OpenDocument-formaat is door de ISO als internationale stand

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11348
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

OpenDocument-formaat is door de ISO als internationale stand

Bericht door nirwana » 4 december 2006, 21:50

<a href="http://slashdot.org/article.pl?sid=06/1 ... ">Slashdot meldt</a> dat het OpenDocument-formaat (ODF) nu bij de internationale standaardisatie-organisatie ISO een <a href="http://www.iso.org/iso/en/CatalogueDeta ... ubliceerde standaard</a> is geworden. Het <a href="http://odf.startpagina.nl">OpenDocument-formaat</a> is het document-formaat dat eerst door OpenOffice.org bedacht is. Vervolgens is het als een open standaard voorgesteld en is het door OASIS verder ontwikkeld tot wat het nu is. Het was al een standaard, maar nu is het officieel als een internationale standaard gepubliceerd.

Inmiddels is ook Microsoft met een op XML gebaseerd documentformaat bezig. In Office 2003 zat hiervan al een eerste versie en in Office 2007 moet het hele documentformaat op XML gebaseerd zijn. Dat formaat volgt op dit moment ook een standaardisatie-route via de ECMA. Microsoft noemt haar formaat <a href="http://www.ecma-international.org/news/ ... .htm">Open XML</a>.

Voor Office 2007 wordt er op dit moment een plugin ontwikkeld om het ODF-formaat te kunnen lezen (en schrijven). Aan de andere kant heeft Novell <a href="http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=63352">vandaag aangekondigd</a> dat het aan OpenOffice.org een plugin wil toevoegen om het XML-formaat van Microsoft te ondersteunen.

Onlangs gaf het Canadese bedrijf Corel aan dat ze nog niet durft te kiezen tussen deze beide formaten en daarom voorlopig beide formaten gaat ondersteunen in hun WordPerfect-officepakket.

Hoe je het ook wendt of keert: er lijkt zich een overwinning af te tekenen voor de open standaarden. Hopelijk duurt het niet meer lang dat we de binaire (vaak niet gedocumenteerde) documentformaten die vandaag-de-dag in gebruik zijn vaarwel kunnen zeggen en naar open formaten toe kunnen.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu