Nieuwe versie Zeus-malware misbruikt ook Firefox

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11524
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Nieuwe versie Zeus-malware misbruikt ook Firefox

Bericht door nirwana »

Er is Zeus-malware in omloop dat het nu ook op Firefox heeft voorzien. Zeus is software die populair is onder cyber-criminelen. Hiermee kunnen zij - tegen betaling - een eigen botnet opzetten. Dit is een netwerk van geïnfecteerde computers. Jouw computer kan een dergelijke infectie oplopen door bijvoorbeeld een bijlage van een e-mail te openen en uit te voeren.

Vervolgens wordt er een programma op de computer geïnstalleerd die dan een aanval van binnenuit uitvoert. Doordat Zeus veel computer-software ondersteunt kan het bijvoorbeeld ook misbruikt worden om via webbrowsers een overboeking via Internetbankieren uit te voeren. In eerste instantie werd Internet Explorer hiervoor ondersteund, maar des te meer Firefox-gebruikers er komen, des te interessanter wordt het om ook ondersteuning voor Firefox toe te voegen. Daarom hebben de makers van Zeus dat nu ook gedaan. Doorgaans vinden we het prettig als een organisatie Firefox gaat ondersteunen, maar in dit geval hadden ze het wat ons betreft wel achterwege mogen laten.

Vooralsnog schijnen virusscanners nogal moeite te hebben met dit soort malware. Daarom komt het vooralsnog op de gebruiker aan om mede een oogje in het zeil te houden. Daarbij blijft het altijd handig om de software op je computer up-to-date te houden en op te letten met welke bijlage je opent. In geval van twijfel geldt: beter niet openen en op een forum om meer informatie vragen.

bron: Security.nl
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
Gebruikersavatar
adri
Moderator
Berichten: 11541
Lid geworden op: 5 maart 2005, 14:00
Locatie: Diessen
    Slackware Firefox

Re: Nieuwe versie Zeus-malware misbruikt ook Firefox

Bericht door adri »

Let vooral ook op e-mails met .pdf-bestanden :!:
Afbeelding