HTML5: Google Chrome stopt met H.264 video

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11524
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

HTML5: Google Chrome stopt met H.264 video

Bericht door nirwana »

Met HTML5 wordt een <video>-element aan de HTML-standaard toegevoegd. Alleen is in de standaard niet aangegeven in welk formaat de video zou moeten zijn. Dit wordt aan de browser zelf overgelaten. Als je dit door diverse browser-makers laat invullen, dan krijg je ook diverse video-formaten die zij ondersteunen.

Zo ondersteunt Firefox bijvoorbeeld het opensource Ogg Theora en het nieuwe WebM-formaat van Google. Mozilla heeft echter geen zin om daarnaast ook ondersteuning te bieden voor H.264, want de bijbehorende licentie ligt nogal lastig. Dan zou Mozilla bijvoorbeeld een grote som geld moeten betalen om H.264 aan Firefox toe te kunnen voegen. Mozilla vindt echter vanuit haar principes dat de technologie waarop de HTML-standaard is gebaseerd vrij behoort te zijn. Op die manier is iedereen in staat om een complete browser te maken en is dit niet voorbehouden aan enkele bedrijven die voldoende geld hebben om licenties te betalen.

Tot nu toe boden alleen de browsers van Microsoft, Apple en Google ondersteuning voor video's in H.264. Verder ondersteunt Adobe het formaat in Flash. Deze week is daarvan 1 browser afgevallen, want Google wil voor haar Chrome-browser alleen nog opensource video-formaten ondersteunen. Dat is een steun in de rug voor Mozilla, want dit is precies wat ze altijd al wilden. Nu blijven alleen Microsoft en Apple over als browser-makers die H.264 ondersteunen.

Recent heeft Microsoft zelfs nog geprobeerd om ondersteuning voor H.264 aan Firefox toe te voegen. We zijn benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en hopen dat Google het goede voorbeeld heeft gegeven door alleen open standaarden te ondersteunen.

bron: Techzine: Google verwijdert H.264-ondersteuning uit Chrome
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu