Hasta la Vista

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11549
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Hasta la Vista

Bericht door adri » 3 november 2006, 0:02

Windows Vista zit eraan te komen (ja, nu echt!) en wel op 30 november voor de zakenversie en eind januari voor de consumentenversie. "Omdat vele klanten van Microsoft dik tevreden zijn met Windows XP, zal Vista aan XP zijn grootste concurrent hebben", <a href="http://www.zdnet.be/news.cfm?id=62379&mxp=200">aldus Steve Balmer</a>. Een ronkend statement van Balmer, maar er zitten wel wat addertjes onder het gras en zo links en rechts ook nog de nodige voetangels en klemmen.

"Microsoft is een bedreiging voor de privacy", kopt <a href="http://www.pcmweb.nl/artikel.jsp?id=1754677">pcmweb</a> en het artikel biedt een kritische blik op de online tracking-technologie die Microsoft gebruikt in Windows Vista. Volgens de <a href="http://www.pirg.org/">Public Interest Research Group</a> (PIRG) en de <a href="http://www.democraticmedia.org/">Centre for Digital Democracy</a> (CDD) is die techniek een bedreiging voor de privacy van de gebruikers en moet de softwaregigant per direct met de technologie stoppen. Of ze dat ook zullen doen is een andere kwestie, want de reactie van MS is dat zij nu juist diezelfde privacy zo goed mogelijk beschermen. Dat maakt dan weer weinig indruk op beide aanklagende partijen, want in hun 50 pagina's tellende klacht stellen zij dat gebruikers niet, of onvoldoende, geïnformeerd worden over het gebruik van deze technologieën, onder andere over welke gegevens worden verzameld door de bedrijven, waarvoor en voor wie. Volgens de beide organisaties verzamelen bedrijven met de tracking-technologie zoveel informatie dat ze bijna elke stap die een gebruiker online maakt, kunnen volgen. Zelfs wanneer ze geen persoonlijke gegevens zoals een naam, adres of telefoonnummer hebben. De organisaties zeggen dat Microsoft de grootste overtreder van de privacywetgeving is en dat de <a href="http://www.ftc.gov/">Federal Trade Commission</a> (FTC) dan ook als eerste hard moet optreden tegen de softwaregigant.

Ook computerbouwer Dell plaatst wat kanttekeningen bij Vista. Om Vista met alle mogelijkheden te benutten is een vrij forse computer nodig: minstens twee gigabyte werkgeheugen, evenals een stevige videokaart en processor. Concurrent Acer noemt de goedkoopste Vista een 'kreupele instapversie'. Die zou zo beperkt zijn dat mensen wel moeten upgraden naar een duurdere variant. Acer noemt dat slecht verhulde prijsopdrijving. En dan te bedenken dat de goedkoopste Vista toch al zo'n $199,- moet gaan kosten (of $99.95 voor een upgrade). Maar zou je wel upgraden? Ook hier weer een addertje. Windows XP mag je van de ene naar de andere computer verhuizen (mits die dan op de eerste pc verwijderd wordt!), dat is bij Vista niet toegestaan. De licentie voorziet erin dat de aangeschafte Vista nooit naar een andere pc mag verplaatst worden. In concreto: Stel u maakt de upgrade naar Vista en komt er na een tijdje achter dat uw pc toch wat aan de krappe kant is, dan mag u die dus niet op een nieuwe pc installeren, maar dient een nieuwe licentie te kopen. De <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/EULA">EULA</a> is wat dat betreft een stuk strenger geworden.

Nu zijn ze bij Microsoft niet in hun eerste leugentje gestikt (en ook niet in hun tweede) en de <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/FUD">FUD-machine</a> draait op volle toeren, zo is op <a href="http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=158">ZDNet</a> te lezen, maar gelukkig zijn er ook mensen die zich geen zand in de ogen laten strooien en één daarvan is <a href="http://www.securityfocus.com/columnists/420">Scott Granneman</a>, die in een drie pagina's lang artikel de zin en onzin, maar vooral ook de leugens en feiten over de nieuwe Vista-EULA op een rijtje zet. Waarschuwing, voor degenen die dachten dat een aangekochte licentie betekent dat die ook van u is, is er een vervelende mededeling: de software is en blijft eigendom van Microsoft, u mag hem slechts gebruiken. Met de aangescherpte EULA, de restrictieve manier waarop MS illegale versies wil (en kan) op gaan sporen, wordt het de gebruikers niet bepaald gemakkelijk gemaakt. Het is de arrogantie van de macht, van een bedrijf dat een dermate sterke positie heeft dat ze denken dat ze overal mee weg kunnen komen. De tijd zal leren of MS hiermee haar eigen Waterloo tegemoet gaat.
Het zou de eerste keer niet zijn in de geschiedenis dat hoogmoed voor de val komt.
Afbeelding