Plaatjes positioneren met Composer

Mozilla Suite is de huidige Mozilla met alles erop en eraan, dus inclusief MailNews, Composer, etc. De ontwikkeling van Mozilla Suite wordt op den duur stopgezet en vandaar dat het project SeaMonkey is gestart. Qua mogelijkheden en functies komt het sterk overeen met Mozilla Suite.
Ria

Plaatjes positioneren met Composer

Bericht door Ria » 8 april 2004, 15:07

Hallo,

Ik ben wat aan het oefenen met Composer. Ik probeer een aantal foto's te positioneren. Op de gebruiksaanwijzing staat dat je ergens op de pagina moet klikken en dat daar dan de foto komt te staan. Maar zo eenvoudig is het niet. Je kan klikken wat je wilt, maar de cursur wil niet mee. Als je met Enter en Spatiebalk de cursor naar de goede plek hebt gebracht, dan herinnert Composer zich wel de positie t.o.v. de hoogte, maar niet van de breedte.

Als ik naar de code kijk dan staat er dit:

Code: Selecteer alles

<html>
<head>
<meta content="text/html; charset=ISO-8859-1"
http-equiv="content-type">
<title></title>
</head>
<body>
<img alt=""
src="file:///C:/Documents%20and%20Settings/Ria/Mijn%20documenten/Mijn%20afbeeldingen/animal-10.jpg"
style="width: 607px; height: 476px;"><br>
<br>
<br>
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;
<img alt=""
src="file:///C:/Documents%20and%20Settings/Ria/Mijn%20documenten/Mijn%20afbeeldingen/dog-01.jpg"
style="width: 684px; height: 520px;"><br>
<br>
</body>
</html>

Wat moet ik doen om het tweede plaatje rechts onder het eerste plaatje te laten beginnen?
Het gaat om Mozilla 1.7

Bijvoorbaat dank!

Gebruikersavatar
ByteWarrior
Berichten: 3825
Lid geworden op: 15 oktober 2003, 14:56
Locatie: Tielt-Winge, België

Bericht door ByteWarrior » 8 april 2004, 16:02

Wow, al die &nbsp; dingetjes zijn eigenlijn 'non breaking space's. Dit wil zeggen dat het gewoon spaties zijn. Die zou ik allemaal weg doen.

Verander het je tweede afbeelding eens zo:

Code: Selecteer alles

<img alt=""
src="file:///C:/Documents%20and%20Settings/Ria/Mijn%20documenten/Mijn%20afbeeldingen/dog-01.jpg"
style="left: 100px; width: 684px; height: 520px;">
Je kan die 'left=xx px' wijzigen naargelang waar je de foto wilt plaatsen.

Dit is natuurlijk geen optimale manier om met composer te werken. Kan je niet gewoon op de afbeelding klikken en die dan rechts uitlijnen??

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11316
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09

Bericht door nirwana » 8 april 2004, 22:36

Ria,

Ten eerste moet je
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Ria/Mijn%20documenten/Mijn%20afbeeldingen/dog-01.jpg
in de code altijd zien te vermijden.
dog-01.jpg
werkt dan vele malen beter. Dan wordt de afbeelding gewoon in dezelfde map gezocht en dat werkt eerst prima. Dat is het verschil tussen absoluut (boven) en relatief (onder).

Daarnaast moet je Composer/Nvu gewoon zien als een tekstverwerker. Het zijn eigenlijk allemaal alinea's. En als je een alinea wilt uitlijnen (links, rechts, centreren, etc), dan selecteer je deze en klik je op de daarvoor bedoelde knop (of selecteer je een opdracht uit het menu).

Nu zijn er wel situaties waarbij je de uitlijning geavanceerder wilt doen. Dan kom je nog wel eens bij de tabellen uit waarmee je gaat positioneren of je begint met vaste positionering ofzoiets, maar voorlopig denk ik dat de standaard-mogelijkheden toereikend zouden moeten zijn.

Ik heb hier zowel Composer als Nvu geinstalleerd staan, dus mocht je ergens niet helemaal uitkomen dan vraag je maar raak. Ik kan het zo uitproberen en zien hoe iets zou moeten werken.
Overigens werk ik zelf vrijwel nooit met kant-en-klaar pakketten. Geef mij maar een tekst-editor en dan kom ik er ook wel. Dan weet ik tenminste welke code ik op het Internet plaats. Maar goed, ik maak ook alweer enkele jaren websites en ken al redelijk HTML, CSS en andere script-code. Dat is niet iedereen gegeven (al is een beetje HTML-kennis toch snel opgedaan).
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Ria

Bericht door Ria » 9 april 2004, 11:25

Bedankt, ik ben er inmiddels in geslaagd om het scherm in vakjes op te delen en daar foto's in te deponeren met een onderschriftje.
De gebruiksaanwijzing bedoelde wat anders dan ik dacht.
nirwana schreef:Overigens werk ik zelf vrijwel nooit met kant-en-klaar pakketten. Geef mij maar een tekst-editor en dan kom ik er ook wel.
HTML is voor mij net zoiets als de Relativiteitstheorie :)

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11316
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09

Bericht door nirwana » 9 april 2004, 20:03

Ria schreef:HTML is voor mij net zoiets als de Relativiteitstheorie :)
En ik neem voor het gemak aan dat je geen natuurkunde of iets in die trant hebt gestudeerd...
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Ria

Tabelgrootte wijzigen

Bericht door Ria » 11 april 2004, 12:45

Mag ik nog een vraag stellen?
Telkens ontmoet ik weer hetzelfde probleem dat ik een eenmaal genomen beslissing niet meer kan veranderen. Voorbeeld:

Ik begin met een nieuw venster, klik Format > Page Colors > Background > en daar kies ik een blauw kleurtje uit: #333399.
Ik typ: Dit is een tekst. Die tekst selecteer ik en ik maak hem wit.
Dan bedenk ik me: ik vind een paarse achtergrond mooier. Dus ik ga weer naar Format > Page Color > Background en ik kies #663366. Maar als ik op OK klik gebeurt er helemaal niks. Hij blijft gewoon blauw.

In dit specifieke geval is dit niet zo erg, want het kleurnummer is tussen de code-salade makkelijk te herkennen en te veranderen, maar anders ligt het met de grootte van een tabel die niet meer te veranderen is.

Dus nu de vraag: hoe kan ik de tabelgrootte wijzigen, in Composer zelf of in de code?

Vriendelijke groet,
Ria

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11316
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09

Re: Tabelgrootte wijzigen

Bericht door nirwana » 11 april 2004, 13:37

Ria schreef:Mag ik nog een vraag stellen?
Maar natuurlijk. Als iets je niet geheel duidelijk is, dan staat vragen altijd vrij.
Ria schreef:Ik begin met een nieuw venster, klik Format > Page Colors > Background > en daar kies ik een blauw kleurtje uit: #333399.
Ik typ: Dit is een tekst. Die tekst selecteer ik en ik maak hem wit.
Dan bedenk ik me: ik vind een paarse achtergrond mooier. Dus ik ga weer naar Format > Page Color > Background en ik kies #663366. Maar als ik op OK klik gebeurt er helemaal niks. Hij blijft gewoon blauw.
Ik heb zojuist ongeveer hetzelfde uitgevoerd. Geloof het of niet, maar het werkte prima. Nadat ik op OK had geklikt krijg ik netjes een paarse achtergrond te zien.
Ria schreef:In dit specifieke geval is dit niet zo erg, want het kleurnummer is tussen de code-salade makkelijk te herkennen en te veranderen, maar anders ligt het met de grootte van een tabel die niet meer te veranderen is.
Als je met Mozilla Composer (of welke WYSIWYG-webbuilder dan ook) werkt, dan zou er geen noodzaak moeten zijn om de HTML-code te bewerken. Dat zou dan namelijk slechts een beperking van het programma bloot leggen.
Ria schreef:Dus nu de vraag: hoe kan ik de tabelgrootte wijzigen, in Composer zelf of in de code?
Dan is mijn antwoord dus: via Composer zelf.
Ik heb het net even uitgeprobeerd en heb een tabel ingevoegd (2 rijen en 2 kolommen). Vervolgens klik ik met de rechtermuisknop op die tabel en kies voor Table Select > Table. Nu heb ik dus de tabel geselecteerd en daarmee aangegeven welk onderdeel ik wil veranderen.
Vervolgens klik ik nogmaals met de rechtermuisknop op de tabel en heb ik de optie Table Properties... erbij gekregen. Daar kies ik nu voor en dan kan ik allerlei dingen van die hele tabel instellen. De breedte stond op 100% en die zet ik nu op 80%. En ik stel een gele achtergrondkleur voor de tabel in. Vervolgens klik ik op Apply en zie ik welk effect die wijzigingen op de tabel hebben.

Kortom, alle zaken die jij zou willen doen zijn volgens mij prima mogelijk met Composer. Misschien is het handig om te beseffen dat een tabel 4 niveaus heeft waarop je iets kunt instellen in Composer:
1) voor de hele tabel
2) voor een specifieke rij
3) voor een specifieke kolom
4) voor een specifieke cel
Daarnaast biedt Composer ook de mogelijkheid om voor alle cellen (Table Select > All Cells) iets in te stellen. Dan stel je het dus niet op tabel-niveau in, maar geldt het wel voor alle cellen in die tabel.
Zo biedt Composer volgens mij maximale flexibiliteit in het instellen van tabellen.
Overigens verbaast het me niet als bepaalde mogelijkheden niet direct duidelijk worden in Composer. Zelf moet ik ook wel eens langer zoeken dan me lief is, maar uiteindelijk blijkt het dan toch wel mogelijk te zijn. En als je weet waar de optie zit dan is het wel handig opgezet.

Oh ja, als je geinteresseerd bent in welke Composer-versie ik gebruik. Dit blijkt "Mozilla Application 0.1a (20031017)" te zijn. Dat nummer moet je kunnen opvragen via Help > About Composer.
Wat dat betreft ben ik benieuwd naar het versienummer van de Composer die jij gebruikt.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11316
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09

Bericht door nirwana » 11 april 2004, 13:42

Ria,

Mijn Mozilla Composer heb ik waarschijnlijk hier vandaan:
http://webperso.easyconnect.fr/danielgl ... ser++.html
(voor het geval jouw Composer blijft weigeren en je een andere versie blijkt te hebben)
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Ria

Bericht door Ria » 11 april 2004, 22:20

Martijn,

Ik heb de twee laatste losse Composers gedownload en ze openen niet. Zodra ik dubbelklik op het exebestand krijg ik een kort breed venster te zien met de tekst:

"Deze toepassing kan niet worden gestart omdat MSVCR70.dll niet kan worden gevonden."

Ik heb de ontbrekende dll ergens gedownload en in Windows en System32 gedeponeerd, maar dat helpt niet. Als ik intik regsvr3270 MSVCR70.dll dan krijg ik als antwoord:

"MSVRCR70.dll is geladen, maar het ingangspunt Dll Register Server is niet gevonden.. Dit bestand kan niet worden geregistreerd."

Ook het intikken van het gehele pad naar de dll haalt niks uit. Heb je misschien nog een idee wat ik zou kunnen doen?

Ria

Bericht door Ria » 11 april 2004, 22:49

Sorry, het probleem van de dll is al opgelost. Gewoon verkeerd ingetikt in Google. MSVCP70.dll en die hoeft ook niet geregistreerd te worden.

Ria

Bericht door Ria » 11 april 2004, 23:24

De losse Composer en ook trouwens Mozilla 1.6 blijken de verschijnselen niet te hebben. De problemen lijken dus opgelost.:)

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11316
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09

Bericht door nirwana » 12 april 2004, 8:56

Ria,

Alleen een ActiveX/COM-DLL hoef je via regsvr32 te registeren (je hoeft niet te weten wat dat is, hoor). Een normale DLL kun je gewoon ergens plaatsen. Zolang het in dezelfde map is of in een systeem-map zoals de Windows-map dan moet die wel gevonden worden.

Het kan alleen soms wat lastig worden als je er op diverse plaatsen een versie van hebt staan. Dan hangt het ervan af welke van beiden eerst gevonden wordt. Maar gelukkig werkt het bij jou gewoon en kun je weer verder met Composer.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu

Ria

Bericht door Ria » 12 april 2004, 10:49

Hoorde de betreffende dll bij Windows of bij Mozilla; had hij al aanwezig moeten zijn op mijn computer?
Ik kreeg het bericht dat herinstallatie van het programma het probleem zou kunnen oplossen maar dat was niet het geval.

Ik begrijp nu dat de problemen die ik beschreven heb werden veroorzaakt door het feit dat ik een beta-versie had. Weet jij of die gerepareerd zullen zijn in Mozilla 1.7?

Het zou jammer zijn als Composer verwaarloosd wordt, want ik vind het tot nu toe de beste editor die ik geprobeerd heb. Ik heb er een stuk of zeven (freeware) geïnstalleerd, maar wat betreft gebruiksvriendelijkheid en resultaat was Composer veruit de beste.

Er is ook een editor als plugin verkrijgbaar: http://extensionroom.mozdev.org/more-info/cuneaform , die heb ik ook geprobeerd maar zodra je de "table-properties" instelde vlogen ze eruit. Dat was eigenlijk de enige die me ook wel wat leek. Er waren twee editors die alles in javascript deden; die hadden ook het bezwaar dat je ze niet als HTML-bestand kon opslaan. Bij de meeste editors kreeg je niet het hele venster te zien maar slechts éénderde ervan, dat vond ik bezwaarlijk. Andere waren zo moeilijk dat ik na een uur nog niet goede knop te pakken had.

Ik hoop dus dat Composer in Mozilla verder ontwikkeld zal worden.

Ria

Bericht door Ria » 12 april 2004, 10:56

slechts éénderde ervan
Tweederde.

Gebruikersavatar
Z_God
Berichten: 417
Lid geworden op: 12 oktober 2003, 22:36
Locatie: Enschede

Bericht door Z_God » 12 april 2004, 12:10

Ria schreef:Het zou jammer zijn als Composer verwaarloosd wordt, want ik vind het tot nu toe de beste editor die ik geprobeerd heb. Ik heb er een stuk of zeven (freeware) geïnstalleerd, maar wat betreft gebruiksvriendelijkheid en resultaat was Composer veruit de beste.
Composer wordt atm door Lindows.com gefinancieerd als Nvu (http://www.nvu.com/).
In de download sectie staat ook een Windows versie.