HTML

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

HTML staat voor Hyper Text Markup Language en is de opmaaktaal waarmee webpagina's opgebouwd worden. Dit is de taal die een webbrowser begrijpt. Daarmee worden ook webpagina's aan elkaar gekoppeld zodat je van de ene naar de andere pagina kunt klikken.

Websites kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. De eenvoudigste manier is het gebruik van een WYSIWYG website-maker. Daarmee kun werken zoals je met een tekstverwerker gewend bent. Op visuele wijze zet je zo een website in elkaar, zonder dat je de exacte HTML-code hoeft te kennen. Een gratis (en opensource) websitemaker is Nvu. Dit programma is op Mozilla Composer gebaseerd en past daardoor goed bij de andere Mozilla-software.

Het is echter ook mogelijk (en dat is wel aan te raden) om basiskennis van HTML op te doen en zo met een eenvoudige tekst-editor (Windows Kladblok of Vi onder Linux is daarvoor al voldoende) een website samen te stellen. HTML is namelijk tekst-gebaseerd. Je moet daarvoor alleen de nodige HTML-tags kennen en weten wat deze doen. Gelukkig zijn daarvoor cursussen en referenties beschikbaar. Ook is het natuurlijk mogelijk om met een WYSIWYG-programma te beginnen en dan te bekijken welke HTML-code deze samenstelt.