Interessante zoekmachine: DuckDuckGo

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11526
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Interessante zoekmachine: DuckDuckGo

Bericht door nirwana »

Om de zoveel tijd komen we een nieuwe zoekmachine tegen die de hegemonie van Google zou moeten doorbreken. Meestal gebruiken we die een tijdje, maar vaak blijkt de kwaliteit van de zoekresultaten toch tegen te vallen. Misschien zijn we met Google ook wel wat verwend geraakt...

Maar goed, er zou toch inmiddels een goed alternatief voor Google moeten zijn. Zo kwamen we onlangs de zoekmachine DuckDuckGo tegen. Hoe ze aan die naam zijn gekomen blijft vooralsnog een raadsel, maar ze hanteren wel een privacy policy waarin ze aangeven dat ze de zoekresultaten niet aan jouw persoon koppelen. De resultaten die zij opleveren zijn wel indrukwekkend. Ook hun zoekinterface is behoorlijk minimalistisch. Een van de linkjes in die interface is om een zoekmachine-definitie aan Firefox toe te voegen. Daarmee kun je DuckDuckGo eenvoudig in de lijst zoekmachines van Firefox opnemen.

Ook interessant is hun !bang syntax. Daarmee kun je op specifieke deelgebieden zoeken (bijvoorbeeld op Twitter). MozBrowser staat ook al in die lijst, want je kunt nu via DuckDuckGo direct het forum van MozBrowser doorzoeken (!mozbrowser). Zie ook hun goodies-pagina voor meer interessante mogelijkheden.

Kortom, probeer deze zoekmachine eens uit. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

bron: OsNews.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu
chocka
Berichten: 214
Lid geworden op: 28 augustus 2005, 8:07
    Windows XP Firefox

Re: Interessante zoekmachine: DuckDuckGo

Bericht door chocka »

nirwana schreef:Om de zoveel tijd komen we een nieuwe zoekmachine tegen die de hegemonie van Google zou moeten doorbreken.
Bedankt voor je tip. Eigenlijk ben ik niet zo zeer op zoek naar iets wat hegemonie van Google zal doorbreken, maar meer iets om het zo aan te passen dat al die overbodige zoekresultaten tot nagenoeg nul worden teruggebracht.

Ja, ik gebruik al wel de mogelijke tekens om het zoeken te verfijnen. Maar ondanks dat blijf je resultaten houden zoals:
- Niet leverbare producten
- Afgelopen aanbiedingen
- Niet meer bestaande advertenties cq aanbiedingen
- Niet relevante antwoorden
- Of de melding dat hetgeen je zoekt ergens staat dan de pagina van je zoekresultaat.
- Recentelijke datumvermelding op iets wat eigenlijk al zeer verouderd is.

Dus mijn noodzaak is meer om die crap er standaard uit te krijgen, want een alternatief mij mogelijk ook niet zal kunnen bieden?!
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11526
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Re: Interessante zoekmachine: DuckDuckGo

Bericht door nirwana »

Wat jij zoekt lijkt me wat lastig te vinden, tenzij je hiervoor naar een echt in advertenties / aanbiedingen gespecialiseerde zoekmachine gaat. Een algemene zoekmachine als Google weet natuurlijk niet dat een aanbieding verlopen is. Ze zien dat een bepaald woord in een pagina staat, maar weten niet per website hoe die site aangeeft dat een bepaalde aanbieding is verlopen (of niet meer voorradig is).

Misschien moet je hiervoor eens kijken op een website a la Folders.nl (zonder dat ik reclame wil maken). Dat lijkt me bijvoorbeeld een zoekmachine die specifiek gericht is op aanbiedingen. En zo zullen er vast nog wel meer van dat soort websites zijn.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu