Thunderbird Mail Importeren

Uit MozBrowser wiki
Versie door Pw1 (overleg | bijdragen) op 30 jun 2005 om 20:23 (Een paar programma's toegevoegd die mbx->mbox conversie uitvoeren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Importfunctie van Thunderbird

(nog toevoegen, kijk bijvoorbeeld naar [1] en [2])

Handmatig via mbox-bestanden

(hier nog een verhaaltje over dat Thunderbird zelf mbox-bestanden gebruikt en je dus ook via mbox-bestanden je mail kunt overzetten)

Omzetten naar mbox-bestanden

Er zijn verschillende programma's die e-mailbestanden van een ander formaat naar mbox kunnen omzetten:

 • Emailchemy (Windows, Linux en Mac OS X) ondersteunt een groot aantal formaten.
 • DbxConv (Windows) kan mbx-bestanden (Outlook Express) omzetten naar mbox.
 • dbx2mbx (Windows) kan mbx-bestanden (Outlook Express) omzetten naar mbox.
 • OutlookExpress-To - OE5/6 Multi Converter (Windows) kan mbx-bestanden (Outlook Express) omzetten naar verschillende andere formaten, waaronder mbox.

Mbox-bestanden importeren in Thunderbird

Hoewel mbox het standaard formaat is waarin Thunderbird zijn e-mail opslaat, is er vreemd genoeg geen handige importfunctie voor mbox-bestanden. Gelukkig zijn er toch enkele mogelijkheden om mbox-bestanden met slecht enkele handelingen te importeren.

Mbox-bestanden importeren m.bv. MboxImport

Met behulp van de MboxImport extensie kun je eenvoudiger mbox-bestanden importeren (en exporteren).

Handmatig mbox-bestanden importeren

Omdat er kleine verschillen zijn tussen mbox-bestanden van verschillende programma's, heeft het de voorkeur om een automatische importfunctie te gebruiken als deze aanwezig is. Als je gebruik maakt van IMAP moet je oppassen, er kunnen synchronisatieproblemen optreden. Het beste kun je de mbox-bestanden eerst in de "Lokale mappen", en dan pas vanuit Thunderbird naar het IMAP-account kopiëren. Een tweede optie is om de bestanden over te zetten via de IMAP-server (zie hieronder).

 1. (Optioneel) Maak een e-mailaccount waarin de e-mail geïmporteerd moet worden. Je kunt ook de "Lokale mappen" of een bestaande account gebruiken (bij voorkeur geen IMAP-account).
 2. Sluit Thunderbird af.
 3. Maak voor de zekerheid een backup van je profiel.
 4. Ga naar je profielmap. Daarin zit een "Mail" map met submappen voor ieder account.
 5. Kopieer de mbox-bestanden naar de gewenste accountmap in de "Mail" map
 6. Start Thunderbird weer op. Thunderbird geeft voor ieder gekopieerd mbox-bestand een e-mailmap weer.
 7. Open iedere e-mailmap en controleer of deze het correcte aantal e-mailberichten bevatten. Kijk ook of je alle bijlagen kunt openen. Omdat niet alle programma's precies hetzelfde mbox-formaat gebruiken, kan het soms voorkomen dat meerdere e-mails worden samengevoegd tot één groot bericht. Ook kan het gebeuren dat berichten helemaal niet te openen zijn. Het gaat te ver om alle mogelijke fouten die kunnen optreden hier te behandelen. Maar als je de links met technische informatie over het mbox-formaat (zie onderaan) volgt, kan het probleem vaak eenvoudig worden opgelost.

Via IMAP-server

Indien het e-mailprogramma waaruit de e-mails geïmporteerd moeten worden IMAP ondersteund dan kun je alle e-mail overzetten via een IMAP-server. Als je een IMAP-account hebt bij en e-mailprovider kun je deze account gebruiken. Mocht dat niet het geval zijn of je moet erg veel e-mail overzetten, dan kun je tijdelijke een lokale IMAP-server installeren. Een uitstekende gratis IMAP-server is Mercury

(mag nog wat uitgebreider, een kort stappenplan bijvoorbeeld)

Externe links

Importeren en exporteren

Technische informatie over het mbox-formaat: