Mozilla Firefox

Uit MozBrowser wiki
Versie door Martijn (overleg | bijdragen) op 7 jul 2005 om 21:21 (→‎Externe links: Link naar het MB-forum)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Firefox is een vrije webbrowser die is gebaseerd op de Gecko-rendermachine uit het Mozillaproject.

Geschiedenis

In 2004 bevond de versienummering van Firefox zich nog in het stadium 0.x, waarmee de ontwikkelaars aangaven dat de software nog niet 'af' was. Toch was het programma al zeer stabiel, omdat het gebaseerd is op de Mozillacode; eigenlijk ging het hier dus niet meer echt om een bètaversie. Op 9 november 2004 werd versie 1.0 gelanceerd, tezamen met een groot opgezette reclamecampagne door Spreadfirefox. De Nederlandstalige versie verscheen op 3 december.

De webbrowser heette aanvankelijk "Phoenix", maar na een merkenconflict werd het hernoemd tot "Firebird". Deze naam werd al gebruikt door de open-source-database Firebird dus ging de Mozilla-organisatie over tot de naam Firefox. (Firefox is niet de Engelse naam van een soort vos maar van de Rode of Kleine Panda.)

Firefox is vooral populair bij webontwikkelaars omdat het de W3C-standaard zo goed volgt. Tevens hebben gebruikers weinig tot geen last van spyware en lijkt de kans op beveiligingsproblemen kleiner door de afwezigheid van ActiveX-ondersteuning. Vanaf begin 2005 worden echter wel beveiligingsupdates verstrekt.

Op 29 april 2005 passeerde Firefox de mijlpaal van 50 miljoen downloads. Ter ere hiervan werd er een speciale munt uitgebracht die werd gestuurd aan internetters die op een speciale manier iets hadden bijgedragen aan de verspreiding van Firefox.

Het "broertje" van Firefox, Mozilla Thunderbird genaamd, is een e-mailclient en deelt de filosofie van Firefox.

Mogelijkheden

  • Surfen met tabbladen: Meerdere webpagina's kunnen binnen één browservenster weergegeven worden, elk in een apart tabblad.
  • Popupblokkering: Popupvensters worden automatisch geblokkeerd. Als je wilt dat een bepaalde popup niet geblokkeerd wordt, kun je de website waarvan deze afkomstig is toevoegen aan de witte lijst.
  • Extensies: Er zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar die de functionaliteit van Firefox vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld een Googlebar installeren, waarmee diverse zoekfuncties van Google onder handbereik zijn. Dit kan op andere browsers, zoals Internet Explorer, ook. Een ander voorbeeld is Adblock, waarmee ongewenste advertenties te weren zijn.
  • Zoeken: Firefox beschikt over diverse mogelijkheden om tekst binnen een pagina te zoeken. De eenvoudigste manier, die bij alle browsers in Windows werkt, is het opgeven van een zoekterm in de zoekbalk die wordt opgeroepen met de toetscombinatie Ctrl+F. Met de functie "Zoeken terwijl je typt" is het mogelijk snel een woord te zoeken door de eerste letters ervan in te typen.
  • Zijbalk: In een zijbalk kun je allerlei informatie terugvinden (downloads, geschiedenis, bladwijzers, enzovoort).
  • Thema's: Firefox is aan de persoonlijke wensen aan te passen met behulp van thema's, die het uiterlijk (zoals kleuren en pictogrammen) van de browser beïnvloeden. Intussen zijn er al meer dan 60 thema's voor Firefox.
  • Snel zoeken: Door bijvoorbeeld "goto <term>" in de adresbalk te typen beland je direct bij het eerste zoekresultaat van Google (analoog aan de knop "I'm feeling lucky"/"Ik doe een gok" bij Google). Omdat Google standaard gebruikt wordt is het meestal mogelijk het sleutelwoord "goto" weg te laten. Door een sleutelwoord aan een bladwijzer toe te voegen is zo'n snelzoekfunctie zelf te maken.
  • Live bladwijzers: RSS-feeds kunnen als bladwijzers toegevoegd worden. Elke feed stelt dan een menu voor waarin de items terug te vinden zijn.

Portable Firefox

Portable Firefox maakt het mogelijk om Firefox makkelijk op een USB-stick te gebruiken en zo je gegevens altijd bij te hebben. Zie ook Portable_Firefox.

Externe links