Safe Mode

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Safe Mode is een opstartmodus van Firefox en Thunderbird waarbij de extensies uitgeschakeld worden en waarbij het standaardthema gebruikt wordt. Dit is nuttig om fouten uit een bestaande installatie te halen en om te controleren welke extensie het probleem veroorzaakt. Safe Mode is altijd handig om terug te keren naar een standaardinstallatie als er dingen beginnen misgaan (bv. als Firefox opent zonder thema en als alles wit is).

Firefox/Thunderbird mag nog niet in Safe Mode draaien. Dit omvat alle vensters zoals de Downloadmanager en de Extensiebeheerder (die in een apart venster openen).

Hoe weet ik of Firefox in Safe Mode draait?

Er zijn twee manier om dit te controleren. De eerste manier is de duidelijkste: het standaardthema wordt gebruikt. De tweede manier is door de extensiebeheerder te starten. Alle extensies zullen daar uitgeschakeld zijn. Dit zie je doordat iedere extensie grijs is en niet selecteerbaar.

Windows

Om de Safe Mode te gebruiken in Windows, kan je de snelkoppeling gebruiken in de Firefoxmap in het Startmenu. Als je deze snelkoppeling per ongeluk verwijderd hebt, kan je hetzelfde bereiken door naar "Start -> Uitvoeren" te gaan en daar het volgende te typen:

   "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -safe-mode 

Linux

Ga naar je terminal en type:

   /path/to/firefox/firefox -safe-mode 

Mac OS X

Op Mac OS X ziet het commando er zo uit:

   /Applications/Firefox.app/Contents/MacOS/firefox -safe-mode 

Opmerking: Als je Firefox/Thunderbird ergens anders geïnstalleerd hebt, pas het pad dan aan. Het is de "-safe-mode"-parameter die hier cruciaal is.

Safe Mode in Firefox 1.5

Bestand:Firefox safe mode.pngIn Firefox 1.5, die binnenkort uitkomt, is de Safe Mode functie een stuk uitgebreid. Zo kun je de bladwijzers, instellingen of werkbalkinstellingen terugzetten naar het origineel, omdat dit misschien problemen veroorzaakte. Op de schermafbeelding hiernaast is te zien hoe dit eruitziet.