Firefox Geschiedenis

Uit MozBrowser wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mozilla Firefox is niet zomaar ontstaan, maar kent enige historie. Het programma is ontstaan uit de Mozilla Application Suite (de 'oerversie'). Die is op haar beurt weer ontstaan uit de erfenis van Netscape.

De voornaamste reden om Mozilla Firefox te maken was dat het voor een gebruiker eenvoudig moest zijn om met Mozilla-software aan de slag te gaan. Bij de oerversie was het nog zo dat de meeste gebruikers na installatie eerst enkele instellingen moesten aanpassen. Dat waren instellingen die de ontwikkelaars eigenlijk wel belangrijk vonden, maar die hadden dusdanige waarden dat ze voor de doorsnee gebruiker niet handig waren.

Zo heeft men alleen de browser-onderdelen uit de Mozilla Application Suite losgeweekt en daaruit is eerst Phoenix gekomen. Phoenix is in de Griekse mythologie een paard dat uit de as herrijst. Zo zagen de Phoenix-ontwikkelaars het ook: Mozilla herrees uit de as van de Application Suite om zich ten dienste te stellen van veel nieuwe gebruikers.

What's in a name ?

Uiteindelijk bleek de naam Phoenix geen handige keuze, want er was ook al een fabrikant van moederborden die een dergelijke naam had. Vervolgens werd voor de naam Firebird gekozen, maar ook dat bleek geen handige keuze te zijn. Borland had haar database enige tijd geleden via het opensource-model vrijgegeven en een project dat daarop is gebaseerd heet Firebird. Daarom is uiteindelijk voor Firefox gekozen en ditmaal heeft de Mozilla-organisatie het wel goed aangepakt. Ze hebben Firefox namelijk als handelsmerk gedeponeerd zodat deze browser eindelijk een naam kreeg waarvan je zeker kunt zijn dat niemand anders het gaat claimen. Kortom, Firefox is hiermee klaar voor de toekomst en de ontwikkelaars kunnen zich weer helemaal richten op het verder vervolmaken van de Mozilla Firefox-browser.