Voor mensen die aan linux ubuntu willen beginnen.

Iedereen kan hier terecht met vragen over allerhande open source software die niet in de andere fora past.
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

Gaat het dan toch lukken?
Eerst in /ect/fstab een regel toegevoegd:

Code: Selecteer alles

sudo gedit /etc/fstab
Toegevoegd: "/dev/sdb1 /media/Bu-NTFS ntfs-3g force 0 0"
Daarna:

Code: Selecteer alles

sudo mkdir /media/BU-NTFS/
sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/BU-NTFS -o force
Er daar is ie dan... :lol:
Nu via Systeem>Beheer>Partitiebewerker de vrije partitie formatteren als ext3. Dat gaat niet zo snel als ntfs (snel formatteren)... gelukt:
Afbeelding
Waarom heeft de ext3 geen koppelpunt?
Wel hoop ik dat bij het opnieuw opstarten de externe HD (beide partities) nog steeds toegankelijk is.
Ik heb nog een 'map': /media/Lacie/ die ik niet kan verwijderen of een andere naam geven. Ook kan ik die niet ontkoppelen...logisch want hij is nergens aangekoppeld...
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

cy2soon schreef:Wel hoop ik dat bij het opnieuw opstarten de externe HD (beide partities) nog steeds toegankelijk is.
:cry: Nee...
Alleen de ext3 partitie. Systeem geeft aan dat alleen root de Bu-NTFS mag koppelen... :cry:
En nu, waar kan ik dat aanpassen?
Moet ik via Systeem>Beheer>Gebruikers en groepen;
Mijn account>Eigenschappen>Geavanceerd>Hoofdgroep wijzigen van 'herman' naar 'root'?

edit: kan ook geen mappen aanmaken op partitie BU-LINUX... :cry: :cry:
edit2: ik denk dat in mijn /etc/fstab/ iets gewijzigd moet worden...?

Code: Selecteer alles

/dev/sdb1       /media/Bu-NTFS ntfs-3g force 0 0
toegevoegd, maar bij anderen staan meer gegevens:

Code: Selecteer alles

# /dev/sda5
UUID=0F01E1E0229122C1 /media/sda5     ntfs    defaults,umask=007,gid=46 0       1
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

Door dat wat z_God schreef heb ik in ieder geval een map met r/w rechten.

Code: Selecteer alles

cd /media/BU-NTFS
sudo mkdir data

cd /media/BU-LINUX
sudo mkdir data
Alleen bij de map data op de linux partitie moest ik het chown commando toepassen.
Alleen het automatisch mounten moet nog...
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
rener
Berichten: 89
Lid geworden op: 31 januari 2008, 20:12
    unknown unknown

Bericht door rener »

cy2soon schreef:
cy2soon schreef:Wel hoop ik dat bij het opnieuw opstarten de externe HD (beide partities) nog steeds toegankelijk is.
:cry: Nee...
Alleen de ext3 partitie. Systeem geeft aan dat alleen root de Bu-NTFS mag koppelen... :cry:
Blijkbaar gaat het automounten van de ext3-partitie wel goed, maar die van de NTFS partitie niet. Als ik het zelf probeer met een externe NTFS-geformatteerde drive krijg ik wel een desktop-icoon te zien, maar het mounten via de rechter-muisknop lukt hier ook niet zonder foutmeldingen (slackware-current binnen een VMware Player). Blijkbaar zit er tussen HAL en ntfs-3g nog ergens een kink in de kabel.

Wat wel werkt,en wat ik zelf eigenlijk altijd doe met externe partities, is mounten via de commandline. Daartoe kan deze regel worden toegevoegd aan /etc/fstab:

Code: Selecteer alles

/dev/sdb1 /media/Bu-NTFS ntfs-3g noauto,uid=herman,gid=users 0 0
Gebruik hier in ieder geval géén "force" opties: die zijn niet bedoeld voor standaard gebruik, en kunnen voor grote problemen zorgen als ze "zomaar" worden ingezet, zeker in combinatie met NTFS.

Nu kan de NTFS partitie worden gemount en ge-unmount via:

Code: Selecteer alles

$ sudo mount /media/Bu-NTFS
$ sudo umount /media/Bu-NTFS
Als het goed is kan de gebruiker "herman" na het mounten de bestanden via het mount point "/media/Bu-NTFS" naar believen gebruiken, zonder continu als "root" te hoeven werken.
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

Bedankt rener. Ik ga morgen kijken of de aanpassingen er idd voor zorgen dat de ntfs partitie automatisch wordt gekoppeld.
Bedankt allemaal zover! :lol: :!:
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

:cry: helaas, alleen via terminal en

Code: Selecteer alles

sudo mount /media/BU-NTFS
krijg ik mijn ntfs partitie te zien... :cry:
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
rener
Berichten: 89
Lid geworden op: 31 januari 2008, 20:12
    unknown unknown

Bericht door rener »

cy2soon schreef:Ik ga morgen kijken of de aanpassingen er idd voor zorgen dat de ntfs partitie automatisch wordt gekoppeld.
Een automatische mount via ntfs-3g heb ik hier ook nog niet zien werken. Misschien is dat nog een beperking van het ntfs-3g mechanisme?

De eerder genoemde /etc/fstab regel heeft echter als bijwerking dat alle aankoppelingen op /dev/sdb1 nu handmatig moeten verlopen. Dus ook USB sticks die bijvoorbeeld VFAT geformatteerd zijn worden nu niet meer via HAL gemount, maar moeten handmatig worden gekoppeld. Dat werkt niet echt gemakkelijk, natuurlijk.

Misschien is het om die reden handiger om de ntfs-3g regel helemaal uit /etc/fstab te verwijderen (of van een commentaar-teken te voorzien), en de NTFS partitie geheel vanaf de commandline te mounten, bijvoorbeeld als volgt:

Code: Selecteer alles

$ sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/Bu-NTFS -o uid=herman,gid=users
Het laatste nieuws voor mijn systeem is dat, na het verwijderen van de ntfs-3g regel uit /etc/fstab, HAL om een of andere reden heeft besloten om mijn NTFS externe disk toch maar zelf te gaan mounten :o. Dus een rechtermuisklik op het desktop-icoon van de disk, en een keuze voor "Mount" is ineens geen probleem meer. Mogelijk is er door de handmatige "mount"s ergens iets gewijzigd, waardoor de schijf nu wel via HAL kan worden aangekoppeld :? ? .
Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 758
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
    unknown unknown

Bericht door Koen_92 »

als je partities van je Externe harde schijf in fstab zet, moet je ze niet aanduiden met /dev/sdxx!
Want dan worden dus ook usb-sticks zo gemount.

Je moet ze dmv een UUID nummer in fstab zetten.

UUID staat voor Universally Unique Identifier
Om dit UUID nummer te vinden typ je in: sudo blkid
blkid werkt alleen op Ubuntu, op andere distro's kun je de uuid's vinden door te typen:
ls -l /dev/disk/by-uuid/

Als je de UUID van de ntfs partitie gevonden heb kun je hem in fstab zetten:

Code: Selecteer alles

UUID=(je gevonden uuid) /media/Bu-NTFS ntfs-3g noauto,uid=herman,gid=users 0 0 
Zo ziet trouwens een uuid eruit:
Voor een ntfs partitie:
BAECB3B8ECB36D6F
Voor een ext3 partitie: (een stuk langer):
2e2d06cf-9b6d-407a-a7e9-939d0cac8baa

Als je nu een usb-stick in je pc doet, heeft die een andere uuid, waardoor die wel automatisch via HAL aangekoppeld wordt.
rener schreef: Een automatische mount via ntfs-3g heb ik hier ook nog niet zien werken. Misschien is dat nog een beperking van het ntfs-3g mechanisme?
Ik heb ook een externe harde schijf met een ntfs partitie, en die wordt hier perfect automatisch aangekoppeld zodra ik de externe harde schijf in de computer doe.
rener
Berichten: 89
Lid geworden op: 31 januari 2008, 20:12
    unknown unknown

Bericht door rener »

Inderdaad, dat is een nuttige techniek voor het geval je niet via HAL kunt/wilt werken. Op deze wijze kun je verwisselbare apparaten goed van elkaar onderscheiden. Zolang je er tenminste niet al teveel verschillende van in beheer hebt, want dan krijg je waarschijnlijk een /etc/fstab bestand van aanzienlijk proporties ;).

Maar zoals gezegd, een mount middels HAL via een rechtermuisklik op een desktop-icoon (of de commandline) is blijkbaar ook een haalbare kaart, en dat zonder een extra regel in /etc/fstab. De schijf wordt dan meestal gekoppeld onder een directory als /media/merknaam-van-de-schijf, bijvoorbeeld /media/LaCie. Dat werkt misschien nog wel handigste ... áls het werkt :).
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

Alleen als root via terminal kan ik de BU-NTFS partitie koppelen.
Wat rener zegt begrijp ik niet helemaal.
Is het

Code: Selecteer alles

exo-mount -d /dev/sdb1
in plaats van

Code: Selecteer alles

mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/BU-NTFS
? Ik hoef wat minder te typen in m'n terminal? :roll:
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
rener
Berichten: 89
Lid geworden op: 31 januari 2008, 20:12
    unknown unknown

Bericht door rener »

cy2soon schreef:Alleen als root via terminal kan ik de BU-NTFS partitie koppelen.
Wat rener zegt begrijp ik niet helemaal.
Is het

Code: Selecteer alles

exo-mount -d /dev/sdb1
in plaats van

Code: Selecteer alles

mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/BU-NTFS
? Ik hoef wat minder te typen in m'n terminal? :roll:
Met exo-mount kan via de commandline een mount via HAL worden gedaan. Het is dus equivalent aan een mount via het desktopicoon dat verschijnt als het apparaat (via USB bijvoorbeeld) wordt aangekoppeld. Het commando is echter onderdeel van de XFCE desktopmanager - het is daarom even uitproberen of het exo-mount commando wel werkt op het systeem. Anders blijven dus de volgende mogelijkheden over:
  • - een mount via het desktopicoon (als het werkt)
    - een volledig mount commando via de command line, zonder extra /etc/fstab regel - we kennen hem al:

    Code: Selecteer alles

    $ sudo mount -t ntfs-3g /dev/sdb1 /media/Bu-NTFS
    
    - de methode die koen_92 gedetailleerd beschreef, dus via een ntfs-3g regel mét een UUID in /etc/fstab, en een mount via:

    Code: Selecteer alles

    $ sudo mount /media/Bu-NTFS
    
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

Het icoontje verschijnt niet op mijn desktop.
Dus terminal openen en "sudo mount /media/BU-NTFS".
Het werkt, maar is niet gebruikersvriendelijk...
Kan die opdracht ook uitgevoerd worden middels een link op mijn desktop?
Hoef ik alleen maar daarop te klikken als ik mijn BU-NTFS nodig heb.
Beetje lui... :oops:
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 758
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
    unknown unknown

Bericht door Koen_92 »

Mooi dat het in ieder geval werkt :)
Normaal gaat het trouwens makkelijker, je hebt volgens mij gewoon pech met jouw schijf, want die van mij deed het wel zonder al dit gedoe.

Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en kies:
Nieuw starter maken

Vul dan in bij opdrachtregel:
gksudo mount /media/BU-NTFS

De rest mag je zelf verzinnen hoe je dat in vult.

Maar nog 1 ding:
Lukt het ook om de map zonder sudo te mounten? (dus gewoon mount /media/BU-NTFS)?
Gebruikersavatar
cy2soon
Berichten: 32
Lid geworden op: 24 augustus 2008, 12:34
Locatie: @Home
    unknown unknown

Bericht door cy2soon »

Koen_92 schreef:Mooi dat het in ieder geval werkt :)
Normaal gaat het trouwens makkelijker, je hebt volgens mij gewoon pech met jouw schijf, want die van mij deed het wel zonder al dit gedoe.

Klik met de rechtermuisknop op je bureaublad en kies:
Nieuw starter maken

Vul dan in bij opdrachtregel:
gksudo mount /media/BU-NTFS

De rest mag je zelf verzinnen hoe je dat in vult.

Maar nog 1 ding:
Lukt het ook om de map zonder sudo te mounten? (dus gewoon mount /media/BU-NTFS)?
Nee het werkt alleen als root (sudo). Want die melding krijg ik ook steeds: "Alleen root...enz."
Maar goed nu 2 icoontjes op mijn desktop voor mount en unmount (umount).
Wel weer het een en ander geleerd in ieder geval.
Nog goede backups maken en dan maar eens wat gaan lezen over Zenwalk.
Ubuntu 8.10 Gnome, Firefox 3.0, Evolution Mail, Wine
Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 758
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
    unknown unknown

Bericht door Koen_92 »

Om hem zonder sudo te mounten moet je de optie user aan fstab toe voegen.
Dus:

Code: Selecteer alles

UUID=(je gevonden uuid) /media/Bu-NTFS ntfs-3g noauto,uid=herman,gid=users,user 0 0 
In plaats van:

Code: Selecteer alles

UUID=(je gevonden uuid) /media/Bu-NTFS ntfs-3g noauto,uid=herman,gid=users 0 0