CSS 2

Mozilla Firefox is de webbrowser van Mozilla. Volg in geval van problemen eerst onze standaard diagnose.
Evert Tigchelaar
    unknown unknown

CSS 2

Bericht door Evert Tigchelaar »

Iemand bij mij op school is bezig om een website te maken voor een bedrijfje en hij liep tegen wat probleempjes aan in firefox (ook in 0.9.2).

Het blijkt dat firefox geen z-buffer van CSS2 ondersteund, de website waar hij mee bezig is is : http://www.boogautoschade.nl/test_directory/boog2.html.
Bovenaan in de navigatie balk staan plaatjes van maantjes, dit zijn transparante png plaatjes, deze wil hij boven de links hebben.

Is dit effect ook op een andere maniet te bereiken (moet ook in ander browsers werken) ?
Hoever staat het met de ondersteuning van CSS2?

Al vast bedankt voor de reactie!
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11389
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Re: CSS 2

Bericht door nirwana »

Evert Tigchelaar schreef:Het blijkt dat firefox geen z-buffer van CSS2 ondersteund, de website waar hij mee bezig is is : http://www.boogautoschade.nl/test_directory/boog2.html.
Bovenaan in de navigatie balk staan plaatjes van maantjes, dit zijn transparante png plaatjes, deze wil hij boven de links hebben.
Met de ondersteuning van CSS2 staat het ongetwijfeld verder dan in Internet Explorer. Transparante PNGs in Internet Explorer is trouwens lachen, maar misschien was jouw schoolgenoot daar al wel achter gekomen.
Tip: als je dingen wilt gaan doen die volgens CSS2 wel kunnen, maar die IE niet goed ondersteund, dan kun je nog wel IE7 als tussenoplossing gebruiken.

z-buffer zegt mij persoonlijk helemaal niets. z-index zegt mij wel iets en dat wordt ondersteund door Mozilla. Nu ben ik ook geen CSS2-expert. Alleen op http://www.w3schools.com/css/css_reference.asp staat ook geen z-buffer vermeld.

Overigens kom ik in de boog2.html die je aangeeft helemaal geen z-buffer of z-index tegen (noch in de HTML noch in de CSS).
Ook kom ik de topbar-klasse niet tegen in de boog2.css. Toch wordt er wel verwezen naar een topbar; bijvoorbeeld in
<IMG class="topbar" NAME="home" SRC="mouseoutsellect.png" WIDTH=62 HEIGHT=28 BORDER=0>

Hoe je het anders zou kunnen doen ? Nou, je hebt altijd nog de - inmiddels waarschijnlijk verouderde methode - van een navigatietabel aanmaken en in iedere cel een maantje en een link plaatsen. Maantje en link scheidt je van elkaar door een <BR> en klaar ben je. Knappe browser die dat niet ondersteunt.
En misschien dat CSS ook nog wel een leuke oplossing biedt via een of andere relatieve positionering ofzoiets... Maar zoals ik al aangaf: daar zijn anderen meer bedreven in...
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
ByteWarrior
Berichten: 3825
Lid geworden op: 15 oktober 2003, 14:56
Locatie: Tielt-Winge, België
    unknown unknown

Re: CSS 2

Bericht door ByteWarrior »

Evert Tigchelaar schreef:IHet blijkt dat firefox geen z-buffer van CSS2 ondersteund, de website waar hij mee bezig is is(...)
z-buffer?? Nog nooit van gehoord. 'z-index' wel, en dat werkt perfect in Firefox/Mozilla.
Is dit effect ook op een andere maniet te bereiken (moet ook in ander browsers werken) ?
Kijk eens naar het menu op mijn website. Daar heb je hetzelfde effect. De tekst wordt over de afbeelding 'geschoven'. De afbeeldingen zijn allemaal transparante PNG's. Het werkt trouwens ook in IE (denk ik), mbv één of andere hack...
Hoever staat het met de ondersteuning van CSS2?
Ik geloof dat Mozilla/Firefox CSS2 volledig ondersteund. Men is tegenwoordig al bezig met de integratie van CSS3, dus ik denk niet dat we te klagen hebben...
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11389
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Re: CSS 2

Bericht door nirwana »

ByteWarrior schreef:z-buffer?? Nog nooit van gehoord. 'z-index' wel, en dat werkt perfect in Firefox/Mozilla.
Ik ben blij dat ik niet de enige ben.
ByteWarrior schreef:Kijk eens naar het menu op mijn website. Daar heb je hetzelfde effect. De tekst wordt over de afbeelding 'geschoven'. De afbeeldingen zijn allemaal transparante PNG's. Het werkt trouwens ook in IE (denk ik), mbv één of andere hack...
Ik zeg 'jummy'... dat ziet er verdraaid goed uit...
En de hack waarmee je transparante PNGs in IE toch aan het werken krijgt is met IE7: http://dean.edwards.name/IE7/
Daarmee los je veel problemen op in de slechte standaarden-ondersteuning van IE.

Wat er eigenlijk gebeurt is dat via een IE-only extensie op HTML/Javascript wat alpha-blending wordt uitgevoerd op de PNG. Alleen IE begrijpt die extra code, maar IE is ook de enige die een normale PNG niet goed kan weergeven (zodra er transparantie bij komt). Het is dus een medicijn voor een specifieke patient en niemand anders heeft daar last van.
Al vond ik enige tijd geleden dat het IE7-medicijn nog wel wat bijwerkingen voor Firefox vertoonde. Maar goed, het geheel was toen ook nog in alpha/beta-fase.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
sc00zy
Berichten: 1811
Lid geworden op: 22 juli 2004, 10:03
Locatie: Assen
    unknown unknown

Bericht door sc00zy »

Een webdesigner zal op het moment niet snel pngtjes met transparantie gaan gebruiken lijkt me (ik niet in elk geval).
Dus deze plugin lijkt me zelf niet erg nuttig? :?
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11389
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Bericht door nirwana »

sc00zy schreef:Een webdesigner zal op het moment niet snel pngtjes met transparantie gaan gebruiken lijkt me (ik niet in elk geval).
Dus deze plugin lijkt me zelf niet erg nuttig? :?
Er zijn vele webdesigners die al tijden zitten te wachten tot Microsoft eindelijk eens goed standaarden gaat ondersteunen. Met IE7 kunnen ze daar op de server nu eindelijk iets aan doen: "Als Microsoft met IE geen standaarden ondersteund, dan zorgen we er wel voor dat we de standards-compliant code omzetten in iets wat ook IE begrijpt."

Erg netjes is het allemaal niet, maar die webdesigners kunnen er ook weinig aan doen dat Microsoft niets aan die problemen doet en dat er toch nog zoveel mensen met IE rondsurfen.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
ByteWarrior
Berichten: 3825
Lid geworden op: 15 oktober 2003, 14:56
Locatie: Tielt-Winge, België
    unknown unknown

Bericht door ByteWarrior »

nirwana schreef:Erg netjes is het allemaal niet, maar die webdesigners kunnen er ook weinig aan doen dat Microsoft niets aan die problemen doet en dat er toch nog zoveel mensen met IE rondsurfen.
Ik wist al van IE7, maar ik kies er voor om toch zo weinig mogelijk hacks en omweggetjes te gebruiken, kwestie van het geheel nog zelf in controle te kunnen houden.

IE-gebruikers krijgen op mijn website een kleine boodschap te zien, bovenaan de pagina met de melding dat ze beter een andere browser (Opera, Firefox, ...) kunnen gebruiken omdat IE te ver achter is op de standaarden.
IE-gebruikers kunnen de de tekst op de website dan natuurlijk nog wel lezen, enkel de transparante PNG'tjes werken niet...

Al bij al vond ik dit nog een vrij goede (en makkelijk implementeerbare) oplossing. Gebruikers kunnen dan zelf kiezen of ze willen kiezen voor een andere browser of niet. Niet-wetende gebruikers (de mensen die niet weten dat er nog iets anders bestaat dan IE) weten dan ook direct dat er ook nog "alternatieven" zijn...
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11389
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    unknown unknown

Bericht door nirwana »

ByteWarrior schreef:Ik wist al van IE7, maar ik kies er voor om toch zo weinig mogelijk hacks en omweggetjes te gebruiken, kwestie van het geheel nog zelf in controle te kunnen houden.
Ja, IE7 is inderdaad nogal een paardemiddel. Ik heb het eens uitgeprobeerd op de MozBrowser-site. Inderdaad werd daardoor de Firefox-PNG transparant weergegeven in IE, maar de rest van de layout ging er ook door op de loop. En dat was natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Dus heb ik het maar snel weer verwijderd van de site...
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu