mozilla

Mozilla Nederland LogoDe Nederlandse
Mozilla-gemeenschap

Thunderbird is een uitgebreide e-mail-, RSS- en nieuwslezer die e-mailen veiliger, sneller en gemakkelijker maakt dan ooit tevoren. Kijk hier voor meer informatie over Thunderbird.

Deze aanvullende informatie omvat de volgende onderwerpen:
wat is er nieuw, download- en installatie-instructies, bekende problemen en gebruikersondersteuning en feedback.
Gelieve deze aanvullende informatie en de instructies voor het melden van bugs (fouten in computerprogramma's) te lezen, alvorens een bug te melden in Bugzilla.

We horen graag uw feedback over Thunderbird. Kom langs op het Mozilla Thunderbird support forum, aangeboden door MozillaZine of het Nederlandstalige Thunderbird-forum aangeboden door MozBrowser.

Deze aanvullende informatie is een vertaling van de officiële Engelstalige release notes

Wat is er nieuw in Thunderbird 1.5

 • Geautomatiseerde updates om productupdates soepeler te laten verlopen. De melding van nieuwe updates is duidelijker en de updates zijn kleiner. Ook het updaten van extensies is verbeterd.
 • Adressen gebruikt voor autocomplete worden nu gesorteerd naar het aantal e-mails dat naar het adres verstuurd is.
 • Spellingscontrole tijdens het typen.
 • Opgeslagen zoekmappen kunnen nu ook zoeken over meerdere accounts.
 • Ingebouwde phisingdetector om gebruikers te beschermen tegen oplichting via e-mail.
 • Verbeterde RSS-functionaliteit, waaronder het ontvangen van podcasts.
 • Bijlagen verwijderen uit berichten.
 • Integratie met server-side spamfilters.
 • Extra acties voor berichtenfilters: beantwoorden en doorsturen.
 • Kerberos-authenticatie.
 • Tijdens het opstellen van berichten worden ze automatisch als concept opgeslagen.
 • Berichtveroudering.
 • Filters voor het Globale Postvak IN.
 • Verbeteringen aan de gebruikersvriendelijkheid, o.a. een opnieuw ontworpen optiesventer en beter beheer van SMTP-servers.
 • Vele veiligheidsverbeteringen.

Downloaden en installeren

Systeemeisen

Controleer voor het installeren of uw computer voldoet aan de systeemeisen. Vanaf 1.5 moeten MacOSX-gebruikers beschikken over Mac OS X 10.2 of hoger.

Thunderbird 1.5 downloaden

De Mozilla Foundation biedt Thunderbird aan voor Windows, Linux en Mac OS X.

Windows: Installatieprogramma

Linux: GTK2+ XFT (geen installatieprogramma)

Mac OS X: Compressed Disk Image

Kijk voor andere besturingssystemen en talen die niet door Mozilla.org worden aangeboden, in de sectie "Ingezonden versies" onderaan deze pagina.


Thunderbird installeren

Volg nadat Thunderbird is gedownload de volgende instructies om Thunderbird te installeren:

Windows

Dubbelklik op het Thunderbird Setup 1.5.exe installatieprogramma om de installatie te starten.

MacOS X

Nadat Thunderbird 1.5.dmg is gedownload, dubbelklik op het Thunderbird Disk Image om deze te openen in de Finder en sleep het Thunderbird-programma naar de harde schijf. Sleep indien gewenst het icoontje naar de Dock.

Other Platforms

Pak het gecomprimeerde archief uit en start thunderbird


Thunderbird deïnstalleren

Volg de volgende instructies om Thunderbird te deïnstalleren:

Windows

Kies in het Start-menu voor Configuratiescherm. Kies daarna in het configuratiescherm voor Software. Selecteer "Mozilla Thunderbird (1.5)" in de lijst en klik "Verwijderen".

MacOS X

Sleep de Thunderbird-applicatie naar de prullenbak.

Others

Verwijder de thunderbird-map.

Deze instructies laten de profielmap ongemoeid voor als u Thunderbird in de toekomst opnieuw installeert. Als u de profielmap wil verwijderen, kunt u eenvoudig de hieronder beschreven profielmap verwijderen. Let op, door het verwijderen van deze map, verwijdert u al uw bladwijzers, opgeslagen wachtwoorden, instellingen en andere informatie. Als u Thunderbird dan later opnieuw installeert, begint u met een compleet nieuw profiel.

Overige informatie

Profielmap

Thunderbird slaat uw gebruikersinformatie op, op een van de volgende
locaties:

Windows 2000, XP Documents and Settings\<Gebruikersnaam>\Application Data\Mozilla Thunderbird
Windows NT WINNT\Profiles\<Gebruikersnaam>\Application Data\Mozilla Thunderbird
Windows 98, ME Windows\Application Data\Mozilla Thunderbird
MacOS X ~/Library/Thunderbird
Linux and Unix systems ~/.thunderbird

Bekende problemen

Deze lijst omvat de belangrijkste bekende problemen met Thunderbird 1.5. Lees deze lijst goed door, voordat u nieuwe bugs meldt. Deze lijst wordt up-to-date gehouden, houd deze lijst dus in de gaten.

Extensies en thema's

Er kunnen problemen optreden met het nieuwe extensiecompatibiliteit- en updatemechanisme. Er zijn eenvoudige oplossing voor de bekende drie problemen hiermee.

 • Als na het draaien van het installatieprogramma van Thunderbird 1.5 de extensiecompatibiliteit en updatewizard niet verschijnt, gaat u naar de extensiebeheerde en start handmatig de controle op updates.
 • Als de extensiecompitibiliteit en updatewizard wel verschijnt, maar niet helemaal wordt afgerond, probeer eerst een ander venster te activeren en daarna weer het venster van de wizard. Als dat het probleem niet oplost, klik op Annuleren en ga naar de extensiebeheerder en start de controle op updates handmatig.
 • Als de extensiecompatibiliteit en updatewizard updates download en installeert, maar de updates worden niet toegepast. Ga naar de extensiebeheerder en start de controle op updates.

In nieuwere versies van Thunderbird is de manier waarop extensies worden aangesproken aangepast. Hierdoor kan voorkomen dat extensies die zijn geïnstalleerd onder Thunderbird 1.0 niet goed werken met Thunderbird 1.5 en een dus update nodig hebben. Als er problemen zijn met een extensie, laat dit dan weten aan de ontwikkelaar van de desbetrefende extensie. Na de installatie van Thunderbird 1.5 kunnen alle extensies en thema's zijn uitgeschakeld, totdat Thunderbird heeft beoordeeld dat de extensie goed samenwerkt met Thunderbird 1.5 of er een nieuwe versie van de extensie beschikbaar is die wel goed samenwerkt.

Alle systemen

 • Controleer voor het installeren van Thunderbird 1.5, dat de map waar Thunderbird geïnstalleerd wordt leeg is en geen vorige Thunderbirdinstallatie bevat.
 • Als Thunderbird is geïnstalleerd op een multi-user systeem in een map met beperkte toegangsrechten, dan moet Thunderbird de eerste keer worden gestart door een gebruiker met schrijfrechten tot die map. Tijdens de eerste start worden verschillende opstartbestanden aangemaakt in de installatiemap. Deze essentiele opstartbestanden kunnen niet worden aangemaakt als Thunderbird de eerste keer wordt gestart door een gebruiker zonder schrijftoegang tot de installatiemap.
 • Standaard word alleen het woordenboek Engels meegeleverd. Lees de installatie-instructies om andere woordenboeken toe te voegen.
 • Als u omschakelt tussen het gebruik van een Globaal Postvak IN en een Postvak IN voor iedere POP3-account, zorg er dan voor u de berichten kopieert naar een andere map.
 • Omdat de software update bestanden moet vervangen of aanmaken, zullen softwareupdates zullen niet werken als Thunderbird is geïnstalleerd op een locatie waar u geen schrijfrechten heeft.

Windows

 • Als Thunderbird wordt geïnstalleerd op een gedeelde computer als beperkte gebruiker, kunnen er nog steeds problemen optreden (standaard e-mailprogrammma en andere instellingen kunnen niet correct worden ingesteld). Thunderbird zal echter wel functioneren. Installeer als beperkte gebruiker Thunderbird niet over een installatie in een (gedeelde) locatie met beperkte rechten. Dit kan deze installatie onbruikbaar maken.
 • Windowsgebruikers kunnen hun adresboek synchroniseren met een Palm door het installeren van de Palm-Sync-extensie
  voor Thunderbird. Sla de extensie eerst lokaal op en installeer het vanuit de extensiebeheerder in Thunderbird. De extensie verschijnt niet in de extensielijst. Na de installatie moet Thunderbird opnieuw worden opgestart, voordat de extensie werkt.

MacOS X

 • Start Thunderbird NIET vanuit de Disk Image - dit zorgt ervoor dat Thunderbird in een oneindige herstartlus terecht komt (dit is te herkennen aan het Thunderbird-icoontje dat kort verschijnt in de Dock en daarna weer verdwijnt, en opnieuw verschijnt, enz...). Om Thunderbird uit deze lus te halen moet een Terminal worden geopend en het volgende commando uitgevoerd: "killall thunderbird-bin". Installeer Thunderbird in een map waarvoor u schrijfrechten heeft en probeer het opnieuw. Als Thunderbird wordt geïnstalleerd op een systeem met meerdere gebruikers met beperkte rechten, moet de systeembeheerder Thunderbird installeren in een gedeelde map en Thunderbird eenmaal opstarten. Daarna zouden alle gebruikers in staat moeten zijn om Thunderbird te starten.

Linux and Unix systems

 • GNOME-integratie werkt niet goed onder Fedora Core 3. Gebruikers van Fedora Core 3 moeten het volgende pakket downloaden en installeren:
  linc-1.0.3-3.1.i386.rpm.
  Na het installeren van de RPM, moet het volgende commando worden uitgevoerd in de installatiemap van Thunderbird (schrijfrechten zijn noodzakelijk):

  touch .autoreg

  De volgende keer dat Thunderbird wordt gestart zou GNOME-integratie gewoon moeten werken.

 

Veelgestelde vragen

 1. Wat kan ik doen om te helpen?

  We hebben alle publiciteit nodig die we kunnen krijgen. Zie het als
  je missie om zoveel mogelijk vrienden, familieleden en collega's
  te overtuigen van Thunderbird. Schrijf een stukje over de nieuwe
  uitgave van Thunderbird en dien dit in bij
  Slashdot
  of een andere nieuwspagina. Schrijf een stukje op je weblog.
  Zorg voor massadistributie via programma's als Kazaa.

 2. Waarom hebben jullie niet gereageerd op de e-mail die ik heb gestuurd?

  Gebruik de fora.
  Het Thunderbird-team leest deze regelmatig. We krijgen veel e-mail en
  uw bericht kan verloren gaan.

 3. Waar kan ik terecht voor thema's en extensies?

  Extensies en
  thema's kunnen worden gedownload vanaf
  Mozilla Update.

 4. Wie werkt er aan Thunderbird?

  Vele mensen. Kijk naar Help->Over Mozilla Thunderbird, Medewerkers
  voor een lijst met enkele mensen die hebben meegeholpen met Thunderbird.

 

Op de volgende pagina's is nuttige informatie te vinden over Thunderbird:

 

Ingezonden Thunderbird-versies

Dit zijn onofficiële versies en kunnen anders zijn geconfigureerd dan de mozilla.org-versies. Deze kunnen zijn geoptimaliseerd voor en getest op specifieke systemen.

Andere systemen

Thunderbird-versies voor andere besturingssystemen dan de drie die door Mozilla.org worden gemaakt, staan op de FTP-server.

Vertaalde Thunderbird-versies

Vele gelokaliseerde versies worden gemaakt en gedistribueerd door Mozilla.org voor hun auteurs.
Ga naar GetThunderbird.com of bekijk alle besturingssystemen en talen voor de officiële versies die we aanbieden.

 

Uitgave opmerkingen van vorige versies: 0.1 | 0.2 | 0.3 | 0.4 | 0.5 | 0.6 | 0.7 | 0.8 | 0.9 | 1.0 | 1.0.2 |1.0.5 | 1.0.6 | 1.0.7