Nvu

Uit MozBrowser wiki
Versie door Martijn (overleg | bijdragen) op 12 mrt 2011 om 13:07 (Kompozer + Bluegriffon toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is Nvu?

Nvu is een programma om websites mee te maken. Het werkt volgens het WYSIWYG-principe en dat betekent dat het vergelijkbaar werkt met tekstverwerkers die je nu al gewend bent.

Nvu is gebaseerd op Mozilla Composer. Het programma wordt ontwikkeld door Disruptive Innovations, olv Daniel Glazman en gesponsord door Linux-distributeur Linspire. Inmiddels is versie 1.0 uitgebracht en hier is ook een Nederlandstalige versie van beschikbaar.

Nvu is net als Firefox en Thunderbird gebaseerd op de Mozilla-code en ondersteunt ook hetzelfde extensieformaat. Op de Nvu-extensies website vind je een overzicht van alle extensies die voor Nvu beschikbaar zijn.

Nvu functies

Nvu is een programma om websites mee te maken. Hiervoor biedt het programma de volgende functies:

  • Sitebeheerder (waarmee je je site via FTP kunt uploaden)
  • Algemene opmaakfuncties
  • Extensies
  • Linialen
  • CSS bewerken (via CaScadeS)

Ondersteuning

Voor Nvu begint steeds meer informatie te komen die gebruikers helpt om beter met Nvu te kunnen werken. Een voorbeeld hiervan is een Engelstalige gebruikershandleiding, geschreven door Charles Cooke. Deze handleiding is te vinden op zijn website.

Nederlandstalige informatie is te vinden in de Nvu help, opgezet door Mozilla NL.

Kompozer

Kompozer is de officieuze opvolger van Nvu. Dit project is gestart om diverse storende fouten in Nvu op te lossen. Na Nvu 1.0 werd het programma - in tegenstelling tot de andere producten van Mozilla - niet verder ontwikkeld. Daarom heeft een groep ontwikkelaars de code opgepakt en verder ontwikkeld.

Bluegriffon

Bluegriffon is de officiële opvolger van Nvu. Deze wordt gemaakt door de originele maker van Nvu en lost diverse (zo niet alle) fouten die in Nvu zaten op.