Wie doet wat voor Firefox ?

"Mozilla is goed, u bent snel weer beter." Maar hoe bereiken we zoveel mogelijk mensen met deze boodschap?
Dit forum is voor het coördineren van de promotie van Mozilla-software.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11528
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown
Contacteer:

Wie doet wat voor Firefox ?

Bericht door nirwana »

Ieder zichzelf respecterende krant of (computer)tijdschrift besteed wel aandacht aan Firefox 1.0. In dit onderwerp kunnen dat in kaart brengen zodat iedereen weet wat er al gedaan wordt en waar mogelijk iets verbeterd zou kunnen worden. Eventueel brengt dit overzicht andere partijen weer op ideeen voor promotie van Firefox en andere Mozilla-software.

Dus als je ergens in een medium iets tegenkomt over Firefox of andere software van Mozilla, meldt dat dan hier.

Ook lokale initiatieven zijn hier van harte welkom. Dus als een (computer)club er aandacht aan besteed of als op een school of een bedrijf Firefox wordt gepromoot of als standaardbrowser wordt ingezet dan willen we dit graag weten.
Laatst gewijzigd door nirwana op 17 november 2004, 19:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11528
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown
Contacteer:

Bericht door nirwana »

Laat ik het spits hier afbijten:
In de PCM van december 2004 (nummer 12) stond een recensie van Mozilla Firefox 1.0.
Gebruikersavatar
FFuser
Berichten: 328
Lid geworden op: 11 augustus 2004, 19:25
Locatie: Antwerpen belgium
    unknown unknown

Bericht door FFuser »

in de motgen (belgische krant) ban een maand ofzo geleden stond iets over nieuwe browserwars en werd er veels over firefox gezegd (als één van de beste 5 alternatieven)
spijtig genoeg werdeb er ook fouten zaken gezegd:
Dat de 1.0 versie uitgekomen was (op dat moment was er alleen nog maar een PR versie)

de morgen van 2-10-2004 in de afdeling economie schreef:
De browsers trekken weer ten oorlog

Medio jaren negentig van de vorige eeuw liet softwaregigant Microsoft een ongemeen sterk staaltje van zijn kunnen zien. Het bedrijf had net een monopoliepositie gegrepen met zijn Windows-besturingssysteem en was aan hetzelfde bezig met zijn Office-bureausoftware, maar stond nog nergens wat internettechnologie betreft toen het Amerikaanse startupbedrijfje Netscape de eerste webbrowser op de markt bracht. Voor de release van die Netscape Navigator-software, we schrijven ergens in 1994, was er al internetverkeer via e-mail, nieuwsgroepen en gespecialiseerde toegangssoftware, maar een toegangspoort waarlangs de grote massa het internet kon bereiken bestond nog niet. Het aantal wereldwijde, particuliere internetgebruikers steeg zienderogen en ze gebruikten allemaal Netscape Navigator. Tot Microsoft zijn Internet Explorer produceerde, hem eerst uitdeelde als gratis toevoeging aan het besturingssysteem Windows 95, en hem later integreerde in Windows 98. Dat luidde het begin in van wat men in die tijd de 'browseroorlog' placht te noemen: Microsofts browser greep door die integratie in Windows in geen tijd de markt, wat door Netscape stevig werd aangevochten en zelfs resulteerde in een vijf jaar durende rechtszaak. Tegen de tijd dat daarin een uitspraak kwam, was het echter al te laat: Microsoft had ondertussen een marktpositie van bijna 100 procent gegrepen en Netscape droop af.

Maar browseroorlog II staat voor de deur, denkt een hoop analisten. Voor het eerst in pakweg zeven jaar blijkt Internet Explorer aan marktaandeel te verliezen. Het Amerikaanse onderzoeksbedrijf WebSideStory zag het marktaandeel van Internet Explorer zakken van ongeveer 97 procent in juni naar iets meer dan 93 procent in september van dit jaar, ook populaire websites als Google en C/Net zagen dat iets minder gebruikers hun webpagina's bezochten via Explorer, en ook het Nederlandse analistenbedrijf OneStat ziet een opmerkelijke duik in het Internet Explorer-gebruik. "Dat is al een tijdje aan de gang", zegt Niels Brinkman van OneStat. "We zagen al een kleine daling in de zomer van 2003 en volgens de laatste gegevens daalt het nog steeds. Tegelijkertijd zien we een stijging in het gebruik van alternatieve browsers."

Hij bedoelt daarmee webbrowsers als het Noorse Opera, de Safari-browser van Apple en de op dit moment erg gehypete Firefox-browser. Die laatste haalde ondertussen al een miljoen downloads binnen, en voor de bètaversies (een soort 'kladjes' van de enkele weken geleden gelanceerde definitieve versie) waren er zelfs al zes miljoen downloaders wereldwijd. Firefox is een product van Mozilla, een groepering van softwareontwikkelaars die ooit werd opgericht en gechaperonneerd door Netscape, maar die sinds ongeveer een jaar als enige nog voortwerkt aan de browsertechnologie die Netscape heeft ontwikkeld. In de zomer van vorig jaar besloot de Amerikaanse internetprovider AOL, die in 1998 Netscape overnam, alle inspanningen voor de browser te staken en de merknaam te gebruiken voor andere dingen, zoals een webportaal.

Een van de redenen waarom al die gebruikers lijken over te schakelen is veiligheid: zeker het afgelopen jaar moest Microsoft het ene veiligheidslek na het andere in Internet Explorer toegeven, en befaamde wormvirussen maakten daar ook gretig misbruik van. Het ging zelfs zover dat de Amerikaanse organisatie CERT, de overheidswaakhond voor computerveiligheid, enkele maanden geleden in een van zijn rapporten de aanbeveling aan het publiek maakte om, indien alle andere methoden faalden, computers beter te beveiligen door niet langer met Internet Explorer te werken. Een aanbeveling die ook zou worden opgevolgd door de kersverse Belgische CERT-poot indien die op dat moment operationeel was, vertelde woordvoerster Céline Morris toen.

Maar gewoon van browser veranderen is in veel gevallen een pleister op een houten been. Microsoft zorgde er immers voor dat Internet Explorer niet van het systeem van de gebruiker kan worden gewist: men kan een alternatieve browser installeren, hem instellen als standaardbrowser en alle icoontjes en verwijzingen naar Internet Explorer onzichtbaar maken, maar men kan de Microsoft-browser zelf niet desinstalleren. Als er vanuit andere toepassingen van Microsoft (zoals het e-mailprogramma Outlook Express of de chattoepassing MSN Messenger) een internetlink wordt aangeklikt, gaat de onderliggende pagina open in Internet Explorer, ook als de gebruiker in kwestie standaard Firefox of een andere browser gebruikt. "Er zitten gaten in Explorer die kunnen worden misbruikt ook als het programma niet is opgestart", zegt onderzoekster Carole Thériault van het beveiligingsbedrijf Sophos in Londen. "Wat niet wil zeggen dat het geen verschil maakt als men een andere browser gebruikt: het grootste risico loopt men door op het internet te gaan, wat op dit moment veiliger is met een andere browser dan Internet Explorer. Maar alle software heeft gaten: als iedereen zou overschakelen op Firefox, zou die browser ineens het belangrijkste doelwit worden van virusschrijvers en hackers."

Het is echter niet alleen de veiligheid die gebruikers ertoe noopt om over te schakelen naar alternatieve browsers. Browsers als Firefox en Safari hebben een aantal mogelijkheden in zich die inmiddels erg populair zijn, en die niet in Internet Explorer zitten. Er is bijvoorbeeld een ingebouwde Google-zoekbalk, of de 'tabbed browsing'-mogelijkheid: die maakt het mogelijk om verschillende websites in één keer te openen wanneer men de browser opstart, zodat men erg snel tussen verscheidene sites kan switchen. Die mogelijkheden bestaan inmiddels al enige tijd, maar Microsoft heeft tot nu toe nagelaten om echte verbeteringen op Internet Explorer in te voeren (behalve software die vervelende 'popup'-vensters tegenhoudt in de gratis uitbreiding Service Pack 2). Microsoft beschouwt Internet Explorer als een integraal deel van Windows - afzonderlijk is de browser niet meer te krijgen - en wacht dus wellicht de release van de volgende versie van Windows af (ergens in 2006) om relevante verbeteringen in Explorer aan te brengen.

Nieuwe internetbrowsers knabbelen aan dominante positie Microsoft

Voor het eerst in zeven jaar verliest Microsofts Internet Explorer-browser marktaandeel aan zijn concurrenten. Dat ligt vooral aan de talloze veiligheidslekken en de daarmee gepaard gaande hacker- en virusaanvallen, maar Microsoft weigert ook een aantal nieuwigheden waarnaar steeds meer gebruikers vragen in zijn browser te stoppen.

De vijf beste alternatieven voor Internet Explorer
De de facto opvolger van de oude Netscape Navigator. De Netscape-technologie werd overgenomen door 'open source'-programmeurs, die de programmatuur naar eigen smaak en gevoel aanpassen. Firefox is eigenlijk een compacte versie van de Mozilla-software. Bevat een popupschild, een Google-zoekbalk die kan worden uitgebreid naar andere zoekmachines, en de mogelijkheid om te browsen met 'tabs'. Voor Windows en Mac.

www.mozilla.org/firefox

Netscape

Een dikke maand geleden kwam Netscape zeer onverwacht met zijn Navigator 7.2-browser op de markt. Vorig jaar kondigde Netscape aan geen vernieuwingen meer aan te brengen aan zijn browser, een voornemen waar het zich aan gehouden heeft: de nieuwe versie van de browser is voor het merendeel ontwikkeld door Mozilla, de groepering achter Firefox. Voor Windows en Mac.

http://channels.netscape.com/ns/browsers/default.jsp

Opera

Een Noors product dat in 1996 voor het eerst op de markt gebracht, en dat onlangs ook werd uitgebreid naar zakcomputers en mobiele telefoons. Wordt vooral erg geprezen voor zijn snelheid. De browser kost geld, maar er is een gratis versie met reclame. Windows en Mac.

www.opera.com

Deepnet Explorer

Een minder bekende webbrowser. Bevat alle betere mogelijkheden (tabs, popupschild, zoekbalk), plus één belangrijke extra: men kan de browser rechtstreeks gebruiken om bestanden (vooral mp3's) te zoeken op downloadnetwerken als Morpheus. Alleen voor Windows.

www.deepnetexplorer.com

Safari

Een jaar of twee geleden lanceerde Apple met veel aplomb zijn eigen webbrowser. Safari bevat een aantal nieuwigheden die bij ervarener gebruikers ondertussen gemeengoed zijn geworden, zoals een ingebouwde Google-zoekbalk en de mogelijkheid om met 'tabs' te browsen. Safari is gratis downloadbaar, maar wordt ook automatisch meegeleverd met het besturingssysteem Mac OS X.

www.apple.com/safari
Ook waren er nog artikels met de titels:
Internet Explorer zo lek als een zeef
Veiligheidsuitbreiding Windows XP is druppel op hete plaat
Kleine Belgen tegen reus Microsoft

te lezen op http://www.demorgen.be/archief/index.html
met zoekwoord firefox
Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; nl; rv:1.8) Gecko/20051111 Firefox/1.5
Gebruikersavatar
moZes
Berichten: 1510
Lid geworden op: 30 oktober 2003, 9:49
Locatie: Leeuwarden
    unknown unknown
Contacteer:

C't December

Bericht door moZes »

Firefox staat uiteraard op de CD (helaas 1.0PR)

Een volledig artikel over de browser Firefox:
C't schreef:Deze browser doet niet onder voor de concurrentie.
Al met al is Firefox een compacte, gemakkelijk te bedienen, maar snelle en uitbreidbare browser, die IE met gemak in zijn zak steekt :lol: . Terugvallen op IE is alleen nodig als een pagina in Firefox niet goed wordt weergegeven - wat inmiddels maar heel zelden het geval is
Verder wordt Firefox genoemd bij een artikel over RSS-readers:
C't schreef:Vanaf versie 1.0PR beschikt Firefox over een minimalistische RSS-reader. Geabonneerde RSS- en Atom-feeds voegt het programma als zogenaamde Live Bookmarks aan het bladwijzer-beheer toe. Hier geeft het de koppen van de feeds weer, maar niets meer.
De browser werkt de feeds regelmatig bij - hoe vaak dat gebeurt, is in tegenstelling tot bij alle andere RSS-browsers echter niet transparant. Firefox beschikt niet over een cache voor oudere meldingen. Firefox laat alleen die berichten zien die in de respectievelijke RSS-bestanden op de servers te vinden zijn. Daarom is Firefox in elk geval geschikt om 's ochtends even snel het nieuws te checken.
En voor het volgende nummer:
C't schreef:Firefox vs. IE :!:
Plaats reactie