Preferential

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Preferential is eenvoudig van opzet doch wel erg handig. Het project doet eigenlijk 2 dingen:

  1. een extensie maken waarmee je eenvoudiger verborgen Mozilla-instellingen kunt bewerken
  2. de verborgen Mozilla-instellingen documenteren

Iedereen kent natuurlijk wel het opties-scherm van Mozilla. Daarin staan de meest-gebruikte instellingen van Mozilla. Maar daarnaast kent de software nog veel andere 'verborgen' instellingen (hidden preferences). Deze kun je bekijken als je about:config in de adresbalk van een Mozilla-browser intikt en vervolgens op ENTER drukt. Door op zo'n optie te dubbelklikken kun je deze wijzigen. Maar bedenk wel wat je wijzigt, want het kan direct invloed hebben op hoe Mozilla werkt.

De extensie van Preferential is echter veel handig. Deze toont geen lange lijst, maar toont de instellingen per onderdeel in een uitklaplijst (treeview). Zo kun je snel de gewenste instelling opzoeken zonder dat je door de about:config-lijst hoeft te scrollen.

Om te weten welke instelling wat doet is het 2e deelproject van belang: het documenteren van alle instellingen. Overigens zie je dan dat niet iedere instelling nog in de software wordt gebruikt. Zo lijken er nog bepaalde instellingen in te zitten die stammen uit de Netscape-tijd. Maar ook dat heeft zo weer zijn charmes. Doordat Preferential deze documenteert wordt ook duidelijk welke niet meer relevant zijn en eens verwijderd kunnen worden.