TabbedBrowserExtensions

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mozilla-browsers bieden TabbedBrowsing. Wil je de functionaliteit van browser-tabs echter aanzienlijk uitbreiden, installeer dan eens Tabbrowser Extensions (TBE) of Multizilla.

Daarmee kun je browser-tabs van plaats verwisselen of bepaalde tabs selectief laden. Ook wordt het opties-scherm van de browser aanzienlijk uitgebreid met handige opties. Zo is het mogelijk om te bepalen of er een nieuwe tab geopend moet worden als een externe applicatie een link in de browser opent. Of dat iedere link naar een andere site in een nieuwe tab geopend moet worden. Dit zijn erg handige functies. Nadeel van TBE is dat deze Firefox trager maken en daarnaast wordt het door de ontwikkelaars van Firefox afgeraden deze te gebruiken. Gebruik je Firefox 1.0RC1, dan kun je het gebruik van tabs in plaats van windows krijgen door het aan te zetten bij Tools > Options > Advanced > Tabbed Browsing. Nadeel is echter dat er hierbij soms crashes voorkomen, daarom is de functionaliteit in RC2 weer verborgen. Verdere extensies die als vervanging kunnen dienen voor bepaalde TBE-functies zijn FLST (om de focus van tabs te regelen), BlankLast als je het prettig vindt als je laatste tab geleegd wordt met de sluitknop en MiniT die het focusgedrag van tabs regelt.

Ook met Tabbrowser Preferences kun je alle links in een enkel venster laten openen. Deze extensie is veel kleiner en zorgt voor minder problemen dan TBE. Je kunt voor veel dingen instellen wanneer een nieuwe tab geopend moet worden (niet alleen bij klikken op een link). Deze extensie werkt echter alleen in Firefox en niet in de Mozilla Suite, zoals TBE en Multizilla.

Tip: Zie TabbrowserExtensions-conflicten voor informatie over mogelijke conflicten met andere extensies die deze extensie kan veroorzaken.