Firefox Bladwijzers

Uit MozBrowser wiki
Versie door Adri (overleg | bijdragen) op 19 jul 2008 om 22:44 (typo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bladwijzers

Bladwijzers zijn binnen Mozilla Firefox erg handig. Normaal gesproken verwijst een bladwijzer naar een internetadres (URL). Een bladwijzer heeft minimaal een titel en een adres, maar Mozilla Firefox kan daaraan ook nog een sleutelwoord (keyword) toekennen. Dat trefwoord kun je in de adresbalk invoeren en zo kun je veel sneller naar een bepaalde website surfen. Stel dat je aan de bladwijzer van MozBrowser.nl via de Eigenschappen het sleutelwoord mb toekent. Dan hoef je daarna alleen nog maar mb in de adresbalk in te voeren en op ENTER te drukken. Vervolgens wordt de MozBrowser-website getoond.

Bladwijzers zijn nu ook via het "Bladwijzer van deze pagina maken..." (op te roepen via CTRL+D) direct in een map te plaatsen. Ook is via dat scherm direct een nieuwe map aan te maken. Dit werkt ongeveer vergelijkbaar met hoe het in Internet Explorer werkt.

Bladwijzergroep

Je kunt bladwijzergroepen aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld van alle openstaande tabbladen 1 bladwijzergroep maken. Gebruik je vervolgens die bladwijzer weer dan krijg je al die tabbladen weer terug. Dat is handig voor als je diverse tabbladen over een bepaald onderwerp open hebt staan. Je kunt om een bladwijzergroep aan te maken Bladwijzers van alle tabbladen maken in een map aanvinken. Via de menuoptie Openen in tabbladen, te vinden in iedere bladwijzermap, kun je vervolgens de hele inhoud openen.

Ook kun je een bladwijzergroep instellen als startpagina. Dat houdt in dat als de browser opstart direct enkele sites in tabbladen zullen worden geopend. Dan hoef je dat niet meer handmatig te doen. Dit is te bereiken bij de instellingen over de startpagina het paneel Algemeen in de Instellingen van Firefox. Selecteer simpelweg de map als er om een bladwijzer gevraagd wordt.

Openen in zijbalk

Bladwijzers kennen ook een instelling waarmee je kunt aangeven dat een bepaalde bladwijzer altijd in de zijbalk geopend moet worden.

Bladwijzerzijbalk

De bladwijzers hebben ook een eigen scherm in de zijbalk. In de werkbalk kun je een icoon plaatsen waarmee de bladwijzerzijbalk geopend wordt. Hier kun je bijvoorbeeld een adres vanuit de adresbalk naar toe slepen zodat het een bladwijzer wordt. Even met de rechtermuisknop op de nieuwe bladwijzer klikken en je kunt de bladwijzer een naam geven en nog wat instellingen wijzigen. Ook kun je door te slepen de bladwijzer anders indelen.

In de bladwijzerzijbalk kun je ook zoeken. Het zoekvenster zit direct bovenaan de zijbalk.

Bladwijzers in Firefox 3

In Firefox 3 worden bladwijzers opgeslagen in de zogenaamde Places database. Hierom moeten alle bladwijzers geconverteerd worden naar een nieuw formaat. Firefox 3 doet dit automatisch als je hem voor het eerst opstart.

Problemen ontstaan als je bladwijzers met Firefox 2 of met een ander programma dat niet geschikt is voor Firefox 3 (zoals back-up programma's) je bladwijzers verandert. Omdat Firefox 3 maar eenmaal je oude bladwijzers importeert zullen deze veranderingen niet zichtbaar zijn in Firefox 3. Om Firefox 3 te forceren je bladwijzers opnieuw te converteren kun je de volgende stappen ondernemen (Let op: Alle bladwijzers die je met Firefox 3 gemaakt hebt zullen verloren gaan, maak altijd eerst een back-up voordat je met je profiel rommelt. Gebruik bijv. MozBackup (Windows-only!))

Gebruik een van de twee methoden!

 • Methode 1: Handmatig verwijderen
  • Verwijder of hernoem uit je Profielmap (terwijl FF afgesloten is!) de bestanden places.sqlite en localstore.rdf
  • Zoek in de map bookmarkbackups alle .json bestanden op en verwijder of hernoem ze.
  • Start Firefox 3, die zal de bladwijzers uit bookmarks.html importeren.
 • Methode 2: Importeren
  • Herstart Firefox in de Safe mode en selecteer "Bladwijzers naar Firefox-standaardwaarden terugzetten" en klik "Wijzigingen doorvoeren en herstarten". Waarschuwing: Als firefox herstart zullen je bladwijzers weg zijn!
  • In het firefox menu, klik op "Bladwijzers -> Bladwijzers organiseren... -> Importeren en reservekopie maken -> HTML importeren..."
  • Kies "Uit een HTML bestand" en klik Volgende.
  • Navigeer naar je profielmap en selecteer bookmarks.html