Grub probleem

Iedereen kan hier terecht met vragen over allerhande open source software die niet in de andere fora past.
Gebruikersavatar
U Black Emperor
Berichten: 259
Lid geworden op: 18 oktober 2003, 16:42
Locatie: Silent Hill

Grub probleem

Bericht door U Black Emperor » 8 februari 2007, 14:48

nieuwe computer gekocht
wil weer eens ubuntu proberen
instaleren gaat goed maar na de reboot doet die niks meer
de grub-loader doet het niet, hij blijft hangen
iemand enig id hoe dat optelossen

alvast bedankt
Lift Ur Skinny Fists Like Antennas 2 Heaven

Gebruikersavatar
rappie pappie
Berichten: 1503
Lid geworden op: 19 januari 2006, 14:01

Bericht door rappie pappie » 8 februari 2007, 15:26

Hier staat heel goed uitgelegd hoe je de grub kunt herstellen.Helaas wel in het engels maar dat lijkt me voor jouw géén probleem. :wink:

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=224351

Klein stukje nederlands dan. :D

Herstellen doe je als volgt:

1. Start de computer vanaf de LiveCD
2. Open een terminalschermpje.
3. Typ "grub" (zonder aanhalingstekens uiteraard....) en druk op Enter. Dit start Grub zelf op.
4. Typ "root (hd0,0)" en druk op Enter (als je rootpartitie op hda1 staat; staat die bijvoorbeeld op hda6, dan is de terminaltoverspreuk "root (hd0,5)" ). Hiermee vertel je Grub waar de actieve Linuxpartitie zit. Grub begint met tellen vanaf 0!
5. Typ "setup (hd0)" en druk op Enter. Hiermee installeer je Grub (opnieuw) in de MBR.
6. Verlaat Grub door "quit" in te tikken en op Enter te drukken.
Afbeelding

Gebruikersavatar
U Black Emperor
Berichten: 259
Lid geworden op: 18 oktober 2003, 16:42
Locatie: Silent Hill

Bericht door U Black Emperor » 8 februari 2007, 16:12

alvast bedankt :)

1ste stap gaat goed
doe dan: find /boot/grub/stage1
krijg dan error 15: file not found

als ik root (hd0, 0) doe krijg ik ook een error
error 11± unrecognized device string
Lift Ur Skinny Fists Like Antennas 2 Heaven

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11543
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Bericht door adri » 8 februari 2007, 18:29

Het kan natuurlijk ook zijn dat je HD geen hda is, maar sda (SATA-disks bijvoorbeeld).
Afbeelding

Gebruikersavatar
Z_God
Berichten: 417
Lid geworden op: 12 oktober 2003, 22:36
Locatie: Enschede

Bericht door Z_God » 9 februari 2007, 12:40

Grub gebruikt sowieso geen hda of sda als het goed is.

Dit is wel fout:
root (hd0, 0)
Je moet die spatie weghalen.

Kan je verder de output van mount geven & ls /boot/* als het nog niet lukt?

Gebruikersavatar
U Black Emperor
Berichten: 259
Lid geworden op: 18 oktober 2003, 16:42
Locatie: Silent Hill

Bericht door U Black Emperor » 9 februari 2007, 13:19

gister weer opnieuw windows geinstaleerd maar ben vandaag opnieuw begonnen met ubuntu. instaleer ubuntu nu via de makkelijke manier die hier op de frontpage stond, Eenvoudig Debian of Ubuntu Linux installeren vanuit Windows. Had ubuntu gister over foresight heengezet, misschien was dat de oorzaak vh grub probleem, toch bedankt in ieder geval
Lift Ur Skinny Fists Like Antennas 2 Heaven

Gebruikersavatar
U Black Emperor
Berichten: 259
Lid geworden op: 18 oktober 2003, 16:42
Locatie: Silent Hill

Bericht door U Black Emperor » 9 februari 2007, 16:36

Nog steeds hetzelfde probleem

Heb 2 harde schijven v 250 GB
* dev/sda: SCSI1 (0,0,0) (SDA)
* dev/sdb: SCCI2 (0,0,0) (SDB)
Kan er maar 1 kiezen waar ik ubuntu op kan instaleren.
Kies dan de 1ste.

Neem aan dat ik Mount en ls /boot/* moet invoeren in de terminal
Hieronder de resultaten:

Mount:
ubuntu@ubuntu:~$ mount
unionfs on / type unionfs (rw)
proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
/sys on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
varrun on /var/run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755)
varlock on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777)
procbususb on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)
devshm on /dev/shm type tmpfs (rw)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)
lrm on /lib/modules/2.6.17-10-generic/volatile type tmpfs (rw)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw)
ubuntu@ubuntu:~$

ls /boot/*
ubuntu@ubuntu:~$ ls /boot/*
/boot/abi-2.6.17-10-generic /boot/System.map-2.6.17-10-generic
/boot/config-2.6.17-10-generic /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic
/boot/memtest86+.bin
Lift Ur Skinny Fists Like Antennas 2 Heaven

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11543
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Bericht door adri » 9 februari 2007, 18:04

Er kunnen tal van zaken fout zijn gegaan, om er een paar te noemen: GRUB niet in de MBR geïnstalleerd, niet goed opgelet bij formatteren, etc. Een fiks aantal (+eventuele oplossing) kun je lezen in deze topic, die een gelijkaardig geval behandeld.

Overigens, wat is de output van het commando df?
Afbeelding

Gebruikersavatar
U Black Emperor
Berichten: 259
Lid geworden op: 18 oktober 2003, 16:42
Locatie: Silent Hill

Bericht door U Black Emperor » 9 februari 2007, 18:16

ubuntu@ubuntu:~$ df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
unionfs 1164468 675212 489256 58% /
varrun 516980 76 516904 1% /var/run
varlock 516980 0 516980 0% /var/lock
procbususb 10240 136 10104 2% /proc/bus/usb
udev 10240 136 10104 2% /dev
devshm 516980 0 516980 0% /dev/shm
lrm 516980 7696 509284 2% /lib/modules/2.6.17-10-generic/volatile
tmpfs 516980 12 516968 1% /tmp

heb alles automaties laten doen bij het formateren en instaleren van ubuntu
heb ook nooit voor een instalatie v grub kunnen kiezen, hij vraagt welke partitie die moet nemen, kan er maar 1 kiezen, kies duz de 1ste, hij detecteert ook geen ander os

bedankt voor de link, zal dat eens doorlezen
Lift Ur Skinny Fists Like Antennas 2 Heaven

Gebruikersavatar
Z_God
Berichten: 417
Lid geworden op: 12 oktober 2003, 22:36
Locatie: Enschede

Bericht door Z_God » 9 februari 2007, 22:12

U Black Emperor schreef: ls /boot/*
ubuntu@ubuntu:~$ ls /boot/*
/boot/abi-2.6.17-10-generic /boot/System.map-2.6.17-10-generic
/boot/config-2.6.17-10-generic /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic
/boot/memtest86+.bin
Het lijkt erop dat heel GRUB niet geïnstalleerd is om de een of andere reden. Er zou nl. ook een grub directory met inhoud in /boot moeten staan. Wat gebeurt er als je dit doet?:
sudo apt-get install grub

Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11543
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen

Bericht door adri » 9 februari 2007, 23:08

Hmmm, df werkt niet zoals ik verwachtte/hoopte bij een live CD...
Als je bij Places --> Computer eens kijkt wat er allemaal staat en plaats daar even een screenshot van.
Het zou me nl. niks verbazen als er helemaal niks geïnstalleerd is...
Afbeelding