Firefox Zoeken

Uit MozBrowser wiki
Versie door Adri (overleg | bijdragen) op 15 aug 2005 om 00:15
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Internet biedt veel informatie. Alleen is deze informatie vaak niet even gestructureerd opgezet. Websites komen en verdwijnen en soms reorganiseren ze hun inhoud en zijn bepaalde zaken niet meer vindbaar. Daarom zijn zoekmachines op het Internet ook zo belangrijk. Het zal niet verbazen dat zoekmachines en browsers zo goed samen gaan. Althans, Firefox wil de gebruiker helpen om zo goed en snel mogelijk te vinden wat gezocht wordt.

Standaard biedt Firefox een zoekvenster (rechtsboven in de browser) en is Google als standaard-zoekmachine ingesteld. Door daarin een zoekwoord in te tikken (uiteraard gevolgd door Enter) wordt direct het zoekwoord in Google opgezocht. Naast Google zijn er diverse andere zoekmachines te selecteren. Via het MyCroft-project zijn erg veel andere zoekmachines (zowel Nederlandstalig als internationaal) aan deze lijst toe te voegen.

Zoekmachines selecteren en toevoegen

Linksklikken op het pijltje in het zoekvenster laat alle aanwezige zoekmachines zien. Linksklikken op de door u gewenste zoekmachine stelt deze als standaard in. Ook kunt u op deze manier een nieuwe zoekmachine toevoegen door op zoekmachines toevoegen te klikken. U krijgt dan de website van Mycroft te zien, op die pagina zult u de meeste gangbare zoekmachines vinden. Is daar niet bij wat u zocht dan zijn op deze pagina van Mycroft nog veel meer zoekmachines te vinden (op dit moment ruim 3400).

SpywareGuide.com is daar overigens niet te vinden, een zoekmachine die in één oogopslag laat zien of bepaalde (gratis) software toch geen spyware bevat.

Zoekmachines verwijderen

Sluit uw browser eerst volledig af. Zoek de map searchplugins op ( Start > Zoeken > searchplugins > OK) en open de map. Daarin staan alle zoekmachines gerangschikt bestaande uit twee bestanden, ieder bestand met als extensie .src of .png.(of .gif) Van de zoekmachine die u wilt verwijderen dient u beide bestanden te verwijderen (bijv. google.gif én google.src).

Mozilla zou Mozilla niet zijn als daar geen extensie voor was. Die is er dus ook één: SearchPluginHacks.

Zoekvenster aanpassen

De grootte van het zoekvenster aanpassen is het eenvoudigst te doen met de extensie Resize Search Box

Wilt u het zoekvenster naar de werkbalk erboven verplaatsen? Rechtsklikken op de werkbalk > aanpassen > met linkermuisknop op het zoekvenster gaan staan en naar boven slepen (muisknop ingedrukt houden) > loslaten > Klaar.

Andere extensies voor zoeken

Naast het MyCroft-project zijn er ook nog veel andere zoekgerelateerde extensies voor Firefox te vinden. Zo is er de GoogleBar-extensie die vergelijkbare mogelijkheden (en meer) biedt als de Google-werkbalk in Microsoft's Internet Explorer.

Yahoo!

Wie de Yahoo! Companion-werkbalk prettig vindt werken kan terecht bij het Companion-project. Inmiddels biedt Yahoo! op die website ook een Firefox-versie. Waarschijnlijk is deze gebaseerd op code van het Companion-project.

Encyclopedie

Doorzoek je liever een encyclopedie dan kun je ook de DictionarySearch-extensie installeren. Na installatie kun je een woord in een webpagina selecteren en de rechtermuisknop gebruiken om hiervan eenvoudig een beschrijving in een online encyclopedie op te zoeken.

Verschillende manieren en overlap

Er zijn veel manieren om op het Internet te vinden wat je zoekt. Hierboven werd het zoeken in een encyclopedie beschreven, maar je kunt bijvoorbeeld ook de gratis online Wikipedia-encyclopedie toevoegen aan het zoekveld in Firefox. Zo zijn er vele wegen die naar een goed zoekresultaat leiden en is het aan eenieder om daaruit de methode te kiezen die het beste past.

Ter info

Mozilla Update bevat op het moment van schrijven 84 zoek-gerelateerde extensies. Dit varieert van een complete werkbalk tot een eenvoudiger manier om iets te bereiken (bijvoorbeeld in de vorm van een knop of een extra menu-mogelijkheid).