Adblock Plus

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Adblock Plus is een extensie die advertenties op basis van hun URL kan blokkeren en die veel meer opties biedt dan de standaard funtionaliteit van Mozilla/Firefox om afbeeldingen van bepaalde servers te blokkeren. Deze extensie is gebaseerd op AdBlock, maar biedt meer mogelijkheden en wordt ook regelmatig van updates voorzien.

http://www.fmf.nl/~ami/adblockeffec.jpg

Het bepalen welke advertenties wel of niet getoond moeten worden, wordt gedaan door zelf in te voeren filters, wat op twee manieren kan: simpel of het gebruik van reguliere expressies. De simpele manier bestaat uit het gebruik van wildcards, de bekende *. Zo is *click* een filter dat alles filtert waar click instaat en filtert *banner*.jpg alle URLs met banner erin die op .jpg eindigen. Met simpele filters kun je een heel eind komen, maar Adblock Plus kan ook omgaan met geavanceerdere filters die zijn gedefinieerd in reguliere expressies. Wat reguliere expressies zijn en hoe je ze binnen adblock handig gebruikt is te zien in deze Nederlandstalige tutorial. Het is zeker de moeite je eens in reguliere expressies te verdiepen als je een kleine set goede filters wilt maken. Overigens is het geen enkel probleem zowel simpele filterregels als reguliere expressies doorelkaar te gebruiken.

Bepaalde content expliciet toestaan kan ook. Een object dat matcht met een regel waar je @@ voor hebt gezet wordt doorgelaten, ongeacht de rest van de filters.

Filters beheren kan op deze manieren:

 • Filterregels zijn te bewerken bij Extra > Adblock > Voorkeuren. Dit venster toont de lijst filters en biedt im/exportfuncties en synchronisatiefuncties.
 • Filters kunnen geimporteerd worden vanuit een tekstbestand (dat gemaakt is met de export-functie).
 • Het is ook mogelijk een synchronisatiepad op te geven (dit kan een pad op het internet of op de lokale computer zijn). Dit is erg nuttig als je filters synchroon wilt houden op meerdere computers of als je je wilt abonneren op filters die op het internet zijn gezet en regelmatig worden bijgewerkt.
 • Het contextmenu van een object in de pagina laat zien of AdBlock Plus het kan filteren en biedt de mogelijkheid om direct een filterregel aan te maken.
 • Flashanimaties worden voorzien van een adblock-tab ter vervanging van het contextmenu.
 • Adblock voegt een knop toe naast de statusbalk onderin de browser. Door hierop te klikken verschijnt een lijst objecten van de pagina met de mogelijkheid direct een filter toe te voegen. Klikken op de URLs van de objecten laat het betreffende object in de pagina knipperen zodat je goed na kunt gaan wat je wilt filteren. Geblokkeerde URLs verschijnen in het rood en door erop te klikken is te zien welke filterregel daarvoor verantwoordelijk is.

Adblock Plus kan de volgende typen objecten blokkeren:

 • Plaatjes
 • Externe scripts
 • Pluginobjecten
 • Iframes
 • div-elementen (verschijnen als #DIV(naam) in de objectenlijst)

Adblock Plus is te downloaden vanaf http://bene.sitesled.com/adblock.htm.

Een extensie die iets vergelijkbaars doet als Adblock Plus is Flashblock. Deze extensie vervangt flashobjecten door het flashlogo en speelt ze pas af als je er op geklikt hebt, waardoor je zelf de keuze hebt ze al dan niet te bekijken. Let op: als je Adblock Plus samen met Flashblock gebruikt kan Adblock Plus flashobjecten pas filteren als je erop geklikt hebt.