik dus eerst de partitie moet wijzigen van NTFS naar ext3?
Ja, klopt als een zwerende vinger.
cysoon schreef: Internet verbinding is n.l. wel noodzakelijk omdat ik voor bepaalde grafische effecten wordt doorverwezen naar 'internet' (Nvidia).
We gaan vrolijk verder... :wink:
Een computer waarmee je het internet niet mee op kunt zuigt wel een beetje ja. :)
Afbeelding
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Hoe staat het er ondertussen mee Cysoon?
Is het nog gelukt?
Of helemaal niet?
Afbeelding
Gebruikersavatar
cysoon
Berichten: 745
Lid geworden op: 15 december 2005, 16:41
    unknown unknown

Bericht door cysoon »

adri schreef:Hoe staat het er ondertussen mee Cysoon?
Is het nog gelukt?
Of helemaal niet?
Voordat ik ubuntu wilde installeren dacht ik nog even de partitie te vergroten, maar dat ging fout... :cry:
Mijn D: partitie was opeens 'verdwenen' en daar staat al mijn programma's en data op... :shock:
Die D: partitie in de Extended gedeelte bestaat nu uit 2 unallocated gedeeltes.
Één van 5GB en 1 van ca. 33GB. Die 5GB wil ik toevoegen aan mijn ubuntu partitie.
En dan daar een ext3 van maken.
Ik ben niet zo op de hoogte van HD indelingen e.d., maar ik moet eerst die D: partitie goed hebben.
Mijn C: is goed, dus ik kan windoos starten, maar de meeste software staat op D:
Het schijnt dat je de boel makkelijk kunt recoveren met Partition Recovery, maar dat is mij (nog) niet gelukt.

23 febr. Update: nog geen tijd gehad, maar zodra 'tijd' voorbij komt reageer ik hier weer... :roll:
Laatst gewijzigd door cysoon op 23 februari 2008, 16:57, 3 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Wat een gedoe...
Was het niet handiger geweest om Ubuntu dat partitioneren zelf te laten doen (mosterd na de maaltijd natuurlijk...)?
Afbeelding
Gebruikersavatar
cysoon
Berichten: 745
Lid geworden op: 15 december 2005, 16:41
    unknown unknown

Mijn partities in de knoei...

Bericht door cysoon »

Het avontuur gaat verder...
Hier een afbeelding vanuit WinXP van mijn partities:
Afbeelding
De 5.35GB + 33.71GB was voorheen 1 partitie D: waar alle documenten op staan/stonden.
Die 5.35GB wilde ik toevoegen bij de Ubuntu partitie en dat had dit als gevolg. (Gedaan met Paragon Partition Manager)
Nu kan ik daar niks meer mee.

Weet iemand wat ik nu het beste kan doen? Ik weet het heeft even niets met Open source software te maken, maar anders kom ik niet verder met ubuntu... :cry:
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Waarom zou je daar niks mee kunnen?
Die partities hoeven echt niet keurig op volgorde te staan hoor.
Ik zou Ubuntu (/) op "E" zetten, een stukje van die 'beschikbare ruimte' afknabbelen voor swap en de rest voor /home/.

ik zie het probleem dus niet zo (behalve dan dat je Ubuntu niet op een NTFS-bestandsformaat kunt installeren :) ).

Start Ubuntu eens op met de live CD en typ dan in een terminal het commando cfdisk en laat de output daarvan hier eens zien.
Afbeelding
Gebruikersavatar
cysoon
Berichten: 745
Lid geworden op: 15 december 2005, 16:41
    unknown unknown

Bericht door cysoon »

Via een liveCD sessie in de terminal "sudo cfdisk" gaf het volgende resultaat:

Code: Selecteer alles

                          cfdisk (util-linux-ng 2.13)

                              Disk Drive: /dev/sda
                        Size: 60022480896 bytes, 60.0 GB
              Heads: 255   Sectors per Track: 63   Cylinders: 7297

    Name        Flags      Part Type  FS Type          [Label]        Size (MB)
 ------------------------------------------------------------------------------
    sda1                    Primary   NTFS                              5379.34 
    sda2        Boot        Primary   NTFS             []              12691.61
    sda5        NC          Logical   Linux                            41948.93


Partition Table for /dev/sda

         ---Starting---      ----Ending----    Start     Number of
 # Flags Head Sect Cyl   ID  Head Sect Cyl     Sector    Sectors
-- ----- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ----------- -----------
 1  0x00    1    1    0 0x07  254   63  653          63    10506447
 2  0x80    0    1  654 0x07  254   63 1023    10506510    24788295
 3  0x00  254   63 1023 0x0F  254   63 1023    35294805    81931500
 4  0x00    0    0    0 0x00    0    0    0           0           0
 5  0x00  254   63 1023 0x83  254   63 1023    11229498    70702002
Wat mij opvalt is dat sda5 als FS type Linux aangeeft... wel grappig...
Terwijl het dus 2 delen zijn van 5.35GB en 33.71GB.
Hieronder een schermafdruk van de standaard Partion Manager in Ubuntu (Gnome):
Afbeelding
Wat zal ik blij zijn als de data op sda3 en sda5 weer bereikbaar zijn!
Wie weet wat te doen? Jij adri?
Als dat weer in orde is ga ik lekker met linux/ubuntu aan de gang!
:wink:
rener
Berichten: 89
Lid geworden op: 31 januari 2008, 20:12
    unknown unknown

Bericht door rener »

Partition recovery is bepaald geen sinecure. Voordat er met partities wordt geschoven moet er eigenlijk, als standaard, eerst een goede backup van de data aanwezig zijn, juist om situaties als deze te voorkomen.

Desalniettemin: op deze plek staan wat aanwijzingen die je op weg kunnen helpen. Zelf heb ik echter geen praktijkervaring met deze materie, of met de hulpmiddelen die worden genoemd, dus ik kan helaas niets onderbouwd zeggen over wat er werkt en wat niet. Maar misschien kun je aan de hand hiervan de zaak eens nader onderzoeken :wink: .