AdBlock

Uit MozBrowser wiki
Versie door Ucchan (overleg | bijdragen) op 22 jun 2005 om 14:48 (link naar adblock plus)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

AdBlock is een extensie die advertenties op basis van hun URL kan blokkeren en die veel meer opties biedt dan de standaard funtionaliteit van Mozilla/Firefox om afbeeldingen van bepaalde servers te blokkeren.

Hoewel Adblock het uitstekend doet is het sterk aanbevolen in plaats ervan Adblock Plus te gebruiken. Deze kan omgaan met whitelists en biedt de mogelijkheid je op filterlijsten te abonneren.

http://www.fmf.nl/~ami/adblockeffec.jpg

Het bepalen welke advertenties wel of niet getoond moeten worden, wordt gedaan door zelf in te voeren filters, wat op twee manieren kan: simpel of het gebruik van reguliere expressies. De simpele manier bestaat uit het gebruik van wildcards, de bekende *. Zo is *click* een filter dat alles filtert waar click instaat en filtert *banner*.jpg alle URLs met banner erin die op .jpg eindigen. Met simpele filters kun je een heel eind komen, maar Adblock kan ook omgaan met geavanceerdere filters die zijn gedefinieerd in reguliere expressies. Wat reguliere expressies zijn en hoe je ze binnen adblock handig gebruikt is te zien in deze Nederlandstalige tutorial. Het is zeker de moeite dit eens te leren als je een kleine set goede filters wilt maken. Overigens is het geen enkel probleem zowel simpele filterregels als reguliere expressies doorelkaar te gebruiken.

Filters beheren kan op deze manieren:

  • Filterregels zijn te bewerken bij Tools > Adblock > Preferences. Dit toont de lijst filters en biedt im/exportfuncties.
  • Filters kunnen geimporteerd worden vanuit een tekstbestand (dat gemaakt is met de export-functie).
  • Het contextmenu van een object in de pagina laat zien of AdBlock het kan filteren en biedt de mogelijkheid om direct een filterregel aan te maken.
  • Flashanimaties worden voorzien van een adblock-tab ter vervanging van het contextmenu.
  • AdBlock voegt een knop toe naast de statusbalk onderin de browser. Door hierop te klikken verschijnt een lijst objecten van de pagina met de mogelijkheid direct een filter toe te voegen. Klikken op de URLs van de objecten laat het betreffende object in de pagina knipperen zodat je goed na kunt gaan wat je wilt filteren. Geblokkeerde URLs verschijnen in het rood en door erop te klikken is te zien welke filterregel daarvoor verantwoordelijk is.

AdBlock kan de volgende typen objecten blokkeren:

  • Plaatjes
  • Externe scripts
  • Flash
  • Iframes

AdBlock is te downloaden vanaf http://adblock.mozdev.org/ en er is sinds kort ook een Nederlandse versie.

Een extensie die iets vergelijkbaars doet als AdBlock is Flashblock. Deze extensie vervangt flashobjecten door het flashlogo en speelt ze pas af als je er op geklikt hebt, waardoor je zelf de keuze hebt ze al dan niet te bekijken. Let op: als je AdBlock samen met Flashblock gebruikt kan AdBlock flashobjecten pas filteren als je erop geklikt hebt.