Extensies installeren: verschil tussen versies

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Meer info over problemen met het installeren van extensies)
 
Regel 55: Regel 55:
 
== Problemen met extensies installeren? ==
 
== Problemen met extensies installeren? ==
  
Als al de bovenstaande methodes niet helpen om een extensie te installeren dan zul je je instellingen moeten controleren. Ga in Firefox naar Extra » Opties en klik op Inhoud. Zorg ervoor dat ''Mijn waarschuwen als websites thema's of extensies proberen te installeren'' (Firefox 1.5). In Firefox 1.0 is deze optie te vinde in Webfuncties en heette deze ''Websites toestaan programmatuur te installeren''.
+
Als al de bovenstaande methodes niet helpen om een extensie te installeren dan zul je je instellingen moeten controleren. Ga in Firefox naar Extra » Opties en klik op Inhoud. Zorg ervoor dat ''Mijn waarschuwen als websites thema's of extensies proberen te installeren'' (Firefox 1.5) aangevinkt is. In Firefox 1.0 is deze optie te vinden onder Webfuncties en heette deze ''Websites toestaan programmatuur te installeren''.
  
 
Als deze optie wel aangevinkt is (in Firefox 1.5) dan moet je eens [http://www.mozbrowser.nl/wiki/index.php/Firefox_Extensies#Probleemoplossing de volgende instructies] opvolgen omdat de instelling die hiervoor verantwoordelijk is veranderd is vergeleken met Firefox 1.0.
 
Als deze optie wel aangevinkt is (in Firefox 1.5) dan moet je eens [http://www.mozbrowser.nl/wiki/index.php/Firefox_Extensies#Probleemoplossing de volgende instructies] opvolgen omdat de instelling die hiervoor verantwoordelijk is veranderd is vergeleken met Firefox 1.0.

Huidige versie van 29 mrt 2006 om 17:38

Algemeen

Er zijn meerdere manieren om extensies te installeren. Er is ook een klein verschil tussen Firefox en Thunderbird op dit gebied. Enkel de tweede en derde methode zijn geschikt voor het installeren van extensies in Thunderbird.

Het is aangeraden om enkel extensies te installeren vanaf websites waar je zeker van bent. Lees zeker het deel over de whitelist

Methodes

Installatie via een websitelink (FFx)

In Mozilla Firefox is het mogelijk om een extensie te installeren door op de link te klikken. Dit is waarschijnlijk de meest makkelijke manier om extensies te installeren in Firefox. Zo ga je te werk:

 1. Zoek de extensie op die je wilt downloaden.
 2. Meestal staat er een link "Install extension" of iets in die aard. Klik op de link.
 3. Als de website niet bekend is bij Firefox (d.i. niet op de whitelist staat), krijg je bovenaan het venster een gele balk te zien. Deze balk is er om te vermijden dat extensies automatisch geïnstalleerd worden.
 • Klik op de gele balk. Het venster van de whitelist wordt geopend.
 • Voeg de URL van de website toe aan de whitelist. Het volstaat op op de knop "Toestaan" te klikken en daarna te bevestigen met "OK".
 • Klik nu opnieuw op de link.
 1. Het installatievenster verschijnt. Klik op "Installeren".
 2. Herstart de browser om de installatie te voltooien.

Je kan de whitelist ook achteraf nog handmatig bewerken. De lijst kan gevonden worden onder Extra » Opties » Webfuncties. Klik daar op de knop "Toegestane websites" achter de tekst "Websites toestaan om programmatuur te installeren".

Let op! Je kan op deze manier geen Thunderbird-extensies installeren. Zie de methodes hieronder om extensies te installeren in Thunderbird.

Installatie via extensiebeheerder (FFx & TB)

De extensiebeheerder biedt ook de mogelijkheid om extensies te installeren. Ook is het mogelijk om de extensies vanuit de extensiebeheerder te onderhouden (bv. upgraden).

 1. Download de extensie. Klik hiervoor rechts op de extensie en kies "Link opslaan als...".
 2. Open de extensiebeheerder: Extra » Extensies.
 3. Klik op de knop "Installeren".
 4. Blader naar de extensie die je net gedownloadt hebt en bevestig. De extensie wordt geïnstalleerd.
 5. Herstart het programma om de installatie te voltooien.

Installatie via drag & drop (FFx & TB)

Er is ook nog de "drag & drop"-methode. Deze methode werkt bijna hetzelfde als de bovenstaande manier.

 1. Download de extensie. Klik hiervoor rechts op de extensie en kies "Link opslaan als...".
 2. Open de extensiebeheerder: Extra » Extensies.
 3. Open de Verkenner (of een andere bestandsbeheerder). Blader naar de map waarin je de extensie gedownload hebt.
 4. Zorg ervoor dat zowel de extensiebeheerder als de bestandsbeheerder zichtbaar zijn.
 5. Sleep het extensiebestand (met de bestandsextensie XPI) in de extensiebeheerder.
 6. De extensie wordt geïnstalleerd. Bevestig met OK.
 7. Herstart het programma om de installatie te voltooien.

Whitelist

Vertrouw niet zomaar alle websites die extensies aanbieden. Het kan immers voorkomen dat iemand een extensie aanbiedt die je schade kan berokkenen. Om dit te voorkomen maakt Firefox gebruik van een "whitelist". Dit is een lijst met URL's die toestemming hebben om extensies te installeren.

De websites die hieronder staan, zijn betrouwbare websites en mogen dus aan de whitelist toegevoegd worden:

Problemen met extensies installeren?

Als al de bovenstaande methodes niet helpen om een extensie te installeren dan zul je je instellingen moeten controleren. Ga in Firefox naar Extra » Opties en klik op Inhoud. Zorg ervoor dat Mijn waarschuwen als websites thema's of extensies proberen te installeren (Firefox 1.5) aangevinkt is. In Firefox 1.0 is deze optie te vinden onder Webfuncties en heette deze Websites toestaan programmatuur te installeren.

Als deze optie wel aangevinkt is (in Firefox 1.5) dan moet je eens de volgende instructies opvolgen omdat de instelling die hiervoor verantwoordelijk is veranderd is vergeleken met Firefox 1.0.

Zie ook