opstart fout

Plaats hier berichten die in eerste instantie niets te maken hebben met Mozilla, de activiteiten van ProMozilla en ThunderbirdNL of met de artikelen op MozBrowser.
55marathon
Berichten: 238
Lid geworden op: 14 februari 2006, 16:24
Locatie: Hattem
    unknown unknown

opstart fout

Bericht door 55marathon » 12 augustus 2008, 12:08

Weer eens een vraagje die niet Mozilla gerelateerd is, maar uit ervaring weet ik dat er hier wel kennis rond waart over dit forum, vandaar de vraag:

De PC van mijn ouders (3jaar oud) blijft hangen bij het opstarten en geeft dan de volgende opmerking:

"CMOS Checksum error - Default loaded"

Dan de keuze F1 en Del voor de bios. Bij beide keuzes start XP gewoon netjes door. Verder loopt alles prima.

Als ik daarna dit probeer te herhalen, door opnieuw op te starten dan loopt het wel goed door, zonder fout melding.

Nu zegt mijn boeren verstand dat wellicht het batterijtje op is van het moederboard? Dom idee?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Patrick
Patrick, niet echt computer-nerd, maar je probeert wel eens wat...

Gebruikersavatar
Pettic
Berichten: 3604
Lid geworden op: 28 november 2004, 11:45
Locatie: Rotterdam
    unknown unknown

Bericht door Pettic » 12 augustus 2008, 17:13

Boeren worden ondergewaardeerd en met het verstand is niets mis!
Vervang de batterij voor een zelfde type. Daarna in de bios de tijd e.d. instellen.

55marathon
Berichten: 238
Lid geworden op: 14 februari 2006, 16:24
Locatie: Hattem
    unknown unknown

Bericht door 55marathon » 13 augustus 2008, 12:31

:oops:

Dank voor het kompliment!

Buiten de tijd, moet ik verder nog iets instellen in de Bios? Ik vermoed van niet. Heb ik weer gelijk? 8)
Patrick, niet echt computer-nerd, maar je probeert wel eens wat...

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11549
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Bericht door adri » 13 augustus 2008, 21:41

55marathon schreef: Heb ik weer gelijk? 8)
Ik denk van wel. ;)
Afbeelding

55marathon
Berichten: 238
Lid geworden op: 14 februari 2006, 16:24
Locatie: Hattem
    unknown unknown

Bericht door 55marathon » 31 augustus 2008, 7:30

adri schreef:
55marathon schreef: Heb ik weer gelijk? 8)
Ik denk van wel. ;)
Kleine update:

Het bleek inderdaad de batterij te zijn! Sommige computerexperts dachten van niet, maar mijn indicatie bleek juist te zijn!

Mijn ouders zijn weer blij! :D
Patrick, niet echt computer-nerd, maar je probeert wel eens wat...

Gebruikersavatar
Frederik
Moderator
Berichten: 4262
Lid geworden op: 1 juli 2004, 16:16
Locatie: Vriescheloo
    unknown unknown

Bericht door Frederik » 31 augustus 2008, 18:52

Vertel je ouders nog even dat als ze de PC uitgedaan hebben NIET de stekker uit het stopcontact halen. Het moederbord komt dan ook zonder stroom te staan en daardoor loopt die batterij langzaam leeg.
Die energie besparing weegt niet op tegen de prijs van een nieuwe batterij.

Gebruikersavatar
Koen_92
Berichten: 759
Lid geworden op: 17 oktober 2006, 19:28
Locatie: Betuwe
    unknown unknown

Bericht door Koen_92 » 31 augustus 2008, 20:44

Dat ligt denk ik ook aan de batterij, want ik heb hier ook nog een pentium 1 staan die altijd zonder stroom zit. Dat ding is nu ruim 10 jaar oud en de batterij doet het nog steeds.

55marathon
Berichten: 238
Lid geworden op: 14 februari 2006, 16:24
Locatie: Hattem
    unknown unknown

Bericht door 55marathon » 1 september 2008, 10:04

Frederik schreef:Vertel je ouders nog even dat als ze de PC uitgedaan hebben NIET de stekker uit het stopcontact halen. Het moederbord komt dan ook zonder stroom te staan en daardoor loopt die batterij langzaam leeg.
Die energie besparing weegt niet op tegen de prijs van een nieuwe batterij.
De batterij was gratis...

Ze hebben zo'n, spanningsbeveiligingsverdeeldoos die er voor zorgt dat de spanning er echt wel van af is, nadat ze de knop om gezet hebben, daardoor zal inderdaad die batterij langzaam aan wel eens op raken. Ik denk dat ze het toch goed hebben gedaan! Doe het thuis trouwens net zo, dan maar eens een batterijtje vervangen...
Patrick, niet echt computer-nerd, maar je probeert wel eens wat...