Conflicterende extensies

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoewel extensies een handige aanvulling op uw Mozilla Firefoxbrowser en Mozilla Thunderbird e-mailprogramma zijn, is er een mogelijkheid dat extensies conflicten veroorzaken. Variërend van een enkele extensiefunctie die niet of matig werkt, tot -in het ergste geval- een profielcrash.

Mogelijke oorzaken:

  • Na een update van uw browser/e-mailprogramma zijn sommige extensies, meestal tijdelijk, niet meer compatible met de nieuwste versie. Deze problemen zijn doorgaans van tijdelijke aard aangezien vrijwel alle extensies daarna ook snel een update krijgen (voorzover ze die al niet hadden). De nieuwste versies zijn te downloaden bij The Extensions Mirror. Uw extensies updaten gaat ook via de extensiemanager (Extra > Extensies > Bijwerken. Op die manier worden de extensies weer van de laatste versie voorzien.)
  • Extensies waarvan functionaliteiten elkaar overlappen kunnen in elkaars vaarwater gaan zitten. Bekende voorbeelden zijn de zogenaamde tabbladfunctie-extensies (Tabbrowser Preferences bijvoorbeeld overlapt een groot aantal andere extensies, houdt u daar rekening mee!). Ook van extensies die de muisbewegingen beïnvloeden zijn de nodige conflicten bekend. Gebruik dus uw gezonde verstand als het aankomt op het installeren van nieuwe extensies.
  • Hoe meer extensies geïnstalleerd zijn, hoe groter de kans op conflicten. Hoeveel extensies kun je probleemloos naast elkaar gebruiken? Dat is niet te zeggen, er zijn mensen die vele tientallen extensies, volstrekt probleemloos, in gebruik hebben, terwijl twee extensies in theorie al de nodige problemen kunnen veroorzaken. Het is vaak vooral een zaak van: de combinatie van. Het zal duidelijk zijn dat hoe meer extensies u hebt, des te groter de kans op conflicten is. Denk dus eerst na of u een extensie echt nodig hebt en nog beter: test hem eerst in een 'testprofiel'. Zo'n testprofiel is gewoon een kopie van uw standaardprofiel, maar speciaal bedoeld om extensies (en thema's!) eerst eens goed te testen. Een dergelijk testprofiel is eenvoudig aan te maken via de profielbeheerder, waarna u een back-up met bijv. MozBackup op dat nieuwe profiel kunt terugzetten en u hebt een exacte kopie van uw bestaande profiel. Het lijkt wat omslachtig, maar kan veel problemen voorkomen. Ook hier geldt: maak regelmatig back-ups!
  • Niet correct geïnstalleerde/verwijderde extensies kunnen andere extensies danig in de weg zitten en zelfs het profiel beschadigen. Om dit te voorkomen is het zaak om allereerst op juiste wijze te installeren (zie: Extensies installeren) en te verwijderen (zie:Extensies verwijderen). Desalniettemin kunnen er dan nog oude chroomresten van extensies/thema's aanwezig zijn die mogelijk conflicteren. Chrome Cleaner zal hier in veel gevallen uitkomst bieden.


Indien u vermoedt dat extensies conflicteren dan kunt u uw Mozillabrowser/e-mailprogramma in Safe Mode opstarten, doet het probleem zich dan niet voor, dan zijn extensies (of thema's!) vrijwel zeker verantwoordeljk voor de problemen.

Een methode om op te sporen welke extensies conflicteren is om alle extensies in de extensiemanager uit te schakelen (Extra > Extensies > rechtsklikken > Uitschakelen) en ze daarna één voor één weer te activeren. Treedt het conflict weer op dan is de laatst ingeschakelde extensie naar alle waarschijnlijkheid (mede)verantwoordelijk voor de problemen. Let wel, indien één of meerdere extensies het profiel beschadigd hebben, dan zal bovengenoemde methode mogelijk geen of weinig resultaat opleveren.


In Categorie:Extensie-conflicten zullen we pogen een zo goed mogelijk overzicht te geven van extensies die conflicten veroorzaken, zowel Firefox- als Thunderbirdextensies. Ook op o.a. Bugzilla zijn daar voorbeelden van te vinden.


De volgende extensieconflicten/problemen zijn op Categorie:Extensie-conflicten inmiddels beschreven: