Thunderbird Ongewensteberichtenfilter

Uit MozBrowser wiki
Versie door Pw1 (overleg | bijdragen) op 12 jul 2005 om 21:20 (1 schermafbeelding er bij)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrijwel ieder e-mailgebruiker heeft last van ongewenste e-mail, ook wel spam of junk mail genoemd. Mozilla Thunderbird heeft een uitstekende filter om deze ongewenste berichten er uit te filteren. Dit filter is een zogenaamd "native Bayes-filter". Dit type filter berekent de kans dat een bericht ongewenst is of niet op basis van de woorden die in het bericht voorkomen. Omdat de filter in het begin nog niet weet welke woorden in gewenste en ongewenste berichten voorkomen, moet de filter eerst getraind worden. Tijdens de trainingsperiode moet de gebruiker aangeven welke berichten gewenst en welke ongewenst zijn. De filter analyseert dan welke woorden in het bericht voorkomen. Naarmate de filter meer berichten heeft bekeken wordt het herkenningspercentage steeds beter. Na een trainingsperiode enkele weken kunnen zelfs herkenningspercentages van 99% worden gehaald, afhankelijk van het soort e-mail. Omdat spam meestal in het Engels is en de meeste gewenste e-mail in het Nederlands zijn dergelijke herkenningspercentages zonder meer haalbaar.

Het ongewenste-berichtenfilter instellen

Standaard is de ongewenste berichten filter in Mozilla Thunderbird uitgeschakeld. De filter kan worden ingeschakeld via Extra » Ongewenste-berichtenfilters instellen. De filter moet voor ieder account apart ingeschakeld worden. Selecteer het account waarvoor de filter moet ingeschakeld worden in het uitklapmenu naast Account:. Ga vervolgens naar het tabblad Zelflerende filter en vink Activeer zelflerend ongewenste-berichtenfilter aan. Ga vervolgens weer terug naar het tabblad Instellingen om de filter in te stellen. Op dit tabblad kan de ongewenste-berichtenfilter worden geconfigureerd.

Witte lijst

Onder Witte lijst kunt u aangegeven dat een bericht waarvan de afzender in je adresboek staat, nooit als ongewenst wordt aangemerkt. Met het uitklapmenu kunt u aangeven in welk adresboek naar afzenders gezocht moet worden. Het is over het algemeen een goed idee om deze optie aangevinkt te laten.

Behandeling

Onder Behandeling staan een drietal opties waarmee kan worden aangegeven wat moet gebeuren met bericht die als ongewenst zijn aangemerkt.

  • Met de eerste optie kunnen berichten die door de filter automatisch als spam zijn aangemerkt automatisch naar een aparte map verplaatst worden. Het is verstandig om deze optie in het begin nog niet aan te vinken, omdat in het begin de filter namelijk nog vrij veel fouten zal maken.
  • Met de tweede optie kunnen berichten die door de gebruiker als ongewenst aangemerkt worden, automatisch naar de Ongewenste berichten map verplaatst worden of direct verwijderd.
  • De derde en laatste optie zorgt er voor dat berichten die zijn aangemerkt als ongewenst en HTML bevatten op een veilige manier worden weergegeven. Het is verstandig om deze optie aangevinkt te laten.

Bijhouden

Met deze laatste optie van het Instellingen tabblad kan worden aangegeven of er een logboek moet worden bijgehouden door de ongewenste berichten filter. Klik op de knop Ongewenste-berichtenlogboek om het logboek te activeren, bekijken of wissen.

Denk er aan dat bovenstaande handelingen moeten worden herhaald voor iedere account waarvoor u de ongewenste berichten filter wil inschakelen.

De trainingsperiode

Nu is het tijd om de ongewenste berichten filter te gaan trainen. Hiervoor bekijkt u uw ingekomen berichten. Alle berichten die u niet wenst markeert u als 'ongewenst' door het bericht te selecteren en op de ongewenst bericht knop te klikken. Een andere manier om een bericht als ongewenst aan te merken is door er met de rechter muisknop op te klikken en te kiezen voor Markeer > Als ongewenst bericht. Als ongewenst gemarkeerde berichten kunnen worden herkend aan de hand van een prullenbak icoon rechts naast het onderwerp en aan een extra balk in het berichtenvenster. Bestand:TB geen ongewenst bericht2.pngHet kan voorkomen dat de filter onterecht een bericht als ongewenst aanmerkt. Dit moet dan worden gecorrigeerd door het bericht te markeren als 'gewenst'. Dat kan door het bericht te selecteren en in het berichtenvenster op de Geen ongewenst bericht knop te klikken of door met de rechter muisknop op het bericht te klikken en te kiezen voor Markeer > Als gewenst bericht. Belangrijk is om ook alle gewenste ingekomen berichten als zodanig te markeren. Dit helpt de scheiding tussen gewenst en ongewenst aan te scherpen.

Na verloop van tijd zal de filter steeds beter in staat zijn ongewenste berichten te herkennen. Afhankelijk van het soort e-mail dat u ontvangt, kan het herkenningspercentage oplopen tot boven de 99%! Als u tevreden bent met het filter, kunt u er voor kiezen om berichten die als ongewenst gemarkeerd worden automatisch naar de ongewenste berichten map te laten verplaatsen. De optie om dit in te schakelen is te vinden via Extra > Ongewenste-berichtenfilter instellen. Denk er hierbij aan om eerst de juiste account te kiezen in het uitklapmenu van de ongewenste-berichteninstellingen.

Automatisch ongewenste berichten filteren

Ongewenste berichten worden nu automatisch verplaatst naar de Ongewenste berichten map. Het is verstanding om af en toe door deze map heen te kijken om de controleren of er geen gewenste berichten in terecht zijn gekomen. Als dat zo is, markeer deze dan als gewenst en verplaats het bericht naar de juiste map. Het is handig om na het doorkijken alle berichten in de ongewenste berichten map als gelezen te markeren door met de rechter muisknop te er op te klikken en te kiezen voor Markeer map als gelezen. Op deze manier kunt u gemakkelijk zien hoeveel nieuwe berichten in de ongewenste berichten map terecht gekomen zijn. Ongewenste berichten die nog langs de filter glippen en in het Postvak IN terecht komen, moeten net als voorheen gemarkeerd worden als ongewenst bericht.

Als u na een bepaalde periode voldoende vertrouwen heeft in de filter, kunt u er voor kiezen om berichten automatisch (na bijvoorbeeld zeven dagen) uit de ongewenste berichten map te verwijderen. Dit kunt u instellen via Extra > Ongewenste-berichtenfilter instellen. Op deze manier wordt voorkomen dat de ongewenste berichten map blijft groeien. Het is verstandig om deze periode niet te kort te maken, zodat u altijd nog de tijd heeft om de berichten een keer te controleren.

Externe links