Firefox Fijn Afstellen

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In Firefox Instellingen wordt uitgelegd welke instellingen Firefox zal kent en hoe je die kunt aanpassen. Daarnaast zijn er ook hulpmiddelen waarmee je instellingen van Firefox eenvoudig kunt aanpassen. Dit zijn programma's die een combinatie van Firefox-instellingen in je profiel wijzigen, waardoor Firefox bijvoorbeeld beter gebruik maakt de mogelijkheden van jouw computer of de verbinding met het Internet.

FireTune

Met FireTune configureer je Firefox afhankelijk van de snelheid van jouw computer en de verbinding met het Internet. Stel je hebt wel een snelle computer, maar nog geen snelle Internet-verbinding (of juist andersom), dan kun je met FireTune voor elke combinatie de geschiktste instellingen configureren. Je hoeft zelf enkel het Firefox-profiel te selecteren (meestal is dit er maar 1) uit te kiezen.

FireTweaker

FlexBeta FireTweaker heeft het Microsoft .Net Framework nodig om te draaien. Heb je dat geinstalleerd dan werkt het als elk ander Windows-programma, maar mogelijk kan het zo ook op andere platformen werken. Met FireTweaker kun je ook de snelheid van de browser aanpassen en daarnaast kun je ook het uiterlijk van de browser wijzigen. Zo kun je de zijbalk (sidebar) aan de rechterkant plaatsen of de titel van het actieve tabblad in de browser vetgedrukt weergeven. Ook kun je hiermee aangeven of er advertenties geblokkeerd moet worden en bijvoorbeeld of frames standaard te vergroten/verkleinen moeten zijn. Kortom, dit is een lappendeken van allerhande Firefox-instellingen die je eenvoudig kunt wijzigen (en de wijzigingen zijn ook weer terug te draaien).

Prefetch

Windows XP 

Helaas is er geen magische turbo-boost knop in XP die U kunt gebruiken om Firefox nog wat sneller te laten werken. De suggestie om een magisch prefetch commando regel optie mee te geven aan Firefox is helaas een broodje aap. De zwakke punten van Windows zoals het relatief trage Windows FAT of NTFS bestandssysteem vertragen ook het opstarten van Firefox.

Wat wel helpt is het defragmenteren van Uw harde-schijf en het opruimen van ongebruikte bladwijzers (bookmarks). U kunt eventueel Firefox aan uw opstart programma map toevoegen zodat Firefox automatisch wordt gestart.

Firefox Preloader is een opstart programma voor het Systeem Presenteerblad (System Tray), het vlakje helemaal rechtsonder het scherm. Na installatie van deze Preloader kunt U op het Firefox icoon in dit vlakje dubbel-klikken om Firefox vliegensvlug te starten.

Let op dat bij de installatie van Firefox thema's en extensies U Firefox herstart via de Preloader. Dit kan door met de rechter muis-knop te klikken op het Preload icoon en Reload Firefox te selecteren. Een korte handleiding van de Firefox Preloader.

Linux

Iets soortgelijks is bij Linux ook mogelijk. Firefox wordt dan bij iedere start van van de desktopmanager gelijk mee opgestart.

Voor KDE-gebruikers, typ in een terminal:

cd ~/.kde/Autostart

ln -s /usr/bin/firefox firefox

Voor Gnome-gebruikers:

Systeem > Voorkeuren > Sessies > Programma's starten > Toevoegen > Bladeren... Firefox (zal in de meeste gevallen /usr/bin/firefox zijn).