Handleiding veilig internetten, emailen etc....

Hierin kan alles wat te maken heeft met beveiliging op het Internet. Bijvoorbeeld het beveiligd versturen van emails of het voorkomen van adware, spyware en andere ongewenste software.
Plaats reactie
e4ea
Berichten: 135
Lid geworden op: 25 juni 2007, 16:59
    unknown unknown

Handleiding veilig internetten, emailen etc....

Bericht door e4ea »

Omdat ik zelf al jaren actief ben met computers, en eigenlijk altijd bezig ben geweest met de gedachte om alles zo veilig mogelijk te houden, leek het me leuk om de dingen die ik zelf heb gedaan om zo veilig mogelijk te 'computeren' te delen.

Zo veilig mogelijk, daarmee bedoel ik dat je gegevens niet overal terechtkomen, je niet wordt belaagd door virussen, wormen etc... en dat je sporen zo beperkt mogelijk blijven zonder echt aan functionaliteit te verliezen.

Wanneer anderen hetzelfde doen, volgt hier misschien een leuke vergaarbak met tips voor de internet/ computergebruiker...
Laatst gewijzigd door e4ea op 12 augustus 2007, 17:06, 1 keer totaal gewijzigd.
e4ea
Berichten: 135
Lid geworden op: 25 juni 2007, 16:59
    unknown unknown

Bericht door e4ea »

Nou hier is de lijst dan.

Ik heb de onderbouwing zo kort mogelijk gehouden zodat e.e.a. nog een beetje leesbaar blijft.
Vragen staat vrij tenslotte ;)

>>>> Allereerst een paar eenvoudige tips:

- ga er nooit vanuit dat je anoniem bent; alles wat je doet op internet is te herleiden naar je IP adres
- alle website die je bezoekt worden zowel door je provider geregistreerd, maar ook zoekacties worden opgeslagen, en websites registreren meestal zelf ook nog waar hun bezoekers vandaan komen.
- alles wat je post op forums, irc channels etc... is nog jarenlang op diverse plaatsen terug te vinden.
- wantrouw alles wat je aangeboden krijgt via internet, email etc....
- ga er maar vanuit dat alhoewel officieel niet toegestaan, iedereen mee kan kijken; ook wanneer je via een forum pb'tjes verstuurt, je je wachtwoord hebt opgeslagen in een forum profiel etc.... Je bent tenslotte afhankelijk van het fatsoen van anderen...

>>>> En dan nu de technische tips:

- na Windows, diverse Linux distro's etc... werk ik nu met OpenBSD als operatingsysteem. OpenBSD staat bekend als een van de veiligste operatingsystemen die op dit moment beschikbaar zijn. Men werkt actief aan beveiliging en standaard staan alle services uitgeschakeld.
Meer info: http://www.openbsd.org/

- ik heb mijn computer zo ingericht en ingesteld dat alle systeembestanden beveiligd zijn en zonder reboot niet overschreven kunnen worden (rc.securelevel ingesteld op 1). Hetzelfde is ook binnen Linux te realiseren, door bestanden in /bin, /sbin, /usr/bin, /usr/sbin, /usr/libexec en etc in ieder geval met chmod de schrijfrechten te ontnemen (ook voor de user root).

- Wanneer je gebruik maakt van Windows is een virusscanner een noodzakelijk kwaad. Ben je Linux of BSD gebruiker, zorg dan in ieder geval voor een goede firewall.
Ikzelf maak hiervoor gebruik van pf, wat bekend staat als een van de meest flexibele en veilige firewalls (package filtering). Helaas, het uitzoeken van de juiste instellingen vergt enig geduld en uitzoekwerk....

- voor mijn internet maak ik gebruik van de laatste versie Firefox, waarbij ik een user.js file heb gemaakt met een aantal standaard instellingen. Ik heb hierbij disk cache uitgeschakeld en blokkeer alle cookies behalve voor een paar websites die ik regelmatig bezoek. Verder zijn alle popups geblokkeerd, gebruik ik behalve de All-In-One-Gestures geen plugins en is er op mijn systeem geen flash geinstalleerd.

- Omdat tegenwoordig alle DNS verzoeken e.d. netjes worden gelogd, maak ik gebruik van Opendns voor mijn DNS settings. Ik heb daar een anoniem account aangemaakt, de logging uitgeschakeld, en blokkade voor fishing, porno en adult sites ingeschakeld.
Meer info ook in deze topic: http://www.mozbrowser.nl/forum/viewtopic.php?t=11063

- Om eenzelfde reden gebruik ik scroogle middels een SSL verbinding voor mijn zoekacties op internet. Scroogle maakt gebruik van Google, wat nog steeds de beste zoekmachine is op internet. Cookies, IP-adres en andere privacy gevoelige gegevens worden echter niet doorgegeven en ook niet opgeslagen.
Meer info ook in deze topic: http://www.mozbrowser.nl/forum/viewtopic.php?t=11064

- Om advertisements op websites, en hiermee ook weer de mogelijkheid tot logging van website-bezoeken, maar ook gewoon de irritante advertisements zelf te blokkeren, maak ik gebruik van Proxy Auto Configuration binnen de browser. Advertisements, fishing websites e.d. worden dan al geblokkeerd voordat een request de computer verlaat. Bovendien bevordert dit de snelheid waarmee websites worden geladen, omdat overtollige rotzooi gewoon wordt verwijderd.

- Mijn email haal ik binnen met Sylpheed, een eenvoudige email client. HTML wordt hiermee niet ondersteund, maar mail wordt wel als zijnde html weergegeven. Oftewel, meer veiligheid bij het binnenhalen van email.

- Ik maak gebruik van SSL voor het versturen en binnenhalen van email. Hierdoor is mijn email niet te onderscheppen (eugghhh, moeilijker te onderscheppen ;) )

- Door gebruik te maken van meerdere email accounts, zorg ik ervoor dat er geen verband is tussen mijn naam en mijn emailadres. Zorg ervoor dat je niet je echte email adres gebruikt, maar alleen aliassen. Deze kan je nl. eenvoudig verwijderen om vervolgens een nieuwe aan te maken. Krijg je last van spam dan neem je een nieuwe alias, verwijdert de oude en je spam probeem is opgelost!

- Voor mijn wachtwoorden maak ik gebruik van volledig willekeurige strings met zowel cijfers als letters. Zorg ervoor dat je wachtwoorden altijd zo lang mogelijk zijn, bij voorkeur (meer dan) 20 karakters. Verder is het belangrijk je wachtwoorden regelmatig te wijzigen en voor elke toepassing en elke website een uniek wachtwoord te gebruiken.
Zorg ervoor dat deze verder op een veilige plek zijn opgeslagen.

- Ik heb een script gemaakt waarmee ik regelmatig mijn computer reinig. Alle overtollige log, bak etc... bestanden, maar ook niet gebruikte programma's e.d. worden verwijderd.

- Zorg ervoor dat je altijd de laatste software draait!!!!! Hiermee voorkom je dat er bugs in je programma's zitten waarmee kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot je computer.

- Zorg ervoor dat je alleen maar programma's gebruikt die van een vertrouwde site komen. Hetzelfde geldt voor scripts e.d.. Kijk eerst wat het doet voordat je het daadwerkelijk installeert/ gebruikt!!!

>>>> Meer info is ook te vinden op:

http://www.cert.org/tech_tips/
http://onguardonline.gov/index.html
http://www.pcworld.com/article/id,10937 ... ticle.html
http://www.learnthenet.com/english/html/79secure.htm
etc...

Wie heeft er nog meer tips?

Groeten,
Jan
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

Hele belangrijke tip: niet overal op klikken.
Dus ook niet hier op. :)
Afbeelding
e4ea
Berichten: 135
Lid geworden op: 25 juni 2007, 16:59
    unknown unknown

Bericht door e4ea »

Hmmmm... heb nog niet geklikt, maar ben wel errugg nieuwsgierig.... :(

Wel een goede tip trouwens; dat is nl. iets waar het bij een hoop (met name Windows-) gebruikers al fout gaat....
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri »

e4ea schreef:Hmmmm... heb nog niet geklikt, maar ben wel errugg nieuwsgierig.... :(
Je hebt hem aangeklikt hè? :lol:
Afbeelding
e4ea
Berichten: 135
Lid geworden op: 25 juni 2007, 16:59
    unknown unknown

Bericht door e4ea »

Nee, nog steeds niet.
Misschien kan je een tipje van de sluier oplichten?

Overigens; nog mensen met goede tips verder?

Groeten,
Jan
rebil
Berichten: 505
Lid geworden op: 25 april 2006, 20:07
    unknown unknown
Contacteer:

Bericht door rebil »

adri schreef:Hele belangrijke tip: niet overal op klikken.
Dus ook niet hier op. :)
Ik heb het eens geopend in elinks maar er is niet veel op te zien, me dunkt. :)

Tip:
Als je op een website een wachtwoord moet ingeven, zorg dan dat je vanaf het inloggen tot wanneer je uitgelogd bent een HTTPS-verbinding hebt. Op dit forum log je dan bijvoorbeeld in via https://www.mozbrowser.nl/forum/ ... euh, laat maar. :wink:
Plaats reactie