Microsoft - Novell: sympathy for the devil?

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    unknown unknown

Microsoft - Novell: sympathy for the devil?

Bericht door adri »

<p>Hét nieuws van de afgelopen week was wel de deal die <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Novell">Novell</a> sloot met aartsvijand Microsoft. Het komt erop neer dat Novell en MS afgesproken hebben elkaar niet langer lastig te vallen en op de zakelijke markt nauwer te gaan samenwerken met als reden dat dit door de klanten toch wel geapprecieerd zou worden. Inmiddels zijn er vele honderden webpagina's over de kwestie volgeschreven en in het kort zijn er globaal drie mogelijke scenario's:<!--break-->
<p><ul><li>Linux (Novell) heeft gewonnen<li>Linux (Novell) heeft verloren<li>het is een gelijkspel</li></ul>
Uiteraard wordt door Novell de eerste mogelijkheid gepropageerd en noemt het "een overwinning voor opensource". Daar is wat voor te zeggen. MS verliest terrein op de zakelijke markt en wordt in toenemende mate geconfronteerd met bedrijven die ook opensource software (OSS) willen gebruiken en bovendien graag Linux op de server zien. Dat is een gegeven waar MS niet onderuit kan en waar menig bedrijf al stevige kortingen op de licenties mee heeft weten te bedingen. Niet alleen blinkt OSS uit in een lage kostprijs, maar ook nog eens in veiligheid en stabiliteit. Daar komt bij dat in tal van landen de monopoliepositie van MS een steeds grotere doorn in het oog wordt en diverse overheden aangekondigd hebben voor Open Standaarden (OS) te kiezen. En dan zijn er nog de talloze boetes die her en der op deze aardkloot opgelegd worden aan MS vanwege hun monopolistische karakter.

<p>Er zijn echter ook criticasters (m.n binnen de OSS-gemeenschap) die menen dat Novell zijn ziel aan de duivel verkocht heeft. In hun ogen laat Novell (=SuSE) de overige Linux-distributies stikken en dwingt ze feitelijk om ook een overeenkomst met MS te sluiten (of te verzuipen). MS heeft al aangekondigd met andere (Linux)partijen soortgelijke overeenkomsten te willen sluiten. Hoewel Novell's grote concurrent <a href=" http://nl.wikipedia.org/wiki/Red_hat">Red Hat</a> vol lof is over de deal, kan het haast niet anders dan dat er binnenskamers het nodige gevloek te horen is geweest. Immers, de komende vijf jaren zal Novell weinig te duchten hebben van MS, maar anderen wellicht des te meer. En dan kom je al gauw uit bij Red Hat. Als Red Hat -min of meer gedwongen- ook bij MS zal aankloppen, zal dat hun onderhandelingspositie bepaald niet voordelig beïnvloeden. Dilemma dus.

<p>De derde mogelijkheid is die van het <i>gelijke spel</i>: zowel MS als Novell hadden (gedwongen door de marktontwikkelingen) niet veel keus en zijn tot elkaar veroordeeld. MS erkent het succes van Linux (en hoopt daar op deze manier een graantje van mee te kunnen pikken) en Novell hoeft zich bij klanten niet meer in allerlei bochten te wringen om mogelijk dreigende schadeclaims i.v.m. patenten van MS te ontlopen.

<p>Algemeen wordt aangenomen dat meerdere besturingssystemen via <a href=" http://nl.wikipedia.org/wiki/Virtuele_machine">virtuele machines</a> op één server draaien de toekomst heeft en daar kan MS noch Novell iets aan veranderen. In dat licht bezien hebben beide partijen waarschijnlijk eieren voor hun geld -en voor een constructieve aanpak- gekozen ("<i>het moet gewoon werken</i>"). Het bedrijfsleven kiest voor OSS vanwege de kosten, de veiligheid en stabiliteit, niet vanwege de idealen die eraan verbonden zijn. Verreweg de meeste software wordt nog immer voor Windows geschreven.<br>
Dat is de realiteit.

<p>Hoe e.e.a in de toekomst uit zal gaan pakken is moeilijk te voorspellen, maar de tijd dat Linux (en OSS) volledig genegeerd kon worden is definitief voorbij. Linux (en andere OSS) heeft bewezen dat- desnoods via <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Reverse-en ... g">reverse engineering</a>- volledig dichtgetimmerde gesloten hard/software ook niet veilig is voor slimme ontwikkelaars en de techniek niet stilstaat. Patenten, monopolies en claims of niet, dat is niet te stuiten.
Afbeelding
Plaats reactie