Test-versie Firefox ondersteunt Spdy-protocol

Vervanging van de nieuwspagina van MozBrowser.
Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11526
Lid geworden op: 19 september 2003, 5:09
    Windows 7 Firefox

Test-versie Firefox ondersteunt Spdy-protocol

Bericht door nirwana »

Als je een website bezoekt, dan maakt de webbrowser gebruik van het HTTP-protocol. HTTP staat daarbij voor Hyper Text Transfer Protocol. Dit is een methode om bestanden van de ene naar de andere computer te krijgen en deze bestanden kunnen vervolgens in een webbrowser getoond worden.

Het HTTP-protocol gaat alweer behoorlijk wat jaren mee en onlangs heeft Google als alternatief voor dit protocol Spdy voorgesteld. Het Spdy-protocol moet het opvragen van webpagina's veel sneller uitvoeren dan het huidige HTTP-protocol. Google heeft het zelfs over 64% snelheidswinst, maar dat zal zich uiteraard in de praktijk moeten bewijzen.

Of een nieuw protocol het gaat redden is afhankelijk van hoeveel het gebruikt wordt. Zo is het Spdy-protocol nu in Google Chrome ingebouwd en Google gebruikt dit in de beveiligde verbindingen met haar toepassingen (zoals Gmail, Maps, Analytics, Search, etc).

Inmiddels heeft Mozilla een test-versie van Firefox met ondersteuning voor Spdy gemaakt. Het is op dit moment onduidelijk of dit uiteindelijk ook in een echte versie van Firefox komt. Dat zal afhankelijk zijn van hoe breed Spdy uiteindelijk wordt opgepakt. Op dit moment is er al een Spdy-module voor Apache (= de meest-gebruikte webserver), dus dat is een stap in de richting van een sneller WWW.

bron: Tweakers.net
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over freeware, GIMP, Mozilla en OpenOffice.org / LibreOffice, Ubuntu