linux: Spannend!

Iedereen kan hier terecht met vragen over allerhande open source software die niet in de andere fora past.
Gebruikersavatar
gohelena
Berichten: 141
Lid geworden op: 28 december 2006, 23:17
Locatie: Amersfoort
    unknown unknown

Bericht door gohelena »

rebil schreef: @gohelena
Nog bedankt om op deze forums zo uitgebreid verslag te doen van je ervaringen. Dat werkt meestal beter om anderen te overtuigen dan de uitleg van de oude rotten, die hun beginnersperspectief een beetje verloren hebben.
Graag gedaan Rebil..het is zeker mij de bedoeling om de drempel laag te maken voor Liniux leeken.
Er komt een hoop bij kijken het linux avontuur.
ik kan nog helaas geen goede advies geven aan linux leeken...maar ik kan wel mijn verhaal wel delen.

Ik heb overigens een E-mail vriend verteld dat ik linux heb...hij was zeer geïnteresseerd in linux.
Of linux veel geheugen in beslag nam en dat ook pratiies kon verdelen.
dus had ik maar uit gelegd dat op een pentium 3 linux kon m dat ik ervaring heb met mijn pc..en dat parties geen probleem kon zijn ..zijn pc kan op M$ en Linux.
en dat hij met vragen en problemen hier op deze forum terecht kon komen.
Dus misschien kan ik de M$ virus bij hem nog genezen...of jullie ;)
Ik worstel en ik kom boven
Ubuntu Edgy Eft.
geen engelse links,ik kan geen engels :(
registreerde linux gebruiker#443968/
ubuntu user# 12612/
common sense
Berichten: 656
Lid geworden op: 2 augustus 2006, 13:45
    unknown unknown

Bericht door common sense »

rebil schreef:Daarbinnen kunnen dan een onbeperkt aantal logische partities gemaakt worden (vanaf /dev/hda5). Dit is moeilijker dan het moet zijn, maar is nu eenmaal historisch zo gegroeid.
HTNOTH, die logische partities, die gebruik ik zelf meestal niet ... zelf probeer ik meestal alles met primaire partities op te lossen. Soms sla ik zelfs de Linux swap over, zeker als je veel RAM hebt, voor 'n fileserver, firewall etc. (daar is suspending zeer ongewenst, en frequent swappen ook geen lolletje, dan maar RAM bijprikken indien nodig)

Linux distro's hebben helaas nogal een flinke partitie honger. OpenBSD gelukkig niet, die gebruikt een alternatief voor logische partities (maar dan handiger), genaamd "disklabel", elk eentje voor boot, home, var, usr etc. (en wat je nog maar meer wil)

Waar goed, we hadden het over een simpele desktop Linux box, dus: ik zal m'n klep maar houden want daar wordt niemand wijzer van :wink:
rebil schreef:Dat werkt meestal beter om anderen te overtuigen dan de uitleg van de oude rotten, die hun beginnersperspectief een beetje verloren hebben.
Again HTNOTH... Het allemaal zoooo simpel, dat ik het veel te ver zoek :lol:
Laatst gewijzigd door common sense op 12 maart 2007, 19:47, 1 keer totaal gewijzigd.
common sense
Berichten: 656
Lid geworden op: 2 augustus 2006, 13:45
    unknown unknown

Bericht door common sense »

gohelena schreef:en dat hij met vragen en problemen hier op deze forum terecht kon komen. Dus misschien kan ik de M$ virus bij hem nog genezen...of jullie ;)
Een paar extra zielen kunnen we wel aan, gohelena, maar hou het wel een beetje exclusief... We helpen graag, maar ik vrees dat we niet iedereen kunnen helpen met elk probleem. Dan gaat dit onderdeel op termijn ten onder aan zijn eigen succes...

Dat is nu al een beetje het probleem met de gewone Mozilla topics. Dat is nauwelijks bij te houden (voor mezelf) door de flinke groei van het aantal nieuwe gebruikers, die vaak eerst vragen, voordat ze checken ofdat 't al niet in een eerder topic voorkwam... Ook kan ik zelf maar hooguit 10 minuutjes per dag hieraan besteden...

Dus ik hou het kort, doei! En nog veel succes met Linux!
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

Bericht door mam43 »

Allereerst bedankt voor jullie uitgebreide en vooral geduldige uitleg! het heeft met geholpen de eerste beginselen van Linux te begrijpen.
Vanaf zondagavond ben ik bezig geweest Kubuntu er op te zetten. Dat het nu pas gelukt is komt door mijn koppigheid om linux te willen installeren op een door mij bepaalde partitie dan de partities die Kubuntu aanbood. Zelfs nog van te voren met PartitionMagic speciaal voor linux geformateerd (ik dacht, da's herkenbaar haha) maar nog geen soelaas. Dus na een hoop gepartitioneer en geheen-en-weer tussen windows en installatie, heb ik de sprong maar gewaagt en Kubuntu (min of meer) zelf laten bepalen waar hij de partitie ging maken. Alles goedgekeurd met als gevolg dat ik nu vanaf mijn kersverse Linux Desktop zit te internetten! :lol: (uiteraard al wezen pimpen Helena! :wink: ) Ik ben helemaal in mijn nopjes, al moet ik windows nog wel controleren. Maar goed, nu kan het grote avontuur gaan beginnen, niet in het minst door jullie bijdrage!

Common Sense, ik begrijp heel goed dat dit niet echt een forum is voor Linux/ubuntu verdiepingen, maar de antwoorden die hier worden gegeven helpen een leek waarlijk op weg! Er wordt meegedacht vanuit onwetendheid waardoor je sneller als leek een link kunt leggen.
Ondertussen is er vanalles en nogwat geupdate (geen idee wat, kheb alles maar aangevinkt) en ga ik de boel eens verkennen.

Groeten en nogmaals bedankt!!
Mam
rebil
Berichten: 505
Lid geworden op: 25 april 2006, 20:07
    unknown unknown
Contacteer:

Bericht door rebil »

Gefeliciteerd!

Ik vind het trouwens geen probleem dat het Open Source subforum zo'n succes kent. Dit is sowieso toch meer mijn ding dan specifieke Mozilla-problemen. Beginners help ik altijd graag op weg. Voor gespecialiseerde problemen (serverconfiguratie e.d.) kan je dan weer beter op andere forums terecht.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Proficiat hoor!
Ik zei al dat de partitionering en installatie van Ubuntu vrijwel probleemloos zouden verlopen (je kúnt er haast niks fout bij doen) en vergeleken met een Windows-installatie is het gewoon een eitje. Ook voor beginners.

Verder sluit ik me geheel bij Rebil aan. ;)
Afbeelding
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

Bericht door mam43 »

Nou..... Ubuntu nam een groot stuk schijf in beslag en ik dacht dat met PM wel op te kunnen lossen. Niet dus, want met het opnieuw opstarten bleef ik hangen in een één of andere fout, kwam nergens meer in, probeerde het met de livecd om nog ergens te kunnen komen, maar 'acces denied'! :roll: En omdat ik de 'taal' van linux nog niet begrijp snapte ik niet hoe ik dit kon veranderen en heb het hele zaakje er maar afgegooid en een verse installatie erop gezet. Van Windows dan... Ubuntu moet nog nu nog maar wachten tot ik een 2e harde schijf heb, kan ik beter experimenteren. Ze worden hier een beetje gek van mij :wink:

Dus helaas, dit experiment is mislukt, maar ik geef het nog niet op hoor!

Groeten,
Mam.
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Ach...
Er komt een dag... :)

Dat rijmt nog ook!

Maar hoezo nam Ubuntu een groot stuk schijf in beslag?
Afbeelding
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

Bericht door mam43 »

Ja, ik wil me écht gaan wagen aan Linux, maar dat moet gewoon nog even wachten tot de buidel het weer toelaat..

Bij het (laten) installeren kon ik een schuif instellen voor de grootte van de ruimte. Hij stond op iets van 65%, wat ik opvatte als zijnde de ruimte die Linux zou gebruiken en schoof hem dus terug naar 35%. Achteraf bleek het dus precies andersom te zijn, en probeerde ik met PM de ruimte weer terug te krijgen. En toen ging het fout :D
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Als je Windows dan toch geherinstalleerd hebt, dan kun je toch een paar partities voor Linux openlaten?
Of mis ik iets? :)
Je HD is in ieder geval groot genoeg...
Afbeelding
mam43
Berichten: 9
Lid geworden op: 10 maart 2007, 7:35
    unknown unknown

Bericht door mam43 »

Die partities hád ik al toen ik linux wilde installeren. Alleen tijdens het installatieproces van linux nam hij nooit de partitie die ik wilde. Ik kon gewoon niet goed lezen wat hij nu precies ging doen, vandaar...

groeten, mam.
Plaats reactie